Dojmy: Hellion – o tom, jak jsem se pokoušel přežít v brutálním vesmíru
Gaming Článek Dojmy: Hellion – o tom, jak jsem se pokoušel přežít v brutálním vesmíru

Dojmy: Hellion – o tom, jak jsem se pokoušel přežít v brutálním vesmíru

Filip Němeček

Filip Němeček

23. 5. 2017 13:32

Tenhle herní vesmír vám zadarmo nedá ani vakuum.

Reklama

Dojmy: Hellion – o tom, jak jsem se pokoušel přežít v brutálním vesmíru

Novinka Hellion je pojmenovaná podle sluneční soustavy vzdálené tisíce světelných let od té naší a jak asi tušíte, právě zde se hra odehrává. Jste součástí kolonizační expedice, která chce nový svět osídlit. Samozřejmě se něco pokazilo a vy se probouzíte „do noční můry“. No zkrátka nic nefunguje podle plánu, záchranný tým jen tak nedorazí, takže se musíte spolehnout sami na sebe a přežít. Tvůrci zkrátka vzali populární žánr MMO stříleček s bojem o přežití a vymrštili ho do vesmíru. Tolik k nutnému úvodu a nyní si pojďme říct, jak se Hellion v aktuální verzi vlastně hraje.

První kroky…

Na rovinu musím přiznat, že v tomto žánru nejsem vůbec zběhlý a Hellion mě zaujal právě vesmírným zasazením. Start hry může vypadat jako kterákoliv jiná sci-fi akce. Probouzíte se uvnitř jakéhosi hibernačního modulu, ten otevřete a hurá za dobrodružstvím. Zapomeňte na to, že vám hra řekne, co vlastně máte dělat či dokonce kde to dělat.

Dojmy: Hellion – o tom, jak jsem se pokoušel přežít v brutálním vesmíru

Chvíli jsem se tak procházel poměrně stísněnou vesmírnou lodí, až jsem konečně našel dveře vedoucí neznámo kam. Po krátkém boji s ovládacím panelem se mi je podařilo otevřít. No konečně. Konečně se v Hellion něco děje. Jenže dveře vedly do volného vesmíru a já během sekund zemřel.

Aha. Evidentně po dlouhém kryospánku nejsem připraven na vesmírnou turistiku. Je na čase zahájit druhý pokus. Opět se moje postava škrábe z modulu. Hele, tady na podlaze něco leží. Jakýsi manuál, který mi vysvětluje, že potřebuji helmu, oblek s kyslíkem a také jetpack. No krása. Druhý pokus už musí dopadnout lépe. Nasoukám na svoji postavu požadované vybavení a je to.

Dojmy: Hellion – o tom, jak jsem se pokoušel přežít v brutálním vesmíru

Ve startovní „lokaci“ evidentně není co dál na práci, tak se opět vydávám k osudným dveřím. Po jejich otevření smutně sleduji, jak jsem vystřelen směrem od lodi a vzdálenost se rapidně zvyšuje. Možná jsem neměl ignorovat ten červený nápis na panelu blízko dveří (varování o nutnosti „vyřešit tlak“). Jak asi tušíte, také druhý pokus skončil smrtí. Chvíli jsem poletoval vesmírem (mám přece oblek a kyslík) a dokonce se stabilizoval jetpackem. Loď byla ale během chvilky vzdálená dva kilometry a všude okolo jenom prázdnota.

Třetí pokus

Do třetice už to musí vyjít. Tak jdeme na to. Chce to přípravu a obracím se na věrného sluhu a kamaráda, který mně většinou v nouzi pomůže. Během chvilky skrze Google najdu tutoriál, co vlastně dělat prvních 5 minut v Hellion. Cítím se docela trapně, za skoro 10 let hraní jsem nemusel hledat, co dělat v prvních minutách hry. Koukám s otevřenou pusou, kolik je toho třeba hned v okolí opravit a uvést do provozu. Dokonce zjišťuji, že jsem v minulosti zbytečně plácal kyslík. No ještě se trošku vzdělám a pak snad konečně začne něco dobrodružného. Už to celkem jde. Podařilo se mi zprovoznit světla a hned je lépe vidět. Teď jenom opravit ten zbytek modulů. Při hledání náhradního CO2 filtru se mi podařilo propadnout texturou až mimo moji domovskou loď. Takže opět rychlý konec a celkem výrazné připomenutí, že hraji velmi ranou verzi Hellion.

Konečně hraju!

Několik stručných video tutoriálů mě dostatečně vzdělalo a připravilo na plnohodnotné ponoření se do světa Hellion. Třeba i takové „doplachtění“ volným vesmírem k dokovatelnému modulu a jeho následné „zadokování“ ke stanici je opravdu kupa práce. Navíc vás stresuje rychle docházející kyslík. Na druhou stranu každou úspěšnou akci následuje potěšení z překonání další překážky, protože víte, že to prostě nebyla vůbec prča. Jak už jsem říkal, samotný pohyb ve vesmíru je náročný a kapitola sama pro sebe. Ze začátku jsem měl problém poměrně velký modul vůbec trefit a dostat se k ovládací konzoli. Také je dobré vědět, že pomocí klávesy Shift se může vaše postava chytnou blízkého předmětu, byť pro to zatím není hotová animace. Pak se vám nestane, že vás jeden pohyb uvrhne spět do vesmíru nebo vás vystřelí tlak při výstupu ze stanice do vesmíru.

Dojmy: Hellion – o tom, jak jsem se pokoušel přežít v brutálním vesmíru

Super příklad, jak moc hardcore Hellion je vám představí takové doplnění jetpacku. Zatímco v jiné hře by mohlo stačit někam dojít, jednou kliknout a hurá zpět do akce, zde se připravte na několik kroků. Nejdříve musíte jetpack sundat, položit ho na nabíjecí konektor, vytáhnout jakousi součástku a dát ji nabíjet. To pořád není všechno. Jetpack pak musíte přemístit na jiné místo a skrze další panel doplnit manuálně kyslík a palivo (dokonce máte na výběr). Podobných příkladů by se dalo vypsat spousta.

Takové létání vaším vesmírným plavidlem je podobně náročná činnost a strávil jsem hromadu času, než jsem vůbec stroj uvedl do provozu. Jsme ve vesmíru a v budoucnosti, takže můžete samozřejmě cestovat rychleji než světlo. No vlastně musíte nejdřív všechno připravit a nastavit. Od skenování cílové destinace, přes aktivaci, nasměrování lodi přesně směrem k cíli a konečně počkat na odpočet a aktivovat celou sekvenci. Minimálně poprvé je taková cesta spektakulární podívaná.

Teprve nedávno se Hellion dostal do verze 0.1.8, do 1.0 (která je většinou první vydání hry) tak zbývá spoustu práce pro vývojáře a čekání pro fanoušky. V aktuálním stádiu tak spousta věcí nefunguje, hra padá a občas jsem narazil na nepříjemné záseky. Asi vás nepřekvapí, že s optimalizací to také není zrovna super a samotné tutorial videa varovala před spoustou známých chyb. Všechno samozřejmě od Early Access hry tak nějak očekáváte.

{control gallery}

Hellion tak nyní spíše vypadá jako demonstrace konceptu a předvedení obřího potenciálu pro rozsáhlou vesmírnou hru s řadou možností, která vám nedá zadarmo ani samotný úvod. Ač na podobné hry o přežití moc nejsem, tak mě právě Hellion dost zaujal a budu sledovat, jak se tvůrci poperou s jeho dokončením. Také si myslím, že o hře u nás nečtete naposled.

Na stránce hry se můžete podívat, jak ve stručnosti pokračuje vývoj. Zatím vás ve vesmíru trápí vakuum a tlak. Do budoucna to bude ještě teplota a radiace. Stejně tak tvůrci chystají souboje lodí, těžení asteroidů pomocí lodí či získávání surovin z plynných gigantů. V plánu je rovněž promakaný systém výroby předmětů a mnoho dalšího.

Hellion můžete koupit na Steamu za 23€, zatím bych to ale moc nedoporučoval a počkal bych, jak se hra bude vyvíjet.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama