Recenze: Arctic Z1 3D – prodloužená ruka pro monitor
Technologie Článek Recenze: Arctic Z1 3D – prodloužená ruka pro monitor

Recenze: Arctic Z1 3D – prodloužená ruka pro monitor

Filip Němeček

Filip Němeček

29. 12. 2018 13:28

Jednoduché příslušenství dokáže výrazně zlepšit používání PC.

Reklama

Recenze: Arctic Z1 3D – prodloužená ruka pro monitor

Abych se přiznal, tak jsem asi měsíc zpět moc netušil, že existuje něco jako právě recenzované Arctic Z1 3D či podobné produkty. Podobně jsem nečekal, že bych něco takového najednou nutně chtěl a potřeboval, ale o tom až níže.

Arctic tyto věcičky označuje jako „ruka pro monitor“ a nejlépe asi pomůžou obrázky. Zjišťovali jste si někdy, jak PC používat ergonomicky? Patrně vám takové texty vštěpovaly do hlavy, že nesmíte u počítače sedět dlouho (ale hry se sami nedohrají) a měli byste koukat rovně do monitoru, ne se nad ním hrbit. Tak přesně s druhým požadavkem vám Arctic Z1 3D pomůže skvěle a umí také několik triků.

Recenze: Arctic Z1 3D – prodloužená ruka pro monitor

Abyste mohli tuto ruku pro monitor použít, musí váš model podporovat VESA uchycení (je jedno jestli máte 75 mm nebo 100 mm). Potom už stačí celou věc úspěšně složit. Rozbalení mě zaskočilo. Tolik věcí jsem dohromady dlouho nedával. Naštěstí je k dispozici podrobný návod a tuším, že za 30 minut bylo hotovo. Arctic nabízí různé typy uchycení, můj model se připevňuje na hranu stolu (případně pokud máte díru, tak skrze ni).

Možná či nastavování asi nemá cenu dále popisovat. Zkrátka po úspěšném kompletním složení se před vámi na stole zjeví skoro levitující obrazovka. Uchycení je až na konci stolu a získáváte obří svobodu, jak si monitor nastavit. Zpočátku jsem si musel dost zvykat, že je najednou monitor o asi 15 cm výš, ale po chvíli používání jsem si uvědomil, že jde o něco skvělého. Místo toto, abych se ohýbal za monitorem, je monitor přesně tam, kam při rovném pohledu koukám.

Získáváte obří svobodu, jak si nastavit monitor

Vyvýšení monitoru do ergonomické polohy ale není zdaleka jedinou výhodou Arctic Z1 3D. Na stole máte najednou hromadu místa. Prostor za klávesnicí už vám neblokuje podstavec monitoru a kabely. Potřebujete místo na stole pro cokoliv jiného? Během sekund celé rameno s monitorem natočíte a máte prostor. Zkuste si podobně posunout monitor na tradičním podstavci. V průběhu testování této ruky jsem rovněž zkoušel prohnutý monitor od Samsungu, takže jsem svůj pouze odsunul a bylo místo.

Recenze: Arctic Z1 3D – prodloužená ruka pro monitor

Parádní funkcí je aktivní USB 3.0 hub

Třetí parádní funkcí je aktivní USB 3.0 hub. Stačí ho propojit s počítačem, do zásuvky a rázem máte na stole čtyři USB 3.0 porty. Ideální třeba na nabíjení či rychlé připojení flashdisku. Sice jsou až u hrany stolu, ale snadněji přístupné než třeba někde na zádech monitoru. Jeden z portů je na horní straně a pokud si nastavíte rameno monitoru nízko, tak je prakticky nepoužitelný. To je ale drobnost.

Vyzdvihnout musím také zpracování celé ruky. Všechny důležité části jsou samozřejmě kovové a celek působí bytelným a robustním dojmem. Arctic navíc nabízí celou řadu modelů, klidně pro tři monitory nebo s uchycením na zeď. Po asi třítýdenním používání jsem přesvědčen, že je tato ruka či cokoliv podobného skvělým upgradem, který výrazně zlepší používání počítače.

Arctic Z1 3D můžete koupit na CZC.cz, případně mrknout na zbytek portfolia. Detailní popis "rukou pro monitory" najdete na oficiálním webu výrobce.

Ocenění Doporučeno

V průběhu testování jsem nenarazil na žádný problém s Arctic Z1 3D. Celá „ruka“ se používá skvěle, je kvalitně zpracována a dokáže velmi zpříjemnit používání počítače. Proto jsem se rozhodl pro udělení ocenění.

Recenze: Arctic Z1 3D – prodloužená ruka pro monitor

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama