poradne-jsme-otestovali-battlefield-1-v-ramci-predbezneho-pristupu
Gaming Článek Pořádně jsme otestovali Battlefield 1 v rámci předběžného přístupu

Pořádně jsme otestovali Battlefield 1 v rámci předběžného přístupu

Filip Němeček

Filip Němeček

17. 10. 2016 15:25

Multiplayer se hraje skvěle a s příběhem to také vypadá velmi nadějně.

Reklama

Origin mi ukazuje méně než 30 minut ještě zbývajících v rámci Origin Access přístupu do Battlefield 1, ideální čas na napsání dojmů a částečného zhodnocení. Jak asi víte, EA otevřelo pouze jednu hlavní kapitolu a sice Through Mud and Blood. Zabrala mi necelé dvě hodiny a ani jsem si při hraní nedal pauzu. Příběhová část se totiž hrála velmi dobře. DICE nemluvili na prázdno, když slibovali otevřená bojiště a dostatek svobody. Kromě toho se mí líbilo zpracování postav a také celkové válečné podání. Hra ukazuje surovou realitu války a nesmí chybět také vypjaté momenty.

Pokud budou ostatní kapitoly alespoň stejně dobré, tak je Battlefield 1 první díl série, kde byste fakt neměli vynechat hru jednoho hráče. Vyzkoušel jsem si také úvodní misi. Jednalo se o dost silný zážitek.

Pořádně jsme otestovali Battlefield 1 v rámci předběžného přístupu

Multiplayer jsem znal z několikahodinového testování betaverze, takže mě zajímaly spíše další mapy a také herní režimy. Nadějně vypadá Operations. Dá se popsat jako takový mix mezi Rush a Conquest. Mapy jsou rozdělené na několik sektorů, které útočníci postupně obsazují a obránci se stahují. Pokud se jednomu týmu opravdu nedaří, může dostat druhou šanci za podpory válečného monstra, jako je třeba obrněný vlak. Na hraní Operations si každopádně připravte dostatek času, vždy se totiž odehrávají na několika mapách a mezi tím vám hra vypraví, jak spolu konkrétní frakce bojovaly. Do tohoto režimu se lze dostat pouze skrze matchmaking, občas mi hra napsala, že prostě nic ideálního nenašla a ať zkusím znovu či později.

Operations = Rush + Conquest na více mapách

Odemykání zbraní funguje úplně jinak než v Battlefield 4. Za hraní průběžně dostáváte herní měnu, za kterou si můžete zbraně kupovat, pouze některé jsou omezené dalšími podmínkami. Nemusíte tak hrát třeba 10 hodin, abyste si odemkli vysněný kulomet, ale prostě si ho koupíte. Zbraně jsem kupoval občas a vždy jsem měl dostatek financí. Stejný systém platí pro další doplňky jednotlivých herních tříd.

Pořádně jsme otestovali Battlefield 1 v rámci předběžného přístupu

Jak už jsem psal v dojmech z bety, změna zasazení série do prvního obřího konfliktu přináší mnohem více než jen jiné kulisy. Zbraně nejsou tak dobré, což může být celkem frustrující. Battlefield 4 mě naučil, že se i s malým samopalem dá střílet celkem na dálku, pokud se protivník moc nehýbe. Zde to nemá cenu, ani kulomet není tak super, protože rychleji dojdou náboje. V tanku či letadlu se nemusíte bát přesné a silné rakety. Pokud ale v lehkém tanku nedáváte pozor a dobře vás trefí dělo, tak vaše jízda ve většině případů končí.

Jiný styl boje než v Battlefield 4

Kavalerie také skvěle oživuje bojiště. Jako ostřelovač si musíte dávat velký pozor, aby vás někdo nepřijel zneškodnit šavlí. Pokoušet se sestřelit jezdce, který se plnou rychlostí řítí k vám, je také super adrenalinový moment. Ani když na vás běží protivník s bajonetem, nejde o zrovna příjemný pocit.

Pořádně jsme otestovali Battlefield 1 v rámci předběžného přístupu

Většinu času jsem hrál Conquest, protože se zkrátka jedná o to hlavní v Battlefield hrách. Mapa St. Quentin Scar je sice díky videím už důvěrně známá, přesto může být každý zápas jiný díky dynamickému počasí. Třeba v dešti to celé vypadá jinak a detaily vody na vaší zbrani jsou super a dodávají uvěřitelnosti. To samé platí, když se vám podaří zašpinit tank či pušku bahnem. Stejně jako třeba animace při nastupování do vozidla se jedná o drobné novinky, které celkově posouvají hru zase kupředu.

Mapy jsou variabilní a skvěle se na nich bojuje

Super je mapa Fao Fortress. V jednom rohu mapy je celkem masivní pevnost ukrývající dva kontrolní body. Okolo nechybí vodní plocha či vyvýšené další body. Mapa tak nabízí skvělou dynamiku a navíc krásně vypadá. Naopak s mapou Suez si mohli v DICE vyhrát více. Je fajn, ale jedná se víceméně o obdélníkové městečko s třemi kontrolními body. Navíc obrněný vlak může jezdit podél celé mapy, což je peklo, pokud ho nepřátelský tým umí dobře ovládat a ten váš moc neřeší zničení vlaku.

Pořádně jsme otestovali Battlefield 1 v rámci předběžného přístupu

Na těsnější souboje je tu mapa Amiens - francouzské město. To znamená celou řadu malých uliček, obytných bloků, zničitelných budov a tak dále. Přijde mi, že k Battlefieldu spíše patří jiný typ map a Amiens jsem se snažil vyhýbat. Celkově ale mapy nabízejí super variabilitu a ty zbylé minimálně z dostupných popisků vypadají lákavě. Jak už jsem psal, pokud jeden tým dostává opravdu na frak, tak mu hra na pomoc zavolá Behemoth. Jedná se buď o vzducholoď, bitevní loď nebo právě obrněný vlak. Ze zkušeností mi přišlo, že právě vlak je nejsilnější a dokáže poměrně snadno zvrátit průběh boje. Každopádně pořád lepší situace, než likvidovat nepřátelský tým u jeho domovské základny. Takové zápasy jsou hrozná nuda a za vylepšení skóre nestojí.

Prohrává váš tým na celé čáře? Dostanete bitevní monstrum

Při hraní jsem byl také na pozoru před technickými problémy. Battlefield 4 jsem v době vydání nehrál, ale pamatuji si, jak to EA s DICE za zpackanou hru schytali. V průběhu těch necelých 10 hodin jsem narazil jen na jeden vážný problém na mapě Amiens. Nejdřív mi hra občas při pohledu na plyn zapnula jakýsi “modrý filtr”, že jsem prostě viděl všechno do modra. Potom se vprostřed mapy objevilo jakési slunce, a když jsem podíval jeho směrem, tak jsem nic neviděl. Viz screenshot níže. Netuším, čím to bylo. Modrý filtr na mě asi 2x (na vteřinu) vybafl ještě při létání na mapě St. Quentin Scar.

Pořádně jsme otestovali Battlefield 1 v rámci předběžného přístupu

Ostatní problémy byly drobnosti. Hozený balíček s náboji se občas choval dost divně a třeba odlétl o větší kus, než byste čekali. Jednou jsem narazil na levitující trosky domku. To je zhruba vše, co si můžu vybavit. Hra mě nespadla ani mě nikdy neodpojila ze hry. Fiasko okolo Battlefield 4 tak zřejmě pomohlo a Battlefield 1 vypadá jako celkem dobře odladěná hra.

Na mé starší kartě Radeon HD7950 hra běhá na střední detaily (textury a pár drobností na vysoké) ve Full HD se zhruba 70 snímky za vteřinu a ani kouř moc velký propad nepřinese. Musel jsem ale zapomenout na DirectX 12, který doporučuji vypnout, pokud nemáte moderní kartu, co s ním počítá. Vzhledem k tomu, jak hezky hra vypadá, si na optimalizaci nejde stěžovat. Každopádně mě asi nový Battlefield donutí ke koupi nové grafické karty, protože bych si rád vychutnal hezčí detaily (hlavně při pohledu do dálky).

Battlefield 1 mě mile překvapil už na sinajské poušti při testování betaverze. Předběžný přístup ukázal, že také ostatní mapy jsou super a jedná se kvalitní multiplayer zážitek. Kromě toho se zřejmě dočkáme první kvalitní kampaně v Battlefield hře. Už se těším na plnou verzi. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama