Dojmy: Jak se hraje příběhový survival Die Young
Gaming Článek Dojmy: Jak se hraje příběhový survival Die Young

Dojmy: Jak se hraje příběhový survival Die Young

Jakub Osička

Jakub Osička

23. 5. 2017 13:35

Vyzkoušeli jsme alpha verzi novinky od Indie Gala.

Reklama

Není tomu dlouho, co jsme psali o uvedení nového survivalu Die Young v alpha verzi. Máme pro vás skvělou zprávu! Distributoři z Indie Gala se uvolili poskytnout nám jednu kopii tohoto titulu k testování a já se nyní pokusím shrnout dojmy, které jsem při hraní získal.

Dojmy: Jak se hraje příběhový survival Die Young

Trocha kontextu

Indie Gala jsou samozřejmě velmi známí díky distribuci balíčků indie her a provozu svého vlastního obchodu digitálních distribucí (nejen) nezávislých titulů. S Die Young se ale vrhli do kompletní tvorby a následně i distribuce zcela vlastního projektu. Nejedná se ale o jejich prvotinu. Již dříve se ve větší či menší míře podíleli např. na hrách Blockstorm, Downward nebo Red Rope: Don't Fall Behind.

Pojďme na to!

Ještě jednou zdůrazňuji, že se jedná pouze o alpha verzi, takže jsem Die Young ochotný leccos prominout. Podíváme se společně, jak vypadá její aktuální vize příběhového survivalu a potenciál do budoucna.

Dojmy: Jak se hraje příběhový survival Die Young

Po spuštění se dočkáte krátkého traileru, který uvádí děj celé hry. Příjemný hlas hlavní hrdinky vás seznámí s její minulostí a životem "na hraně", který společně se svými přáteli vede. Sama ale přiznává, že na to, co ji a její partu adrenalinových závisláků čekalo na tajuplném ostrově, rozhodně připravená nebyla.

Probouzí se totiž ve tmě na dně studny, kam ji někdo unesl a ona netuší, kdo to byl, ani co se stalo. Z tmavé díry se jí podaří uniknout a tím začíná její putování po otevřeném ostrově s cílem přežít a uprchnout.

Cestou, necestou…

Ostrov není extrémně veliký, ale na prozkoumání se tu toho najde hodně. Postupně hlavní hrdinku cesty zavedou na různá místa, kde z nalezených poznámek a vzkazů skládá dohromady souvislosti. Připomnělo mi to třeba starou dobrou Amnesiu, která fungovala na podobném principu.

Dojmy: Jak se hraje příběhový survival Die Young

Připravte se ale na to, že prozkoumat oblasti nebude snadné. Často budete muset šplhat, skákat, lézt a utíkat. Rozhodně nečekejte, že se do budov dostanete jednoduše. V podstatě je celá hra takovým menším parkour simulátorem a nalezení cesty je někdy hádankou. Občas mi skoro přišlo, že podobné hopsání trochu zastiňuje samotný příběh hry a rozkrývání toho, co se vlastně stalo. Na druhou stranu je to ale zpestření gameplaye, které vás často donutí zapojit mozkové závity.

To vše se navíc mísí s prvky survivalu. Musíte si hlídat zdraví a také žízeň, která při námaze nabíhá velmi rychle. Prozkoumávání se tak často mění na zběsilé hledání zdroje vody. S tím, jak se ukazatel hydratace dostává do nízkých hodnot, začne obrazovka získávat velmi nepříjemný vizuální efekt, který simuluje dívčinu nevolnost a na rovinu – měl jsem pocit, že se mi z toho při hraní udělá zle taky.

Dojmy: Jak se hraje příběhový survival Die Young

S nasbíraných bylinek si budete moci vycraftit např. léčivé předměty. A zdraví doplníte také jídlem, které můžete najít na cestách. A aby toho nebylo málo, samozřejmě budete ohrožení nepřáteli. Připravte se na to, že budete prchat, plížit se a schovávat. Ať už vás budou pronásledovat divocí psi nebo něco horšího…

Grafika a zvuk

Musím říct, že mě velmi příjemně překvapilo, že Die Young šlape i v této prvotní fázi krásně plynule. S GTX 1060 6 GB se hra držela přibližně na 80 – 90 FPS. Na druhou stranu se nedá říct, že by byly modely naprosto detailně propracované a jejich vykreslování tak nemusí být příliš složité. Za vším stojí Unreal Engine 4. Celkově má ale hra svoji zvláštní atmosféru a toto grafické prostředí jí prostě sedí a vypadá dobře.

Dojmy: Jak se hraje příběhový survival Die Young

Velmi musím pochválit modely a animace viditelných končetin při různých skocích a lezení po skalách. Všechno působí krásně přirozeně a jde vidět, že si s tímhle vývojáři vyhráli. Stačí projít několika skákačkami po stěnách a hned tuto přednost zaznamenáte.

Co se týče audio podkladu, nemám jedinou výtku. Zvukový podklad navozuje ponurou a nejistou atmosféru. Perfektní hlas hlavní postavy bohužel krom intra nezazní příliš často. Velmi věrohodně působí ale její slyšitelný dech a sténání při vysoké námaze. Myslím, že je veliká škoda, že ve hře slovní projev zatím neslyšíme častěji. Pokud by postava vedla určité monology stejně jako např. Maxine v Life is Strange, určitě by hráče více vtáhla do příběhu. Třeba se dočkáme. Doplňující zvuky jsou čisté a krásně dotvářejí dojem z herního prostředí.

Dojmy: Jak se hraje příběhový survival Die Young

Žádné problémy

Přišlo mi, že jsem ve hře nenarazil téměř na žádné bugy. Hned první den jsem si všiml nefunkčního vypínání mapy, ale tuto chybu vývojáři stihli opravit v patchi hned v následujícím patchi. Jednou nebo dvakrát jsem zaznamenal drobný zásek v textuře nebo zvláštní problémy se skákáním na kamenech u moře, ale celkově nešlo o nic podstatného. Hra opravdu vypadá velmi použitelně, přestože stále připomíná, že je pouze v alpha testování.

Slibný začátek

Osobně doufám, že Indie Gala dovedou toto dílo do zdárného konce. Die Young je rozhodně zajímavým počinem. Pokud máte rádi walking simulatory propojené s rozkrýváním tajemného příběhu a víte, jak přežít sami na (opuštěném) ostrově, dejte mu šanci a minimálně si počkejte na jeho dokončení!

  • Chytré parkour-puzzly a questy
  • Audio design a hlas postavy
  • Animace modelu
  • Prostředí otevřeného světa
  • Funguje velmi plynule bez větších problémů
  • Příběh se drží v pozadí
  • Postava toho moc nenamluví, slabší asociace s hrdinkou

Pokud by vás hra zaujala, můžete ji už teď zakoupit na Indie Gala store za 10 USD.

Dojmy: Jak se hraje příběhový survival Die Young

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama