Report: S 10nm procesory Intel Cannon Lake to nevypadá vůbec dobře
Technologie Článek Report: S 10nm procesory Intel Cannon Lake to nevypadá vůbec dobře

Report: S 10nm procesory Intel Cannon Lake to nevypadá vůbec dobře

Filip Němeček

Filip Němeček

31. 5. 2018 14:41

Jsou drahé, mají velkou spotřebu a nefunguje GPU.

Reklama

Web SemiAccurate, který se podrobně věnuje procesorům, přišel s velmi nelichotivým popisem situace okolo Intelu a jeho snahy dostat se s procesory na modernější 10nm proces místo používaného 14nm. Pokud dění sledujete, tak určitě víte, že to celé nejde podle plánu a Intel musel vymýšlet “vyplňující” generace procesorů, protože 10nm čipy pořád nebyly připraveny. Určitě bych za sebe doporučil původní článek, je samozřejmě v angličtině.

Světlo světa zatím spatřil pouze čip Core i3-8121U, který se objevil s jednom modelu Lenovo IdeaPad v Číně. 10nm proces tedy funguje, ovšem tento mobilní čip sice nabízí očekávaných 15W, ale neobsahuje grafické jádro, které je u mobilních procesorů standardem.

SemiAccurate dále uvádí, že procesor Core i3-8130U vyrobený 14nm procesem, je při maximálních taktech rychlejší a ještě v rámci 15W TDP zvládne krmit grafickou část. V 10nm čipu grafická část není jednoduše z důvodu, že se ji Intelu nedaří zprovoznit. Přesně takto suše to SemiAccurate komentuje. Prostě to nefunguje.

Špatné zprávy nekončí, zmiňovaný web nevynechal ani výrobní problémy. Celý proces je náročný, prvního 10nm čipu bylo vyrobeno pouze 100 tisíc kusů a podle indikátorů Intel nemá kapacity, aby dokázal chrlit nové čipy podobně jako ty na starém procesu. Výroba je pochopitelně drahá a SemiAccurate dodává, že OEM výrobcům se na čipy “nechce sahat” a pravděpodobně se situace nezlepší ani příští rok.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama