Už jen dva týmy zbývají v boji o titul Valorant Champions. Kdo se do finále probojoval?
Esport Valorant Článek Už jen dva týmy zbývají v boji o titul Valorant Champions. Kdo se do finále probojoval?

Už jen dva týmy zbývají v boji o titul Valorant Champions. Kdo se do finále probojoval?

Sgt Navážka

Sgt Navážka

12. 12. 2021 01:53

Play offs jsou za námi a zbývá už pouze finálový zápas.

Reklama

Po velmi vyrovnané skupinové fázi se nám do vyřazovacích bojů probojovali všichni čtyři zástupci našeho evropského regionu. Dva zástupce posílal do play-offs region jihovýchodní Asie, po jediném zástupci postoupilo z latinskoamerického regionu a překvapivě také z regionu severoamerického. 

V prvním čtvrtfinále se střetl evropský tým Acend proti filipínským Team Secret. Acend zde nastupoval v roli jasného favorita na postup, kterou si také dokázal obhájit. V rychlém sledu naděje Filipínců ukončil na mapách Icebox a Breeze, na obou mapách si totiž hned na začátku vybudoval komfortní vedení 5-0, které až do konce nepustil. Neuvěřitelná kola urval pro evropský mix především BONECOLD a cNed. Ti se tak dokázali naladit na správnou vlnu před semifinálovým zápasem.

Už ve skupinové fázi jsme se dočkali dvou obrovských překvapení v podobě vyřazení severoamerické jedničky, Sentinels, a dokonce i dvojky, Envy. Bohužel pro tento region neslavné působení na hlavním turnaji letošní sezóny nezachránil ani tým Cloud9. Ten se v prvním čtvrtfinále utkal s do té chvíle bezchybně střílejícími borci z týmu Liquid. A evropský mix sestavený kolem Screama nezaváhal ani v tomto duelu. Hned zpočátku sebral po precizní obraně oponentům jejich map pick, Bind. Na Ascentu museli své vedení následně potvrdit. Přestože se jim za útok nijak zvlášť nezadařilo, vypomohli si opět obranou, ve které ztratili pouze čtyři kola. Liquid tak vyprovodil i poslední severoamerický tým a stylově tak přesvědčil Valorant scénu o tom, který region bude hrát prim. 

Třetí čtvrtfinálový duel se odehrál mezi ruskými Gambity, a Thajci z týmu X10 Crit. První mapa předznamenávala další rychlovku ze strany evropského týmu, když si na mapě Icebox, picku týmu XCrit, Gambit vytvořil náskok 10-3. Ač následně mírně zakolísali, dokázali si přesto přesvědčivě dojít pro výhru 13-7 a druhá mapa Ascent se zdála být jen formalita. Opak byl ale pravdou. Thajci se nenechali ztrátou vlastní mapy zdolat a stejným výsledkem si urvali další bot pro sebe. Za vyrovnaného stavu jsme se tedy podívali na decider mapu Breeze. Ruský tým se ale v přestávce dokázal zkonsolidovat a postup si přeci jen z pozice favorita zajistit. 

Už jen dva týmy zbývají v boji o titul Valorant Champions. Kdo se do finále probojoval?

Poslední čtvrtfinálový duel byl z našeho pohledu zvláště zajímavý, a to hned ze dvou důvodů. Zaprvé se zde představil jediný český zástupce Magnum, se svým týmem Fnatic, a za druhé se do tohoto čtvrtfinále dostal Chilsko-Argentinský tým KRÜ Esports, kteří zaskočili ve skupinové fázi favorizované Sentinely. A bohužel si tento jihoamerický tým udržel svou pověst kata favoritů i zde. Tým Fnatic se hned na map picku KRÜ dostal do naprosto komfortní situace za stavu 12-9. Bohužel ani jediný ze tří map-pointů nedokázal proměnit, a v následném trojnásobném prodloužení tuto mapu prohrál. Na vlastní mapě sice Fnatic nepovolil žádná dramata a v rychlosti ji ukončil 13:6, jenže na decider mapě Split se nedokázal evropský tým vůbec dostat do hry, a KRÜ si kontrolovanou hrou, při které ani jednou nepovolili vyrovnaný stav, dokráčeli pro postupový spot. Jihoamerickému celku se tak podařilo překazit celoevropské semifinále a dokázat, že LATAM>NA.

Semifinálové rozlosování do dvojic Liquid - Acend a Gambit - KRÜ slibovali velmi vyrovnané souboje, přestože vítěz z prvního zápasu bude ve finálovém souboji více favorizovaný. 

První duel vypadal na papíře naprosto vyrovnaně, dokonce mnozí favorizovali spíše tým Liquid, který už dokázal Acend před měsícem porazit ve finále RedBull Home Ground. Realita se ale nakonec ukázala být naprosto odlišná. Turnaj, který byl jinak plný vyrovnaných her i v nečekaných případech, se tentokrát dočkal opravdu velkého přejezdu. Acend vyprovodil Screama i s jeho týmem s neuvěřitelným přehledem. Do vedení se Liquid dostal pouze za stavu 3:2 na první mapě, a od té doby jako kdyby Acend přeřadil na jiný rychlostní stupěň. Na začátek suverénně ukradl map pick týmu Liquid 13-6, a na druhé mapě se hned v první půli dostal do vedení 10-2, které také stavem 13-5 potvrdil. Scream tak i nadále bude na větší úspěch ve Valorantu čekat. 

V posledním předfinálovém zápase se postavili skvěle hrající Jihoameričané, proti ne úplně jistým Gambit Esports. Nejistota ruského celku, stejně jako kvalita KRÜ, se projevila hned na začátku první mapy, kde se jihoamerický tým dostal do vedení 8:4. Bohužel pro KRÜ také na čísle 8 zůstali až do konce zápasu a prohráli tak první mapu 8:13. Na druhé mapě už ale dokázali brzy nabyté vedení udržet, a dokráčet si tak pro vyrovnání série. Na poslední mapě ze sebe oba týmy vydaly úplně všechno. Do vedení 8:4 se nejdřív dostali Jihoameričané. Ruský tým na to kontroval stejně ve druhé půli, přičemž neuvěřitelným acem se blýskl Chronicle v jednom z rozhodujících kol. V prodloužení se střídala vítězství neustále dokola, přičemž na straně Gambit to byly především individuality, které neustálými multikilly dokázaly tento tým udržet ve hře. Nakonec se jim podařilo KRÜ zlomit, a to v neuvěřitelném pátém overtimu. I tak by ale rozhodně neměl zapadnout dech beroucí průchod turnajem tímto jediným zástupcem regionu LATAM, který přivedl roli černého koně turnaje téměř k dokonalosti. 

Finálový souboj mezi týmem Acend a Gambit Esports se odehraje již dnes, 12. 12. v 18:00. Vypjatý poslední zápas největšího Valorant turnaje můžete sledovat na oficiálním streamu https://www.twitch.tv/valorant.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama