Výroba PS Vita oficiálně končí
Technologie Článek Výroba PS Vita oficiálně končí

Výroba PS Vita oficiálně končí

Radek Raudenský

Radek Raudenský

3. 3. 2019 16:31

Vydrželo krásných osm let.

Reklama

Sony vydalo svou přenosnou konzoli v roce 2011 a to poprvé v Japonsku. Od té doby se rozšířila po celém světě a doufalo se, že nasedne na úspěch svého staršího bratra "péespéčka", kterého se prodalo přes 80 milionů kusů. To se avšak nestalo a statistiky o prodeji Sony přestalo vydávat už v roce 2013. Celosvětový odhad je cca. 16 milionů kusů, což je celkem málo.

Výroba PS Vita oficiálně končí

PS Vita si přitom po stránce vybavenosti stálo dobře. Přední strana se pyšnila OLED dotykovým displejem, dvěma kamerami a na zadní straně se nacházel touchpad.

Výroba PS Vita oficiálně končí

Velký problém ale tkvěl v nepodpoře standartních SD karet a pokud jste si chtěli hry stáhnout, byla pro vás nutností speciální paměťová karta, která stála velké peníze. Mnoho zákazníků tak radši přešlo ke konkurenci a nebo si vystačilo se svými smartphony.

Samotné hry pro Vitu Sony přestalo dělat již v roce 2015 a prodej fyzických kopií skončil minulý rok. Pro celý svět to nebyla nijak zajímavá zpráva, v Japonsku se Vitě ale celkem dařilo a také to byla jediná země, kde se tato konzole dodnes vyráběla. Bohužel pro ně ale s koncem fiskálního roku - tedy 31. března - skončí její výroba a podpora. Hry samozřejmě budou stále dostupné na PS Store, ale otázkou je, na jak dlouho.

Sony už dříve říkalo, že nástupce neplánují, takže tu nejspíše bude Nintendo Switch nějakou dobu držet malý monopol.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama