Trans streamerka je opakovanou obětí swattingu, změna bydliště nepomáhá
Zajímavosti Článek Trans streamerka je opakovanou obětí swattingu, změna bydliště nepomáhá

Trans streamerka je opakovanou obětí swattingu, změna bydliště nepomáhá

Adam Král

Adam Král

26. 8. 2022 11:06

Streamerka s přezdívkou Keffals čelí neustálému swattování. Vyřešila to nakonec tak, že žije v utajení.

Reklama

Být tvůrcem na internetu s sebou kromě slávy přináší různá úskalí. Lidé vás mohou poznávat na ulici, a vy tak ztrácíte soukromí. O váš život se zajímají desítky a tisíce lidí a to vám případně může dost zavařit. V minulosti se na YouTube a Twitchi stalo několik incidentů s názvem swatting. Ve zkratce jde o to, že zavoláte na policii a řeknete, že vybraný člověk, jehož adresu vy znáte, má u sebe bombu, nebo je terorista. Zásahová jednotka si tak pro nic netušícího vysílajícího streamera dojede, „zaklekne" ho a spoutá v jeho živém vysílání.

Tohle byl v minulosti případ tvůrce Ice Poseidon, který se několikrát přestěhoval a nakonec se streamováním skončil, protože poté, co se mu podobný incident stal v letadle, na to už zkrátka neměl.

Když ani změna bydliště nepomáhá

Trans streamerka na Twitchi, Clara ‘Keffals’ Sorrenti, je známou aktivistkou za práva trans komunity, kterou na internetu brání, jak může. Upozorňuje také díky tomu na potenciální nebezpečí, kterým si zástupci LGBTQ+ komunity mohou projít. Přestože na Twitchi dostala několikrát ban, stále streamuje. To není některým lidem po chuti, a tak se velmi často stává, že ji někdo vysleduje. Aby nemusela vůbec vycházet z bytu a nikdo ji nepoznal, používala falešná jména na objednávání jídla. Ani to fanoušky nezastavilo.

Jak sama Keffals popisuje, než učinila veškerá opatření, lidé jí poznali podle povlečení. Zadali tak přesné specifikace a hledali jeden hotel po druhém v jejím městě, až našli ten správný a její adresu zveřejnili na internetu.

Naprosto bizarní a smutná je pak situace, kdy zásahová jednotka přišla do domu staršího muže, protože si fanoušci mysleli, že tam se streamerka ukrývá – sdíleli totiž s obyvatelem domu stejné příjmení. Dalším cílem swattingu byl grafik, který pro streamerku pracuje.

Jak sama Clara popisuje v nejnovějším videu, každý týden se přesouvá na jiné místo a používá k tomu VPN na změnu IP adresy tak, aby ji nikdo nenašel. Při vysílání také používá zelené plátno na změnu pozadí a nikdo tak nemá šanci na vystopování. Aby nedala sledujícím šanci na swatting, rozhodla se, že si udělá sbírku na GoFundMe a pokud se vybere 100 000 kanadských dolarů, půjde soudně proti všem, kteří mají prsty v této nezákonné aktivitě.

Bude tak zajímavé sledovat, jestli případ swattingu bude někdy vyřešen, děje se totiž nebezpečně často.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama