Subjektivně: Technologický audio zázrak za 29 dolarů
Technologie Článek Subjektivně: Technologický audio zázrak za 29 dolarů

Subjektivně: Technologický audio zázrak za 29 dolarů

Filip Němeček

Filip Němeček

23. 1. 2019 17:39

První nákup z Indiegogo dopadl velmi dobře.

Reklama

Někdy v prosinci minulého roku mi kamarád poslal odkaz na crowdfundingovou platformu Indiegogo, konkrétně se jednalo o bezdrátová sluchátka pojmenovaná Funcl. Taková ta skutečně bezdrátová, jenž jsou označována jako TWS (truly-wireless), což znamená, že na nich prostě nenajdete vůbec žádný kabel a jsou oddělená.

Podobná sluchátka mě lákala už od představení Apple AirPods, ale nějak jsem neměl a nemám chuť dávat několik tisíc za sluchátka k mobilu. Samozřejmě alternativ k AirPods existuje spousta, ať už známých značek nebo tuny neznámých na Aliexpress. Nikdy mě ale žádná nezaujala na tolik, abych přemýšlel o koupi.

Subjektivně: Technologický audio zázrak za 29 dolarů

U Funcl mě zaujala jednak cena základního modelu. 29 dolarů je za taková bezdrátová sluchátka skoro nic a když jsem kampaň poprvé viděl, už měla dávno vybranou požadovanou částku. Kromě ceny tým stojící za Funcl sliboval dlouhou výdrž baterie, kvalitní zvuk a jednoduché párování. S kamarádem jsme také debatovali, jestli něco takového může vůbec dopadnout. Pamatuji si spoutu hardwarových projektů, co financovala komunita a nakonec skončily špatně.

Asi po týdnu jsem se konečně rozhoupal a vybral bílý model Funcl W1. Nebral jsem to jako nákup, ale jako přízpěvek na zajímavou kampaň, ze které možná budou fajn sluchátka.

Subjektivně: Technologický audio zázrak za 29 dolarů

Ačkoliv přede mnou byly tisíce dalších podporovatelů, tak moje sluchátka 29. prosince přijala pošta v Singapuru. Potom následovalo napjaté čekání a pravidelný refresh webu pro sledování zásilky. Dočkal jsem se 11. ledna. Půl dne jsem doma čekal, jestli zazvoní pošta a nakonec jsem našel balíček ve schránce. Sluchátka jsem po vybalení dal podle návodu nabíjet a nadšeně hodil na Instagram Stories pár fotek. Potom už bylo vše nad má očekávání.

Subjektivně: Technologický audio zázrak za 29 dolarů

U Bluetooth věcí mám zkušenost, že prvotní párování s mobilem nebo počítačem je často frustrující zážitek. Protože ale Funcl W1 nemají fyzická tlačítka, stačilo je vyndat z nabíjecího pouzdra a jednoduše se přepnula do párovacího režimu. Na svém iPhone jsem potom pouze v nastavení Bluetooth klikl na název sluchátek… A hotovo. Takto jednoduché párování jsem nečekal a měl jsem za to, že ho nabízí pouze drahé AirPods díky lepšímu propojení s iOS zařízením.

Vzhledem k ceně a formě sluchátek jsem nečekal, že budou hrát lépe než moje beyerdynamic byron BT, které jsem do té doby s mobilem používal - ta stála okolo dvou tisíc a navíc jsou propojená kabelem. Výsledná zvuková kvalita u Funcl W1 ale není vůbec špatná a ještě jsem při poslouchání neměl pocit, že mi něco chybí. Většinu času stejně poslouchám podcasty, takže tam není rozdíl v kvalitě zvuku poznat skoro vůbec.

Subjektivně: Technologický audio zázrak za 29 dolarů

Bál jsem se o mikrofon, protože je přece jen daleko, ale funguje OK a v klidu se dá se sluchátky telefonovat. S chválou ještě nekončím, protože mě tato malá sluchátka z Indiegogo skutečně nadchla i v dalších ohledech. Třeba pevně drží v uších a ani při cvičení nemám strach, že každou chvíli vypadnou. Zkoušel jsem parkrát i úmyslně “třesat” hlavou a stejně se udržela. 

Tvůrci uvádí jako výdrž na jedno nabití 4,5 hodiny a celkem 18 hodin při dobíjení z pouzdra. jednou jsem zkoušel sluchátka vybít a po snad třech hodinách jsem je dostal pod 50 %. Pouzdro jsem nabil v pátek, když sluchátka přišla a potom nabíjel až ve středu večer. A to jsem je využíval hodně, takže o 18 hodinách nepochybuji. beyerdynamic byron BT zvládnou k sedmi hodinám na jedno nabití, jelikož ale Funcl W1 stejně uklízím do pouzdra, tak mi v tomto směru vyhovují více. Těžko budu někdy poslouchat tři hodiny v kuse. 

Subjektivně: Technologický audio zázrak za 29 dolarů

U sluchátek mi asi nejvíce vadí poněkud těžší vyndávání z pouzdra, blbě se uchopují. Jelikož se ovládají pomocí dotykových plošek umístěných na “f” logu Funcl, tak jsem občas při vyndávání z ucha omylem opět spustil hudbu, ale po trošce tréninku se mi to už nestává tak často. Také mě mrzí, že už stojí 49 dolarů, což je pořád velmi dobrá cena, ale už to není magických 29 dolarů.

Já jsem každopádně dost spokojený a jsem rád, že jsem tuhle Indiegogo kampaň risknul. Sluchátka bez drátů jsou tak pohodlná, že si pak nelze drátová představit. Dráty? V roce 2019? Taky už chápu, proč si lidé prostě AirPods, Bragi Dash či jakékoliv jiné a drahé TWS prostě koupí.

{control gallery}

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama