Rusko se chce odstřihnout od internetu, které hry to nejvíce zasáhne?
Zajímavosti Článek Rusko se chce odstřihnout od internetu, které hry to nejvíce zasáhne?

Rusko se chce odstřihnout od internetu, které hry to nejvíce zasáhne?

David Jiránek

David Jiránek

8. 3. 2022 16:42

Na Steamu jsou miliony ruských hráčů.

Reklama

Vyhrocený konflikt na Ukrajině zřejmě změní podobu internetu, jak ho známe. Rusko totiž podle agentury NEXTA plánuje odstřihnout svých více než 144 milionů obyvatel od internetu. Co to znamená v herním světě? Na Ruské hráče jen tak nenarazíme.

Herní servery jsou po světě strategicky rozmístěné podle hustoty okolního obyvatelstva. Evropské servery nejčastěji nalezneme v Nizozemsku nebo Německu, kam má stejně blízko většina Evropy. Na východněji umístěné servery se pak připojují i ruští hráči.

Rusko má své servery například ve Valorantu a League of Legends. K hrám od Riotu by tak Ruští hráči mohli mít stále přístup. Pokud ovšem tyto servery potřebují pro různé účely komunikovat s jinými ve zbytku světa, mohlo by to znamenat konec těchto her v CIS regionu.

Další klíčovou herní platformou je Steam. Z Ruska se do největšího obchodu pro počítačové hry připojovalo 9,57 % všech uživatelů.

Data od StatInvestor.

V roce 2018 měl Steam 47 milionů denně aktivních uživatelů a 90 milionů hráčů zapnulo službu aspoň jednou za měsíc. V roce 2020 už to bylo 62 milionů denních aktivací a 120 milionů měsíčních. Pokud by odstřižení Ruska od internetu trvalo alespoň měsíc, dotknulo by se to okolo 12 milionů uživatelů.

Oficiální data od Valve.

Mezi nejpopulárnější hry v Rusku patří samozřejmě Counter-Strike: Global Offensive, Dota 2 ale i třeba World of Tanks, FIFA, Need for Speed, Stalker a samozřejmě Solitaire, jak ukazuje průzkum z roku 2019.

Data od statista.com.

Podle dat od diamondlobby.com je nejpopulárnější hrou v Rusku pro změnu Minecraft.

Otázkou zůstává, zda dojde pouze k odtržení herních komunit, nebo k zániku těch ruských. Jak již bylo řečeno, část infrastruktury serverů je na ruském území. I do těchto serverů ovšem musí být přístup z venčí kvůli například aktualizacím hry. Databáze mohou být rovněž provázané, nemluvě o dalších funkcích, které se liší podle dané hry. Herní studia již nyní omezují prodeje svých her v Rusku a podle všeho jde o pouhý začátek.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama