battlefield-1-beta-tahle-valka-je-jina-zabavna-a-graficky-skvela
Gaming Článek Battlefield 1 beta: Tahle válka je jiná, zábavná a graficky skvělá

Battlefield 1 beta: Tahle válka je jiná, zábavná a graficky skvělá

Filip Němeček

Filip Němeček

5. 9. 2016 18:11

Beta potěšila a čekání na plnou verzi tak ubíhá ještě pomaleji...

Reklama

Nový Battlefield přináší jako jedna z mála her první světovou válku a po několika hodinách na jedné mapě v rámci otevřené bety můžu s radostí říct, že se mu to daří. Nečekal jsem hru věrnou historii – to by byla strašná nuda. Místo toho Battlefield 1 přináší vlastní pohled na první obří historický konflikt.

Dobové zbraně a vozidla dávají hře úplně novou dynamiku

Už v prvních pěti minutách hraní zjistíte, že tohle není pouze tradiční Battlefield hra v jiných kulisách. Dobové zbraně a vozidla dávají hře úplně novou dynamiku. Obecně se, až na výjimky, velmi špatně střílí na dálku, takže jste nuceni se k nepřátelům více přiblížit. Nablízko vás zase může protivník velmi snadno nabodnout na bajonet. Stačí, abyste si nedávali pozor či zrovna nabíjeli ve špatnou chvíli. Do toho vás snadno zaskočí plyn. Masku sice nasadíte celkem snadno, zabere to ale nějaký čas a není přes ni tolik vidět.

Battlefield 1 beta: Tahle válka je jiná, zábavná a graficky skvělá

Ve hře jsou automatické zbraně, které se ve skutečnosti objevily až koncem války v omezeném množství. Zde jsme ale v Battlefieldu. Navíc se mi nezdálo, že bych potkával velký počet samopalů či kulometů. Oproti Battlefield 4 jsou o poznání slabší a na vzdálenost větší než 20 metrů vás snadno protivník dostane puškou. Zbraně celkově vypadají pěkně a také se zvukem si dali v DICE záležet. V rámci bety nebylo možné vyzkoušet přizpůsobení zbraní, na to si musíme počkat do plné verze hry. Na mapě můžete také sebrat různé specialitky, třeba speciální pušku určenou na vozidla. Když máte dost času, tak lze pořádně potrápit klidně lehký tank. U těžkých už potřebujete asistenci spoluhráčů. A právě tankům se bude věnovat další část textu, protože prošly ohromnou změnou.

Battlefield 1 beta: Tahle válka je jiná, zábavná a graficky skvělá

Tanky jsou rozděleny na třídy – je tu lehký, těžký a pojízdná pevnost. Důležité ale je, že, kromě lehkého, potřebují tanky více hráčů, klidně celou četu. Jinak je totiž tank celkem slabý a nedá se využít velká část jeho arzenálu. Tanky na bojišti vydrží déle než v předchozích hrách, ale zase nejsou tak mobilní a likvidovat s nimi nepřátele po desítkách také zrovna nejde. Také se mí líbí, že může lehký tank čas od času „položit“ na bojiště náboje a lékárny pro spoluhráče.

Tanky na bojišti vydrží déle než v předchozích hrách

Kromě pomoci týmu tak můžete sbírat celkem dost bodů k celkovému skóre. Tank je možné opravovat zevnitř, ale po dobu opravy nejde nic dělat a jakékoliv poškození ji přeruší. Při nastoupení do jakéhokoliv vozidla je přítomná celkem hezká animace, nepřátelé mají ale samozřejmě více času, aby vás ještě mohli dorazit. Občas jsem omylem po vystoupení z tanku zase nastoupil a musel přežít animaci, ale to bude zřejmě otázka zvyku. Třeba taková animace, když v bombardéru měníte střeleckou pozici je skvělá a je to další z malých detailů, který ve výsledku vytváří o poznání kompletnější zážitek.

Battlefield 1 beta: Tahle válka je jiná, zábavná a graficky skvělá

DICE si zaslouží také pochvalu, co se týče koní. Ve hře fungují velmi dobře a také ovládání nepůsobí problémy. Nepřátele můžete likvidovat šavlí (ale jen na pravé straně), či se pokusit něco trefit puškou. Koně se tak hodí spíše na obsazování bodů či překvapivé útoky proti protivníkům, kteří nedisponují automatickou zbraní. Letadla bylo celkem těžké vyzkoušet (kvůli zájmu ostatních hráčů), ale létání se více podobá Star Wars: Battlefront než tomu v Battlefield 4. To není zrovna na škodu. Každopádně trefit cíle na zemi není úplná sranda a třeba i takový bombardér má celkem omezenou munici, takže musíte přemýšlet, kdy shodit bomby. Stejně jako u tanků, i u letadel mi přišlo, že vydrží na bojišti po delší dobu. Na druhou stranu někoho z letadla zlikvidovat není tak jednoduché. Když se navíc na bojiště přiřítí obrněný vlak, což je specialita mapy Sinai Desert, tak teprve začíná ten pravý chaos. Většinou je lepší vyklidit cestu a jít se věnovat obsazování bodů, okolo kterých nevedou koleje...

Battlefield 1 beta: Tahle válka je jiná, zábavná a graficky skvělá

Testovaná mapa Sinai Desert se hraje fajn a doufám, že ostatní budou minimálně stejně kvalitní a propracované. Bojovat zde můžete v městečku, kde se vyplatí spíše samopal, či poloautomatická puška v kombinaci s krytím v budovách. U jiných bodů jsou zase zákopy či skály, které nabízí jiné taktické možnosti. Jak autoři slibovali, když vypukne písečná bouře, tak opravdu dramaticky změní celou dynamiku přestřelek. Zbraně nablízko najednou získávají výhody a můžete třeba celkem nerušeně přebíhat přes otevřená prostranství. Nutno také dodat, že mapa vypadá krásně a zvlášť skály a budovy jsou velmi detailní. Grafickou krásu hry poznáte také na počtu FPS, zatímco mi Battlefield 4 v pohodě šlape na ultra detaily a FPS se pohybují nad 80, zde jsem musel některá grafická nastavení snížit, jinde se spokojit s High místo Ultra a přesto se FPS pohybuje okolo 60.

Battlefield 1 beta: Tahle válka je jiná, zábavná a graficky skvělá

V rámci bety jsem občas narazil na drobnější technické problémy. Tu sebou mrtvola vojáka šíleně třese, tu zase trčí kus textury ve vzduchu. Nevím, jestli šlo o záměr vývojářů, ale jeden malý domek mi vůbec nešel zničit ani několika střelami z tanku. Každopádně žádné velké problémy se nekonají. Tak snad bude plná verze ještě vyladěnější.

Menu působí svěžím a moderním dojmem

Rozhodně by byla škoda, nezmínit se o novém uživatelském rozhraní. Battlelog je pryč a hra funguje tradičně jako ostatní. Menu působí svěžím a moderním dojmem, je přehledné a nic jsem nemusel dlouho hledat. Potěší také drobnosti, jako když se krátce před načtením mapy na pozadí pootočí zeměkoule a zamíří přesně na místo, kde se bude bojovat.

Battlefield 1 beta: Tahle válka je jiná, zábavná a graficky skvělá

Líbí se mi také nový systém odemykání zbraní a předmětů za měnu, kterou získáváte hraním. Díky tomu si budete relativně rychle moci odemknout, co chcete, aniž byste museli zbytečně odemykat 10 zbraní jen proto, abyste se dostali k té své vysněné. To samé snad bude platit při přizpůsobování zbraní, u Battlefield 4 mě strašně otravovala nutnost hrát s tradičními mířidly pro odemčení těch použitelných, to samé tlumič a tak podobně. Zkoušení nových zbraní byla zkrátka otrava.

Je čas to nějak uzavřít. Díky povedeným trailerům a ostatním informacím jsem od hry čekal hodně. Beta mi dokázala, že hra opravdu vypadá a hraje se tak skvěle, jak ji prezentují trailery. Je to především tradiční Battlefield zábava, která ale nabízí dost odlišný styl hraní od svých předchůdců. Jestli takto povedená bude celá finální hra, tak si s radostí později koupím Premium.

{control gallery}

Na Battlefield 1 se podívám ještě před vydáním skrze Origin Access. Těšit se tak můžete na dojmy z plné hry ještě předtím, než se začne oficiálně prodávat. Nebo si ještě lépe zařiďte Origin Access předplatné a uvidíme se na bojišti 1. světové války! 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama