Vyzkoušeli jsme si nový Acer TravelMate X5
Technologie Článek Vyzkoušeli jsme si nový Acer TravelMate X5

Vyzkoušeli jsme si nový Acer TravelMate X5

Vojtěch Sahula

Vojtěch Sahula

20. 3. 2019 17:05

Doprovod do Katovic nám dělala novinka od Aceru, nový TravelMate X5.

Reklama

Na začátku Března jsme se chystali do polských Katovic na letošní IEM ve hře Counter-Strike: Global Offensive. Načež nám společnost Acer nabídla na vyzkoušení jejich novinku Acer TravelMate X5 – lehký, přenosný, pracovní notebook se spoustou výkonu. Notebook nás nakonec zaujal natolik, že jsme se rozhodli sepsat pár řádků, ve kterých se s vámi podělíme o naše zkušenosti s tímto kouskem. Hned na začátku bych, ale rád upozornil, že nepůjde o klasickou recenzi, takže zde nečekejte, žádné výkonnostní testy nebo nějakou detailní charakteristiku, zaměříme se spíše na jeho chování v praxi.

Pojďme si ale prvně tento kousek trochu přiblížit. TravelMate X5 je, jak už samotný název napovídá, parťák určený na cesty. Jeho hlavní předností jsou tedy rozhodně jeho rozměry a váha. Proto se i s 1,49 × 32,9 × 22,8 centimetry řadí do kategorie ultrabooků a díky své až neuvěřitelné váze 980 g se vám ani po hodinách strávených na vašem rameni nepronese. V srdci tohoto stroje pracuje Intel Core i7-8565U, jež tepe na frekvenci 1.80 GHz a společně s 8 GB DRR4 RAM pamětmi dodává notebooku potřebný výkon i pro náročnější úkoly. V dnešní době nemůže samozřejmě chybět ani 512 GB PCIe NVMe SSD disk. Co se pak displaye týče, TravelMate X5 disponuje 14 palcovou FULL HD obrazovkou.

Vyzkoušeli jsme si nový Acer TravelMate X5

Toto jsou však všechno papírové informace, pojďme se podívat, jak si TravelMate X5 vedl v praxi. Naše požadavky byly jednoduché, potřebovali jsme mobilní notebook, který však zvládne práci s Photoshopem a renderování videí s ladností.

První zmiňovaný požadavek zvládl opravdu na jedničku. Díky svým malým rozměrům nebyl vůbec problém notebook zaklapnout a vzít s sebou na potřebné místo a kupodivu jsem o něj neměl ani strach při proplétání davem na sobě namačkaných lidí, protože díky lehké konstrukci stroje jsem ho měl vždy pevně pod kontrolou.

Avšak i díky jeho malým rozměrům musíte počítat s některými omezeními, která sebou malá velikost notebooku přináší. Jedním takovým je například práce s různými aplikacemi, což byly v našem případě Adobe Photoshop a Adobe Premiere. Pokud jste zvyklí na větší monitory, minimálně začátky budou pro vás velmi krušné. Mimo to, že se zde například změní rozpoložení jednotlivých funkcí, tak pro mě osobně byl největším problémem nedostatek místa pro práci, přeci jen 14 a 17 palců už je poměrně znatelný rozdíl. Ale tohle je na druhou stranu úděl těchto malých notebooků a když si něco takového pořizujete, tak s tím musíte do jisté míry počítat.

Vyzkoušeli jsme si nový Acer TravelMate X5

K výkonu jsem byl zprvu trochu skeptický, ačkoliv je notebook osazen Intel Corem i7-8565U nabízí uživateli pouze 8 GB RAM, což v dnešní době není mnoho, zejména pokud pracujete ve více programech na jednou, do toho nahráváte fotky z fotoaparátu a vyhledáváte informace na internetu. Ale TravelMate X5 mě opravdu příjemně překvapil, při práci jsem neměl sebemenší problém, všechno šlapalo jak hodinky, při úpravě fotek a videa fungoval naprosto bez problémů, jediným limitujícím faktorem byl pak katovický internet.

Jako jeden z mnoha příjemných bonusů jsem shledal přítomnost Microsoft Asistentky Cortany, která vám umožní udílet notebooku příkazy bez použití rukou a můžete být produktivní, zatímco hledáte v šanonech tu poslední proklatou fakturu, před blížícím se daňovým přiznáním.

Jelikož jsme ale na herním portále, tak chápu vaši jedinou otázku – Dají se na tom hrát hry? Samotný notebook je vybaven pouze Intel HD Graphics, na čemž bohužel nejnovější pecky a vlastně ani ty staré moc dobře nerozjedete. Ale najdete v něm jednu podstatnou věc, díky které přeci jen budete moci hrát všechny vaše nejoblíbenější herní tituly. TravelMate X5 totiž disponuje USB Type-C portem s USB 3.1 Gen1, což vám umožní připojení externí grafické karty, díky které si budete moci užít vaše nejoblíbenější herní pecky naplno.

Náš zapůjčený model můžete zakoupit na CZC s cenovkou 29 990 Kč nebo si můžete pořídit verzi s 16 GB RAM a dotykovým displayem za cenu 35 990 Kč.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama