Tipy na nákup - levné notebooky pro studenty
Technologie Článek Tipy na nákup - levné notebooky pro studenty

Tipy na nákup - levné notebooky pro studenty

Jakub Osička

Jakub Osička

30. 7. 2019 17:16

Vybrali jsme dle vlastního uvážení několik notebooků, které by se vám mohly hodit nejen ve škole.

Reklama

Ač jsou prázdniny v plném proudu a čas dovolených ještě zdaleka není u konce, školní rok se nebezpečně přibližuje a věřím, že spousta našich čtenářů zasedne opět v září do školních tříd či univerzitních přednáškových místností.

Zvlášť vysokoškoláci se dnes bez notebooku ve většině případů neobejdou – mobilita je stěžejní a jako pracovní nástroje s možností multimediálního využití poslouží laptopy skvěle. Rozhodli jsme se, že se s Vámi podělíme o několik tipů na nákup, pokud byste aktuálně sháněli nový model.

Nejlevnější akceptovatelná možnost

Odstartujeme tou nejméně nákladnou variantou, která se nám zdá být smysluplná. Vybrali jsme notebook Lenovo IdeaPad S145-14IWL. Ve své konfiguraci nabízí procesor Intel Pentium 5405U, který lze připodobnit k Core i3 7100U. Má sice o 100 MHz nižší frekvenci (2,3 GHz), o 1 MB nižší cache (2 MB) a chybí mu Intel AVX2 instrukce, ale jinak je výkonově podobný. Čtyři GB operační paměti už dnes uživatele mohou omezovat snadno a velkou nevýhodou je integrace paměťového čipu do základní desky bez dalšího slotu – paměť tedy nerozšíříte. S kompromisy se ale musí počítat. Notebook na druhou stranu nabídne příjemné rozměry díky 14“ FullHD displeji.

Cenovka je v době psaní recenze příznivá - stačit vám bude 8.489 Kč.

Třináct tisíc bez větších kompromisů

Za necelých třináct tisíc korun už můžeme sáhnout třeba po modelu Dell Inspirion 15. V konfiguraci má plnotučné Core i3 8145U, 8 GB RAM, FullHD 15,6“ displej, podsvícenou klávesnici a 256GB m.2 SSD disk. Nepotěší snad jen širší rámečky kolem displeje a vzhledem k rozměrům i hmotnost 2 kg. Pořád ale nejde o žádný extrém a jinak notebook nabídne poměrně slušnou výbavu.

V době psaní recenze je na CZC.CZ k objednání za 12.990 Kč.

Pro někoho může být designově přívětivější alternativa ze stáje Lenova – IdeaPad S340-14IWL. Ten nabídne příjemný 14“ IPS displej, tenčí rámečky a hmotnost pouze 1,6 kg. Musíte překousnout jen 128 GB SSD.

Cena je aktuálně téměř totožná - na CZC.CZ za 12.989 Kč.

Elegán za 15

Poslední řada ASUSu představila nejen krásné ZenBooky, ale také cenově dostupnější VivoBooky. Model VivoBook 15 X512FA vám už nabídne slušnou paletu výbavy, se kterou se nebudete muset při běžném použití omezovat. Nechybí čtyřjádrové Core i5 8265U s hyperthreadingem, matný FullHD displej, který je osazen do těla s naprosto minimálními rámečky, 8 GB operační paměti a m.2 SSD s kapacitou 256 GB. I zde si ale moc nezahrajete – grafický výstup zajišťuje čip Intel UHD 620.

V době psaní recenze je k dispozici na CZC.CZ za 14.990 Kč.

Mimochodem pokud by vás povedený design nadchl, ale cena se Vám zdá vysoká, můžete zvážit i nákup nižšího modelu se starším Core i3 7020U, 4 GB Ram a 128GB m.2 SSD diskem.

Ten seženete za 9.990 Kč.

Na základní hraní pod 17

A na konec i něco pro příležitostné hráče. Notebook je samozřejmě vždy určitým kompromisem, nicméně i pod sedmnáct tisíc korun se dá pořídit základní herní model. My jsme vybrali Lenovo L340-15IRH Gaming. Nabídne totiž aktuální Core i5 9300H, se kterým rozhodně nebudete strádat, 8 GB paměti, 15,6“ FullHD displej a hlavně grafickou kartu NVIDIA GeForce GTX 1050 v novější 3GB verzi, která je svou konstrukcí jakýmsi hybridem mezi GTX 1050 a GTX 1050ti. Nechybí podsvícená klávesnice a 256GB m.2 SSD. Notebook ale není dodáván s operačním systémem – ten si budete muset opatřit samostatně. S tímto strojem už se skutečně nemusíte obávat, že byste si nezahráli - při snížení detailů a realistickém očekávání snímkových frekvencí si vyzkoušíte i nové hry a velkou většinu esportových titulů si užijete naprosto bez kompromisů.

V době psaní recenze je na CZC.CZ k dispozici za 16.989 Kč.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama