GamesCom 2017: Vampyr v temných londýnských uličkách
Gaming Článek GamesCom 2017: Vampyr v temných londýnských uličkách

GamesCom 2017: Vampyr v temných londýnských uličkách

Jakub Osička

Jakub Osička

26. 8. 2017 12:04

Vývojáři z DONTNOD nám ve stánku Focus Home Interactive předvedli herní demo v plné parádě.

Reklama

Na schůzku s vývojáři hry Vampyr jsem se těšil asi nejvíce ze všech, kterých jsem se měl účastnit. DONTNOD Entertainment si mé srdce získali už svým perfektním počinem Life Is Strange, který je pro mě jednou z nejlepších her vůbec. Vampyr od zprvu podceňovaného, ale později neskutečně emotivního sofistikovaného příběhu dvou mladých dívek sice na první pohled uhýbá, ale na druhou stranu ukazuje komplexní systém, který rovněž svěří osud celého herního světa do rukou hráče.

Rychloseznámení

O hře jsme informovali už několikrát, ale alespoň ve zkratce – hlavní protagonista, lékař Jonathan Reid se v nelehkých časech v Londýně kolem roku 1918 za nešťastných okolností stane upírem a potýká se s rozervaností mezi dodržením Hippokratovy přísahy a svými krvelačnými instinkty. Postupem času si osvojuje různé schopnosti, které využívá v soubojích či při dostižení svých obětí. Jedná se o čistokrevné (doslova) RPG.

Na Gamescomu nám vývojáři předvedli gameplay alpha verze, ve které jsme se podívali do špinavých uliček Londýna, ve kterých řádí španělská chřipka. V úvodu jsme se ocitli v nemocnici, kde se nám částečně odhalilo pozadí herního světa. Ředitel nemocnice, Dr. Swansea si je vědomý malého tajemství, které naše hlavní postava skrývá. Místo ohlášení nás ale využije k práci detektivního charakteru. Došlo zde k útoku, několik pacientů se ztratilo a Johnathan se vydává po jejich stopách.

Všechny postavy mají svůj příběh... a také svá tajemství

Ve špinavých ulicích narazíte na mnoho nepřátel. Jsou jimi hlavně lovci upírů, kteří hlídkují v ulicích, ale také tzv. Skalové. To jsou kanibalistická monstra – nižší formy upírů, která ohrožují místní obyvatele. A najdou se i další. Čeká vás spousta soubojů, ve kterých můžete dát průchod svým nadpřirozeným schopnostem. Animace jsou velmi autentické a graficky působivé.

Co je ale nejdůležitější? Vampyr ve městech negeneruje pouze náhodná NPC. Postavy místních obyvatel jsou specifické a každá z nich má svůj vlastní příběh a vlastní tajemství. Rozpolcenost hlavní postavy je pak jasná – upír potřebuje krev (nejen pro levelování postavy) a bohužel pro ni musí zabíjet. Je tedy jen na vás, které postavy přežijí. Vše je ale potřeba vhodně plánovat.

Každá potenciální oběť totiž ovlivňuje atmosféru části města, ve které žije. Pokud danou postavu zabijete, může to markantně příslušnou část Londýna ovlivnit - když necháte žít vraha a zabijete nevinného, na bezpečnosti to rozhodně nepřidá a může vést až k chaosu, ve kterém se pohybují jen skalové a všichni obyvatelé zemřou. Pomoci vám může rozklíčování příběhů, se kterými jsou tyto postavy spjaty. Pomocí dohledání různých vodítek budete schopni porozumět souvislostem a vyprofilovat si každou oběť a jednoznačně se rozhodnout.

Osud města je ve vašich rukou

Každá z postav má ale také určitou kvalitu krve, která se odvíjí od jejich zdravotního stavu. To přináší další rozpor, který budete často muset řešit. Zabijete nevinného člověka s výbornou krví, nebo se přiživíte na místním vrahovi, který vám však nebude tolik „užitečný“? I kdyby vám ale upadly všechny regiony do zkázy, stále budete mít možnost dokončit hru. Nutno podotknout, že podobná část hry byla zveřejněna už na konferenci E3.

Všechny akce ale přináší následky. Vampyr prostě bude hlavně o hledání určité vyváženosti mezi pudy vyplývajícími z Johnathanova nešťastného osudu a udržením  „dobra“. Určitě se máme na co těšit, protože samotná kombinace zmíněných elementů přinese do hry nespočet možných scénářů. Na hru se moc těším a doufám, že dokáže své ambice naplnit.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama