ROZHOVOR: "Pocity byly původně smíšené," říká nový šéfredaktor HLTV Striker
Esport CS:GO Článek ROZHOVOR: "Pocity byly původně smíšené," říká nový šéfredaktor HLTV Striker

ROZHOVOR: "Pocity byly původně smíšené," říká nový šéfredaktor HLTV Striker

Michael Douša

Michael Douša

6. 8. 2021 17:18

Co Milana "Striker" Švejdu čeká v roli šéfredaktora a co plánuje pro HLTV?

Reklama
Milan "Striker" Švejda dlouhodobě reprezentuje Českou republiku v esportu nikoliv jako hráč, nýbrž jako novinář. Jeho úsilí ho z české redakce doneslo až do čela HLTV.org - největšího portálu o CS:GO na světě, kde byl nově jmenován šéfredaktorem. Co ho na jeho novém postu čeká a co si myslí o dominanci SINNERS na české scéně?
Ahoj Milane, předem mi dovol ti pogratulovat k tvému novému postu a popřát ti v nové roli jen to nejlepší! Jaké z toho máš pocity, jak ses k tomu místu vůbec dostal, a co bude náplní tvé práce?
Ahoj. Díky, moc si toho cením. Pocity byly původně smíšené, protože náš bývalý šéfredaktor Luís je člověk, kterého je těžké plně nahradit, ale po čase jsem se na příležitost dělat věci po svém začal těšit. Poprvé jsem se o změně dozvěděl cca před dvěma měsíci, kdy mi bylo oznámeno, že se Luís rozhodl odejít z HLTV, a nabídnut jeho post společně s mým kolegou. Není to něco, co jsem čekal zrovna v tuhle chvíli, ale už v posledních letech mi bylo naznačováno, že pokud by taková situace někdy nastala, byla by ta práce moje — přece jenom jsem byl po Luísovi v HLTV nejdéle.
Co šéfredaktorství u HLTV obnáší je dohromady to, co by se dalo očekávat od podobné pozice v obyčejné novinařině. Jsem zodpovědný za celý tým a co vydáváme, společně s Professeurem se starám o nabírání nových lidí, vymýšlím strategie, plánuji články, rozděluji práci, a tak dále. To všechno k tomu patří společně se samotným psaním jako doposud.  
Jak jsi vůbec fungoval doposud, pracoval jsi z Čech, nebo ze zahraničí? Změní se na tom teď něco?
Vždycky jsem pracoval na dálku z Čech, a na tom se nic nemění. HLTV v podstatě dvě kanceláře v Dánsku má, ale tam je jen naprostá menšina všech lidí, kteří pro nás pracují (všechno Dáni). Takhle jsme fungovali odjakživa, protože neexistuje nutnost k tomu, abychom byli na jednom místě. Naopak to vzhledem k našemu globálnímu záběru je v podstatě na škodu, nemluvě o tom, že Dánsko je znatelně dražší země :D
Ty máš zkušenosti i z psaní pro český portál, jak velké jsou mezi oběma rozdíly? Co bys třeba českým redaktorům a redakcím doporučil?
Asi nemám co doporučit, lokální portály budou prostě vždycky mít jiný záběr než my, takže mají jiné cíle, jiné publikum. Snad bych jen tlačil hráče víc k tomu, aby si zvykli dělat content — přijde mi, že v tom trochu zaostáváme, ale to není zodpovědnost jen redakcí, ale i týmů.
Ty jsi jednou z nejznámějších českých tváří ve světě esportu, ačkoliv tvou tvář vídáme pouze na HLTV Confirmed, byl pro tebe podcastový formát novinkou, musel sis na něj nějak zvykat?
HLTV Confirmed určitě byla nová zkušenost. Sice jsem měl zkušenosti s mluvení na kameru, v dřívější době jsme dělávali více videorozhovorů, ale je to přece jen něco hodně jiného. Být schopný rychle formulovat myšlenky v mluvené formě mi chvíli vzalo, ale po těch pár letech, co to už děláme, je to lážo plážo.
Co se českých týmů a hráčů týče, kdo je tvým favoritem? Myslíš, že Sinners zůstane jejich prvenství?
Sinners tu asi nějakou chvíli pořád nebudou mít konkurenci, obzvlášť teď když navíc zlanařili oskara a nabírají hromadu zkušeností ze světové scény, kde se toho prostě naučí daleko víc, než u nás. Takový tým je hodně těžké stabilně překonat než sami začnou zpomalovat, případně pokud ztratí jejích klíčové hráče jako NEOFRAG nebo oskar.
Co všechno plánuješ v HLTV měnit, nebo dělat po svém? V oznámení na hlavní stránce jsi zmiňoval úpravy portálu, aby se na něm lépe orientovalo, můžeme čekat ještě nějaká vylepšení?
Máme pár nápadů kolem designu hlavní stránky a různých pomocných grafik v samotných článcích, například jedna z věcí kterou už naši developeři stihli přidat je taková "hráčská karta," věci na tenhle způsob, které trochu oživí stylování. Mým hlavním bodem jsou ale celkově nové typy článků a trochu jiný přístup k určitému obsahu. Největší změnu kterou mám aktuálně na mysli doufám dokážeme přidat jakmile přijdou turnaje, a to je živá reportáž z velkých zápasů. Doposud jsme dělali v podstatě reporty po skončení zápasů, a ty budeme dělat i nadále, ale ve chvíli kdy se dostaneme do velkých playoff a podobně, rád bych dělal aktualizované live reporty v průběhu.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama