Recenze: DiRT 4 - bláto, prach a panika za zvuku motorů
Gaming Článek Recenze: DiRT 4 - bláto, prach a panika za zvuku motorů

Recenze: DiRT 4 - bláto, prach a panika za zvuku motorů

Vojtěch Hájek

Vojtěch Hájek

12. 6. 2017 12:49

Jak se nám líbil nejnovější titul od Codemasters?

Reklama

Recenze: DiRT 4 - bláto, prach a panika za zvuku motorů

Recenzi na nejnovější díl závodní serie DiRT od Codemasters jsme si v redakci přehazovali tak trochu jako horkou bramboru - nebylo to však z důvodu, že by se nám hra nelíbila, ale nikdo z nás není správný fanoušek motorových sportů, kterému koluje v žilách benzín a voní mu spálená guma. Nečekejte tedy recenzi do hloubky s porovnáním s ostatními závody, či staršími díly DiRT. Jenže ono to nakonec není na škodu, že si hru vyzkoušel nováček - tedy já. Přiblížím vám alespoň hru z pohledu vášnivého hráče, ale motorového laika bez velkých zkušeností s ostatními závody.

Hned po zapnutí hry se vás vývojáři zeptají, jaký preferujete systém ovládání. Vybrat vám dají ze dvou: Varianta Gamer říká: "Vyber si mě, pokud si chceš hru užít," a oproti tomu Simulation je určený pro ty hráče, kteří hledají výzvu. Jako nezkušený hráč jsem samozřejmě zvolil Gamer, ale po prvních několika závodech jsem si to rychle rozmyslel. Pokud zrovna nehraje vaše osmiletá ratolest, Gamera ani nezapínejte, jelikož všechny asistenční služby jsou naprosto přehnané a vy budete jezdit do cíle první s náskokem několika desítek vteřin.

Poté vás hra provede základním ovládáním na tréninkovém plácku DirtFish, kde se dokážete dosytosti vyblbnout. Zde můžete trénovat vše od klasických smyků až po jízdu po dvou kolech. Tato oblast také slouží k představení tutoriálů k různým jízdním mechanikám.

Recenze: DiRT 4 - bláto, prach a panika za zvuku motorů

Můj tým, můj hrad

Jakmile vstoupíte do singleplayerové části hry otevře se před vámi klasická kariéra závodníka, ve které si postupně otevíráte různé druhy závodů. Každý z nich se jezdí na rozdílných tratích s různým povrchem a s různými vozidly. Způsob jízdy tak musíte přizpůsobovat hned několika faktorům. A nejen to, vámi zvolená taktika bude také důležitá - například na okrůzích v Rally Cross musíte alespoň v jednom kole zajet delší a těžší okruh zvaný "joker lap". Jedná se o malou odbočku, která vám buď pomuže zbavit se soupeřů nebo naopak pokazí celý nahrabaný náskok. V jakém kole jokera zajedete záleží tedy jen na vaší taktice.

Po několika prvních závodech si budete moct koupit vlastní auto a založit vlastní tým. Musím říct, že stačilo změnit barvy na světle modrou a zelenou, vybrat si za sponzora Thrustmaster, a cítil jsem se jako opravdový Grunexácký závodník. Sponzoři pak po vás chtějí plnění různých úkolů v závodech jako dojet do cíle bez velké bouračky nebo jako první mezi všemi závodníky se stejným autem. Za splněné požadavky pak roste spokojenost sponzorů a společně s tím i váš obnos v týmové kasičce. Důležitým faktorem je také váš personál. Najímáte různé inženýry a další pomocníky, kteří napomáhají vašemu úspěchu.

Recenze: DiRT 4 - bláto, prach a panika za zvuku motorů

Líbí se vám moje Grunexácké auto?

Vlastní tratě za pár sekund

Parádní funkce, kterou hra nabízí, je tvorba vlastních tratí. Nejprve si vyberete jednu z pěti zemí - v každé z nich musíte předvést svůj um na jiném povrchu a v jiném prostředí. Ve Švédsku budete klouzat na sněhu. V Austrálii stačí na velmi úzkých prašných či štěrkových cestách jen trochu špatně zatočit a valíte se ze srázu jílové skály. Oproti tomu ve Walesu záleží hlavně na rychlosti, jelikož zde jsou cesty asfaltové a dostatečně široké. Po výběru lokace už zvolíte jen délku závodu, náročnost a počasí.  A i přesto, že je celá tvorba závodu takto velmi jednoduchá, trasy vůbec nevypadají, jako by byly automaticky tvořené algoritmem hry, ale spíše skupinou vývojářů. Škoda jen, že se do hry nevešly městské závody jako třeba ty v Monaku.

Joyride - výzvy

Joyride nabízí výzvy v podobě dvou různých módů. V jednom jezdíte připravený okruh na čas a v druhém se snažíte zbourat co nejvíce žlutých krabic na trati v určitém čase. I zde hraje roli taktika, po zemi jsou totiž rozeseté bonusy v podobě odečítání vteřin, musíte pro ně ale obětovat krásnou rovnou cestu a vydat se kličkovat mezi lešení a pneumatiky. Když jednu z tratí zkoušíte už asi po sté, vzpomnete si na Dark Souls nebo jiné hry, kde jen pár pokusů nestačí.

Multiplayer

Do multiplayeru jsem moc nezasáhl. Na první pohled však vypadá jednoduše a uživatelsky přívětivě. Buď založíte závod nebo se k nějakému připojíte. Myslím ale, že obyčejní hráči jako já budou raději trávit čas svůj čas v singleplayerové kariéře nebo blbnout na joyride.

Shrnutí

DiRT 4 rozhodně není jen pro rozené závodníky, užijí si ho i hráči podobnými hrami nepolíbení. Zaujme povedenou a ostrou grafikou, i když tu během závodu zas tak moc nevnímáte. Co ale vnímáte je zvuk motorů, ten se Codemasters opravdu povedl a zní skvěle. A i když hra nenabízí moc druhů aut či režimů jízdy, vynahrazuje ho skvělým editorem nových tratí a dalšími maličkostmi, kvůli kterým si užíváte každý kilometr závodu v bahně i prachu u hlasu vašeho spolujezdce diktujícího pokyny k trati.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama