GamesCom 2017: Biomutant jako akční GUNg-fu
Gaming Článek GamesCom 2017: Biomutant jako akční GUNg-fu

GamesCom 2017: Biomutant jako akční GUNg-fu

Jakub Osička

Jakub Osička

26. 8. 2017 12:07

Novinka THQ Nordic nás nadchla. Open-world propletený genetickými mutacemi je nádherný a baví.

Reklama

Vítejte v postapokalyptickém světě, který je zcela jiný, než byste čekali. Na GamesComu jsme navštívili stánek THQ Nordic, kde nám svůj nový počin představili se vší parádou. Biomutant přichází na scénu ve zběsilém tempu. Vývojáři z Experiment 101 tvrdí, že se nechali inspirovat spoustou témat, která dala dohromady výslednou skládačku. Odehrává se v post-apokalyptickém otevřeném světě, ale abychom hře nekřivdili, nejedná se o žádné zombies nebo výbuch nukleární bomby.

Rozmanitý a pestrobarevný open-world

V tomto případě jde o životní prostředí, které je bohužel kontaminované a nepřeje životu běžných živočichů, které známe. Naopak se zde objevují nové druhy nebo jedinci, kteří procházejí genetickými mutacemi. Vizuál přírody je famózní. Jestliže jste si u postapokalyptických her zvykli na vyprahlé pouště a městské ruiny, věřte, že Biomutant vás nadchne naprostým opakem. Lesy hrají všemi barvami a to stejné se dá říct i o tvorech, kteří v nich přebývají.

Hlavní postavičkou celé hry je malý mýval, který na první pohled fanouškům Marvelu určitě dá vzpomenout na Strážce galaxie. Jeho bojové vybavení mi naopak připomnělo Final Fantasy VII, neboť v základu nosí meč, který není daleko od toho, který třímal ve svých rukou Cloud Strife. Chlupatá kulička, v jejíž roli se do světa hry Biomutant podíváme je hbitá, rychlá a smrtící.

Žádný prostor pro nudu

Vystihují to i slova vývojářů při konstatování, že jde o jakési Gung-fu, tedy kombinaci kung-fu bojového umění a zběsilého používání zbraní. Osvojíte si nejen zabíjení se zbraněmi na blízko, ale také střílení z pestré škály pistolí a pušek. Důležité je podotknout, že získáte přístup k obrovskému množství RPG prvků. Postavu si můžete libovolně upravit, učit se postupem času spoustu nových bojových pohybů – ať už levelováním, nebo od samotných mistrů kung-fu, které potkáte na svých cestách. Velký vliv má i genetická mutace, kterou můžete u své postavy také ovlivňovat. Nechybí ani crafting zbraní a předmětů.

Ve výběru zbraní najdete obouruční nástroje smrti, ale i menší jednoruční doplňky, které můžete samozřejmě kombinovat. Bojovat nebudete jen na zemi, ale občas i ve vzduchu v klasických aerial soubojích. O akci je rozhodně postaráno. Nacházet budete také speciální předměty a vybavení, které vám nejen vylepší hlavního hrdinu, ale v některých případech i umožní spuštění dalších mutací. Naučíte se pak třeba metat elektřinu nebo kolem sebe sázet houby, které vás vyhodí do vzduchu. Šílené? Rozhodně!

Vtipně je vyřešené i tzv. značkování teritorií, které probíhá tak, jak byste skutečně u zvířat čekali. Pokud si jedno území označkujete, můžete jej lépe prozkoumat a využívat i třeba zrychleného cestování mezi lokacemi.

Jing-Jang

Hlavní pointou hry je udržování rovnováhy ve světě, ve kterém funguje 6 různých kmenů přeživších živočichů. Existuje zde strom života, jehož kořeny obepínají vše živé, a na vás zůstává nelehký úkol – pokusit se udržet svým jednáním pomyslný Jing Jang, a tedy harmonii ve světě. Vše stojí na udržování určité karmy a podle ní se k vám budou chovat i další charaktery. Úspěch či neúspěch potom ovlivní stav celého herního světa a samozřejmě také finálové rozuzlení. Zajímavost na závěr - jediným mluvčím ve hře je vypravěč, který má přehled o veškeré akci na obrazovce a na to nejdůležitější hráče upozorňuje. Vývojáři se tak postarali o komentování důležitých událostí přímo za běhu bláznivé akce.

Na hru Biomutant se opravdu těším a věřím, že má veliký potenciál. Počkat si ale budeme muset až na příští rok.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama