Dojmy z bety Playerunknown's battlegrounds
Gaming PUBG Článek Dojmy z bety Playerunknown's battlegrounds

Dojmy z bety Playerunknown's battlegrounds

Jakub Osička

Jakub Osička

15. 8. 2017 08:03

S pořádnou výbavou a štěstím možná přežijete. Early-access už 23. března.

Reklama

Dojmy z bety Playerunknown's battlegrounds

Poslední víkend jsem prožíval v pocitech sklíčenosti, paranoie a strachu o svůj život. A to skoro pořád! Třeba když jsem tehdy ležel ve špinavé vaně s patnácti náboji v devítce a dům prohledávali dva pánové s AK-47 v rukou!

Ne, teď vážně - ve skutečnosti mi snad hrozilo jen to, že by si mě ve vzteku chtěl najít jeden z hráčů, kterým jsem poslal kulku do zad z posedu na kopci. Samozřejmě mluvím o uzavřeném beta testování survivalu Playerunknown’s Battlegrounds.

Zabij, koho můžeš

Základní myšlenka je jasná - nastupte se stovkou bláznů do letadla a zůstaňte poslední naživu na ostrově, kde se postupně zmenšuje oblast přežití. Hrát můžete sami, ale i ve dvojici nebo týmu (pozor, friendly fire funguje).

Samozřejmě na ostrově (někdy) najdete v budovách zbraně a potřebné vybavení, které vám pomůže zachránit si život. Jsou tady ale krom měst i speciální oblasti jako např. vojenský bunkr, elektrárna, zříceniny starého hradu nebo vojenská základna na menším ostrůvku vedle.

Dojmy z bety Playerunknown's battlegrounds

Výběr zbraní je opravdu veliký a v každé kategorii najdeme hned několik typů, ať už se bavíme o rychlopalných puškách nebo brokovnicích. Obrovské plus pak představují modifikační předměty jako puškohledy, tlumiče nebo větší zásobníky. Bez nich se prostě v pozdějších fázích hry většinou neobejdete.

Abyste zůstali mobilní, můžete zkusit najít dopravní prostředek. Záleží na lokaci, ale většinou jich v okolí není moc, takže musíte mít trochu štěstí. Opět je ale z čeho vybírat – vyrazit se dá v jeepu, bugině nebo ikonické rumunské Dacii. U řeky najdete i čluny pro cestování po vodní hladině.

Dojmy z bety Playerunknown's battlegrounds

Zapomeňte na H1Z1

Ne doslova! Chci jen upozornit na to, že H1Z1 podle mého názoru nabízí naprosto odlišný a mnohem arkádovější styl hraní, ve kterém se hráči nemusí bát chodit směle do soubojů a mají lepší předpoklady k tomu, aby si zachovali přehled o nepřátelích a jejich pozici.

Playerunknown’s battlegrounds je více zaměřeno na autentičnost a mohu přiznat, že agresivní styl hraní se mi nevyplatil snad ani jednou. Přispívá k tomu i vizuální propracovanost a rozmanitost prostředí. Stejně tak upgrady zbraní hráče postupně vedou k preferenci bojů na větší vzdálenost.

Dojmy z bety Playerunknown's battlegrounds

Často víte, že je nepřítel blízko, ale udržet si tuto výhodu není jednoduché. Musíte zvažovat, zda vám vůbec stojí vytoužený kill za vlastní prozrazení v malé oblasti. Na otevřeném prostoru po vás mohou začít lítat kulky, aniž byste tušili, ze kterého směru. Přežití rozhodně snadné není a vyžaduje trpělivost, chytré zvažování alternativ a taky dávku štěstí. Celkově se na serverech nikdo moc nehnal do lovu lidí – klíčové bylo jen zůstat naživu.

S H1Z1 King of the Kill je hra srovnávána velmi často, ale jediným důvodem je právě malá konkurence v last-man-standing žánru. Dovolím si tvrdit, že základní principy těchto dvou titulů jsou naprosto odlišné.

Hezké prostředí bez optimalizace

Co se týče grafického zpracování, PUB stojí na Unreal Enginu 4, který nabízí příležitost obléknout hru do krásného kabátu. Už teď vypadá při Ultra nastavení velmi solidně a mezi survival tituly vyniká. Problémem je absence optimalizace, což samozřejmě hře nemůžeme vyčítat, jestliže se nachází teprve v betě a navíc před vstupem do early accessu.

Dojmy z bety Playerunknown's battlegrounds

Při nejvyšších detailech jsem se se svou sestavou (Xeon E3-1231-V3 + GTX 1060 6 GB + 16 GB Ram) dostával průměrně na 45 – 55 FPS.  Pokud jsem byl v oblasti sám a nebyly vykreslovány složitější efekty, snímkování přesahovalo 60 FPS. Tento ukazatel je ale zatím zcela nevypovídající a věřím, že vývojáři se do zlepšení optimalizace brzo pustí.

Bugy

Opravdu jen okrajově – znovu připomínám, že hra zatím nedorazila ani do předběžného přístupu na steam. Zatím se toho najde poměrně dost, ale často jde spíše o drobnější detaily. Osobně mi hrozně vadila nízká výška skoku postavy. Malý plot přeskočíte, ale často to vyžaduje specifický pohyb myši tak, aby postava skutečně vyskočila až nad texturu. Umírání před nárazníkem při vyskakování z auta si také vyzkoušel snad každý. Narazíme i na prolínání textur přírodních rekvizit do prostoru staveb nebo problémy s nastavováním kláves ovládání na české klávesnici.

Dojmy z bety Playerunknown's battlegrounds

Celkově se dalo hrát bez větších problémů, takže stačí jen doufat, že vývojáři vynaloží v předběžném přístupu na rozvoj maximum úsilí.

Celkové hodnocení

Playerunknown's battlegrounds má obrovský potenciál a hlavně přináší potřebnou konkurenci do svého žánru. Pokud hra nezemře navždy uvězněná v předběžném přístupu, může mít obrovské ambice. Už teď musím vyzvednout úroveň grafického zpracování a herních mechanik. Na druhou stranu nemusí tento konkrétní typ surivalu sednout každému - znovu opakuji, že to není arkáda ve stylu H1Z1 King of the Kill.

  • Grafika a prostředí
  • Obrovský potenciál
  • Výběr zbraní, vybavení a modifikací
  • Velká mapa s různorodými lokacemi
  • Bez markantních bugů
  • Specifický typ survivalu (nesedne každému)
  • "Odkud na mě střílí?"
  • Early-access je běh na dlouhou trať
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama