Recenze: MSI Trident 3 Arctic – počítač v těle konzole
Technologie Článek Recenze: MSI Trident 3 Arctic – počítač v těle konzole

Recenze: MSI Trident 3 Arctic – počítač v těle konzole

Filip Němeček

Filip Němeček

14. 7. 2017 09:49

Kompaktní stroj od MSI nahradí v obýváku konzoli – pokud neřešíte cenu.

Reklama

Recenze: MSI Trident 3 Arctic – počítač v těle konzole

Trident 3 je malý počítač. To je asi první informace, co vám o stroji MSI řekne. Je to také zároveň hlavní lákadlo celého desktopu. Ačkoliv jsem tohle všechno věděl, byl jsem při prvním rozbalení dost překvapen.

Trident 3 je skutečně kompaktní desktop a lehký. „Počítač s rozměry konzole“, může být zavádějící popisek. Protože stroj je třeba v porovnání s původní verzí Xbox One o poznání menší. Stejně tak PlayStation 4 Pro je mnohem větší než Trident 3. Rozměry zkrátka naznačují, že je počítač připraven dobýt obývák a vytlačit z něj konkurenci v podobě konzolí. To ale není tak jednoduché, jak si ukážeme dále v recenzi.

MSI se nebálo design trošku oživit pomocí zkosených hran či třeba zvýrazněnému rohu pomocí podsvícení, u kterého najdete velké zapínací tlačítko. Na horní straně (pokud je Trident 3 položen) najdete pouze „erb“ výrobce a mřížku pro chlazení grafiky. Počítač můžete postavit ještě na výšku díky dodávanému stojánku.

Recenze: MSI Trident 3 Arctic – počítač v těle konzole

Možnost volby v tomto případě určitě potěší. Pokud nemáte dostatek místa, stačí počítač položit na stojánek a skoro nic nezabere. Musíte ale promyslet umístění. Spodní strana, na které jsou gumové nožky, různé informační štítky a tak, se totiž promění v levou. Pokud zrovna tuto část nechcete vystavovat, Trident 3 holt musí být umístěn na pravé straně od televize.

Přední strana se za výbavu nemusí stydět. Dvojice USB 3.0 (jedno s rychlým nabíjením) je doplněna novým USB Typ-C, standardními audio jacky a celé to zakončuje HDMI výstup pro snadné připojení VR headsetu. Těžko si lze představit lepší nabídku předních portů.

Na zadní straně potom najdete ještě ethernet port či několik USB portů, ale bohužel pouze jeden z pěti je USB 3.0. Pokud tak budete chtít připojit třeba externí disk, budete muset dávat pozor, abyste vybrali správný port. Je celkem škoda, že MSI neudělalo všechny v provedení 3.0. nebo rovnou 3.1.

Ještě zpět k postavení na výšku a stojánku. Stojánek sice působí bytelně, ale je provedený z celkem obyčejného plastu. Designově tak moc nezaujme a Trident 3 v něm není usazen úplně pevně. Stačí do počítače trošku „šťouchnout“ a lehce se viklá. Vzhledem k ceně bych ocenil lépe zpracovaný stojánek.

Recenze: MSI Trident 3 Arctic – počítač v těle konzole

Testoval jsem nejvyšší model Arctic, který je oproti ostatním černým provedený v bílé a pouze jedné konfiguraci. K použitému procesoru Intel Core i7-7700 a grafické kartě GeForce GTX 1070 asi není třeba nic moc dodávat. Zkrátka si všechny hry zahrajete v parádní kvalitě a výkonu je dostatek také pro VR headset. Hry jsem zkrátka nastavil vždy na maximální detaily (na Full HD televizi) a pustil se do hraní.

Použití v obýváku u televize se odvíjí hlavně od toho, jak jste zvyklí hrát hry. Steam je díky režimu Big Picture skvělý. Jakmile se do něj přes myš a klávesnici proklikáte, tak už není třeba pustit gamepad z ruky a veškeré problémy spojené s použitím počítače v tomto prostředí mizí. Pokud se ale snažíte používat klasické periferie tak to většinou není nic skvělého.

Samozřejmostí je potom poměrně bohatá softwarová výbava pro nastavení počítače. Nejdůležitější je asi MSI Gaming App. Pravděpodobně ji využijete hlavně k nastavení podsvícení – k dispozici je klasika jako statická barva, postupná změna, dýchání či vizualizace audia. Aplikace rovněž nabízí snadné přetaktování a dokonce vlastní nastavení pro myš. Ovládání je přehledné a při zkoušení jsem nenarazil na žádné nedostatky.

Recenze: MSI Trident 3 Arctic – počítač v těle konzole

Cena Trident 3 Arctic se aktuálně pohybuje mezi 47 a 53 tisíci korun. To je skutečně hodně. Samozřejmě nejde srovnávat s tradičním desktopem, kde nemusíte řešit miniaturní rozměry a vše, co k tomu patří. Při testování Trident 3 Arctic jsem byl prakticky se vším spokojený, výrazněji vytknout lze snad pouze stojánek. Zároveň ale úplně nevím, komu tento stroj doporučit. Pokud hledáte zařízení do obýváku, tak za tuto cenu máte obě současné konzole a ještě vám spousta peněz zbyde. Trident 3 má bezpochyby více výkonu, než kolik přinese Xbox One X, jenže bude to skutečně 30tisícový rozdíl?

Pokud si Trident 3 Arctic koupíte jako klasický počítač někam pod stůl, tak samozřejmě nemusíte řešit nevýhody spojené s krkolomným použitím Windows na televizi, v tomto případě ale zase mizí pointa miniaturního počítače.

{control gallery}

MSI vytvořilo parádní počítač. Malý, tichý, hezký a s dostatkem výkonu. Na vytlačení konzolí z obývacích pokojů to ale pro většinu hráčů asi stačit nebude. To není ani tak chyba výrobce, jako spíše obyčejný popis reality, kdy průměrná grafická karta stojí stejně jako celá konzole a Windows 10 zkrátka není uzpůsobený na použití v roli multimediálního centra.

Zde se ještě hodí zmínit nižší konfigurace Trident 3. Nejlevnější stojí asi 30 tisíc a pořád dostanete dobrý procesor (Core i5) a grafickou kartu GeForce GTX 1060. Zde už cena není tak astronomicky odlišná.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama