Vychází Steam Deck, co říkají recenze?
Technologie Článek Vychází Steam Deck, co říkají recenze?

Vychází Steam Deck, co říkají recenze?

David Jiránek

David Jiránek

28. 2. 2022 18:13 1

Nový handheld od Valve míří k prvním zákazníkům.

Reklama

Handheld od Valve je konečně oficiálně vydaný. Nejzajímavější přenosná konzole od vydání Nintendo Switch putuje k prvním uživatelům a již v pátek padlo embargo na plnohodnotné recenze. Jaká hodnocení Steam Deck obdržel?

V recenzích od zahraničních médií se skloňuje jedno důležité slovíčko - software. SteamOS byl minulé týdny denně aktualizován a Valve opravdu usilovně pracuje na implementaci nezbytných funkcí a oprav chyb. V určitých případech došlo k razantnímu zlepšení. Recenzenti se shodují, že aktuální stav operačního systému lze hodnotit jako použitelný oproti stavu, kdy jim Steam Deck prvně dorazil.

Stále se zde najdou chyby. Systém menu je nepřehledný a instalace externích aplikací mimo SteamOS není vhodná pro běžné uživatele nezkušené s Linuxem. Nejde tak o zkušenost jako při používání konzole Nintendo Switch. Na druhou stranu mají uživatelé mnohem větší volnost.

Steam Deck disponuje zabudovanými grafy pro měření FPS ve hrách, upravovat lze i výkon a tudíž výdrž baterie. Při opravdu náročném používání se konzole dostane na dno baterie za hodinu a půl. Většinou ovšem čekejte výdrž mezi dvěma a šesti hodinami podle náročnosti hry a počtu snímků za sekundu. Uzamknutí na 30 FPS značně prodlužuje výdrž.

Podpora her každým dnem neustále roste, aktuálně si ovšem mnoho her na konzoli bez dodatečného nastavení nezahrajete. Valve nicméně vylepšilo například zpětnou vazbu pomocí vibrací, která byla terčem kritiky.

Velký potenciál se ve Steam Decku skrývá spíše s ohledem na budoucnost. Doladění SteamOS bude klíčové, nicméně už nyní má handheld skvěle našlápnuto díky nízké ceně a prakticky perfektnímu hardwaru.

Valve hodlá posílat e-maily s informacemi o doručení po vlnách. Zájemci, kteří vidí na webu Steamu termín doručení "1. kvartál" dostanou zprávu do konce března. Následně se dostane na vlnu uživatelů ve druhém kvartále. Informace o pozdějších expedicích se dozvíme později.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama