Dojmy: Last Man Standing - F2P Battle-Royale pro nenáročné
Gaming Článek Dojmy: Last Man Standing - F2P Battle-Royale pro nenáročné

Dojmy: Last Man Standing - F2P Battle-Royale pro nenáročné

Jakub Osička

Jakub Osička

23. 5. 2017 13:35

Vyzkoušeli jsme, jak se hraje Battle-Royale hra dostupná na Steamu zdarma.

Reklama

Dojmy: Last Man Standing - F2P Battle-Royale pro nenáročné

Battle-Royale vládne gamingu! Tedy alespoň v poslední době. Po stálici H1Z1: King of the Kill rozvířilo stojaté vody tohoto žánru uvedení novinky Playerunknown's Battlegrounds do předběžného přístupu na Steam. Není divu, že se o tento žánr začínají zajímat další studia. V tichosti se tak na Steamu 29. března objevil titul Last Man Standing, který už podle svého názvu stojí na podobném konceptu, jako předchozí zmíněné hry. A dokonce je zdarma!

Solidní zpracování

Last Man Standing je v podstatě někde napůl cesty mezi H1Z1 a Playerunknown's Battlegrounds. Mechaniky jsou poměrně zjednodušené, ale i tak nabídne nadějnou hratelnost, bereme-li v potaz, že se jedná o free-to-play titul. Na první pohled je hra zasazena do prostředí, které je různorodé a svým grafickým zpracováním příliš neumožňuje arkádové hraní, které známe z H1Z1. Last Man Standing ale bohužel postrádá vše ostatní, co by ho přiblížilo k Playerunknown's Battlegrounds. To ovšem neznamená, že nemá co nabídnout.

Dojmy: Last Man Standing - F2P Battle-Royale pro nenáročné

Vizuál sice nepřináší žádné přenádherné modely, ale na druhou stranu ani neurazí a hlavně vše funguje velmi plynule. S GTX 1060 6 GB a Intel Xeon E3-1231-V3 jsem se na maximální možné detaily držel nad 85 FPS. Po zvukové stránce má hra zcela jistě své rezervy (hlavně u prostorového efektu kroků hráčů), ale to vše jsem jí schopen odpustit.

Hurá na ostrov!

Po spuštění hry se připojíte do lobby a počkáte na dalších +/- 90 hráčů. V ten moment hra začíná a vy startujete na uzavřeném ostrově. Nečekejte ale žádné skoky s padákem. Místo spawnu si vybrat nemůžete - hra vás prostě automaticky přiřadí na konkrétní místo na mapě a dál už si musíte radit sami. Obykle existují dvě možnosti - buď se probudíte u malého vojenského stanu s vybavením, nebo u jedné z malinkých vesniček. Pak už vám zbývá jen jediné. Musíte utíkat, schovávat se, střílet a zůstat naživu jako poslední.

Výbava a prostředí

Samozřejmě si nejprve musíte sehnat zbraně a základní výbavu. Tady přichází na scénu další zjednodušení. Vaše postava má v podstatě nekonečnou kapacitu inventáře, takže můžete brát cokoliv, co najdete. Na druhou stranu je ale lootování víceméně až druhořadé. Většinou snadno najdete hned na začátku zbraň, vestu i dostatek nábojů, léčiv a všeho ostatního. Často tak ani nepotřebujete hledat nic dalšího. Výjimkou samozřejmě mohou být air-dropy, které obsahují lepší zbraně, které na zemi jen tak nenajdete. Celkově je ve hře až překvapivě široká škála různých samopalů, pistolí, pušek a dokonce i raketomet. Za to si určitě zaslouží pochvalu.

Dojmy: Last Man Standing - F2P Battle-Royale pro nenáročné

Daleko větší starost vám kromě protivníků bude dělat elektrické pole, které postupně zmenšuje hrací oblast. Ve hře totiž nenajdete žádné dopravní prostředky a mapa se zmenšuje velmi rychle. Celkově mi tempo připadalo někdy až moc ukvapené, ale na druhou stranu je hon za vítězstvím alespoň svižný. Prostředí je velmi otevřené a oblastí s domy najdete jen málo. Last Man Standing ale také přináší vlastní zajímavé prvky. Můžete třeba stavět barikády z různých materiálů, které po cestě nasbíráte, což vám může pomoci při odrážení většího počtu nepřátel.

Skiny a předměty

Samozřejmě ve hře nemohly chybět ani kosmetické doplňky. Vše začíná obyčejným přizpůsobením vzhledu postavy (k dispozici je pouze muž) a pokračuje k široké paletě oblečení a doplňků, kterými svého reprezentanta můžete zkrášlit. Získat tyto předměty můžete otevíráním beden, které dostanete při běžném hraní. Zatím nejsou k dispozici na Steam trhu, ale vývojáři nabízejí i možnost koupení beden za reálné peníze. A tady se postupně dostáváme ke kontroverzi, o které se musím rovněž zmínit.

Pochybný vývojář

Pokud jste hru náhodou už vyzkoušeli, možná vás napadlo, že vám něco hodně připomíná. Slyšeli jste už o Shattered Skies? Bingo! Tyhle dvě hry totiž mají nejen stejného vývojáře Free Reign Entertainment, ale vlastně i všechno ostatní. Víceméně se dá říct, že Last Man Standing je jen Shattered Skies v novém prostředí s jinými modely a Battle-Royale mechanikami.

Dojmy: Last Man Standing - F2P Battle-Royale pro nenáročné

Nad studiem Free Reign ale visí spousta otazníků. Zmíněné Shattered Skies se totiž podle všeho stalo pouze dojnou krávou na peníze hráčů. Původní sliby úžasného nového obsahu nikdy nebyly splněny a vývojáři hru drželi naživu, jen dokud jim přinášela znatelný profit (zejména z předobjednávek) a pak ji automaticky opustili a přestali podporovat. Velmi podobný scénář provázel například i jejich další hru Romero's: Aftermath. Právě proto je i Steam plný negativních recenzí, které se týkají hlavně reputace vývojářů a producentů. Uživatelé se totiž bojí, že ani tentokrát nepůjde o výjimku a Last Man Standing po získání určitého obnosu umře.

Shrnutí

Pokud chcete vyzkoušet, zda vás Battle Royale začne bavit, dejte Last Man Standing šanci. Servery jsou sice aktuálně přetížené a na jejich rozšíření se stále pracuje, ale i přes občasné problémy s připojením je vše hratelné. Hra jako taková i přes zmíněná zjednodušení není špatná a určitě vás alespoň na pár hodin zabaví. Na druhou stranu ale dobře zvažte, zda má smysl do ní investovat peníze při nákupu kosmetických předmětů. Free Reign Entertainment se totiž po předchozích zkušenostech dá věřit jen těžko.

  • Zdarma
  • Funguje plynule
  • Velké množství zbraní
  • Velké množství kosmetických doplňků
  • Nedůvěra
  • Nestabilní servery
  • Osekané Battle-Royale
  • Občasné bugy
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama