Streameři po celém světě čelí výhružkám kvůli nárokům na hudbu použitou i před mnoha lety
Zajímavosti Článek Streameři po celém světě čelí výhružkám kvůli nárokům na hudbu použitou i před mnoha lety

Streameři po celém světě čelí výhružkám kvůli nárokům na hudbu použitou i před mnoha lety

David Jiránek

David Jiránek

10. 6. 2020 17:14

Musejí kvůli tomu mazat i tisíce klipů

Reklama

Na Twitchi není poslední dobou vůbec nuda. Řadu několika kontroverzních rozhodnutí v čele s nepotrestáním porna u Pokimane následují problémy ohledně použité hudby při vysílání. Velké množství streamerů v posledních dnech nepříjemně překvapila řada oznámení ohledně nároků na hudbu, která kdysi dávno zazněla při jejich vysílání.

Vlastníci práv písniček a melodií v posledních dnech cílí na klipy z let 2017 a 2019. Za nesmazání těchto klipů hrozí streamerům strike. Pouze tři striky pak stačí k permanentnímu zabanování účtu na Twitchi.

Situace se týká streamerů různých her z mnoha zemí. Důvodem je zákon DMCA (Digital Millenium Copyright Act) z roku 1998. Twitch sice má funkci, která hudbu ztlumí v případě, že se na ní vztahují práva, ale ta funguje jen v záznamech. Klipů se tak netýká a streameři kvůli tomu musí mazat až tisíce nahrávek z minulých let.

Zákon se přitom nezměnil. Pravidla Twitche také ne. Nahrávací společnosti si jen prostě začaly vymáhat to, co dle zákona vždy mohly. Aspoň tak popisuje situaci Video Game Attorney, zakladatel právnické firmy Morrison Rothman, která se specializuje na zábavu v digitálním průmyslu.

Twitch o problému ví a upozornil na situaci na Twitteru. Zároveň se pracuje na způsobu, jak odstranit větší množství závadných klipů najednou tak, aby streameři nebyli v ohrožení kvůli pár sekundám puštěné hudby.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama