Služba Stadia od Google nabídne streamované hry až ve 4K se 60 FPS
Gaming Článek Služba Stadia od Google nabídne streamované hry až ve 4K se 60 FPS

Služba Stadia od Google nabídne streamované hry až ve 4K se 60 FPS

Filip Němeček

Filip Němeček

19. 3. 2019 19:42

Máme tu první detaily + vysvětlení názvu.

Reklama

Tak jsme se dočkali. Z Google Project Stream je nakonec Stadia. Internetový gigant odhalil službu dnes v rámci GDC 2019 a podělil se o hodně detailů o jejím fungování. Služba je navržena, aby zvládla streamovat až ve 4K rozlišení se 60FPS, což samozřejmě bude vyžadovat velmi rychlé připojení. Google plánuje v budoucnosti nabídnout i u 8K streamování.

Stadia cílí na široké spektrum hráčů a půjde tak využít na všech možných platformách, od Chrome prohlížeče ve vašem počítači přes mobilní zařízení až po Chromecast.

Technologické zázemí a gamepad

Pro datacentra je klíčový nový grafický čip, který Google vyvinul společně s AMD. Má výkon až 10,7 TFLOPS a je doplněný o vlastní x86 procesor a 16 GB RAM. Takto mají vypadat “instance”, na kterých poběží hry uživatelů.

Google rovněž odhalil vlastní gamepad, který moc nepřekvapí, ale zároveň je fajn, že se společnost nepustila do šílených inovací gamepadu a spíš vsadila na jistotu.

Služba Stadia od Google nabídne streamované hry až ve 4K se 60 FPS

Velká jména

Google to se Stadia myslí vážně. Velkou roli dostal Phil Harrison, který dříve působil v Sony a Microsoftu v jejich herních divizích. Google naverboval také Jade Raymond, ta v minulosti měla pod palcem několik Assassin's Creed her či Watch Dogs v Ubisoftu a později založila nové studio pod křídly EA, které připravovalo nyní zrušenou Star Wars adventuru. V Google vede interní herní studio, které má vytvářet exkluzivní hry pro Stadia. Google má údajně přes 1000 lidí pracujících na hrách.

Služba Stadia od Google nabídne streamované hry až ve 4K se 60 FPS

Kde se vzal název?

Stadia jako název streamovací služby nepůsobí zrovna intuitivně, každopádně oznamovací video prozrazuje, jak na něj Google přišel. Stadia je totiž jeden z množných tvarů anglické stadium (vedle tradičního stadiums). Video mluví o tom, jak lidstvo stavělo stadiony pro zábavu a Stadia má být jejich další evolucí.

Dostupnost

Stadia bude spuštěno letos, podrobnější Google zatím nebyl. Více detailů se máme dozvědět v létě, jako je třeba cenovka nebo počet dostupných her při startu. Počítá se s Evropou, tak snad nebudou výjimky. Společnost rovněž plánuje masivně využít YouTube při propagaci streamování her.


Níže ještě kompletní záznam z dnešního odhalení

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama