Změna vyhodnocování recenzí na Steamu
Gaming Článek Změna vyhodnocování recenzí na Steamu

Změna vyhodnocování recenzí na Steamu

Jakub Osička

Jakub Osička

10. 3. 2017 18:44

Steam zasahuje proti podvodným praktikám vývojářů.

Reklama

Valve přichází s prohloubením změn v systému hodnocení her na základě uživatelských recenzí. Aby svým uživatelům Steam nabídl co nejrelevantnější a nejpřesnější ohodnocení každého z nabízených titulů, mění metodiku stanovení číselného skóre hodnocení podle uživatelských recenzí.

Důvod

Tento krok se společnost Valve rozhodla učinit v návaznosti na opatření z minulého roku. Už tehdy se začala zabývat problematikou zneužívání uživatelských recenzí. Zavedení procentuálního ohodnocení her totiž přineslo na jedné straně výborné vodítko pro uživatele, na straně druhé ale i škvíru pro podvodné praktiky vývojářů.

Jednou z těch nejběžnějších bylo rozdávání steam-klíčů mezi vlastní síť účtů, ze kterých byly později hromadně generovány pozitivní recenze pro umělé zvýšení prestiže v očích potenciálních zákazníků. V září přišla první změna, která z výpočtu celkového skóre vyloučila recenze uživatelů, kteří hru aktivovali pomocí steam-klíče (právě kvůli výše uvedeným důvodům).

Změna vyhodnocování recenzí na Steamu

Ořezávání pokračuje

Včerejším dnem Valve oznámilo další rozšíření této politiky. Do skóre se nyní kromě recenzí her získaných aktivací steam-klíče nebudou započítávat ani recenze produktů obdržených zdarma jakýmkoliv jiným způsobem. Typicky se jedná např. o dárky od přátel nebo hry hrané v průběhu tzv. free-víkendů.

Uživatel, který titul takovým způsobem obdrží, recenze stále psát může. Jejich charakter ale nebude mít žádný vliv na skóre uživatelské spokojenosti zobrazované v obchodě a výsledcích vyhledávání. Výjimkou jsou hry, které můžete na steamu získat zdarma (tzv. Free-to-play) - u nich samozřejmě jiná možnost opatření neexistuje a recenze tedy budou zohledňovat všechna hodnocení.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama