Recenze: SteelSeries Apex M800 - vrcholový šampion
Technologie Článek Recenze: SteelSeries Apex M800 - vrcholový šampion

Recenze: SteelSeries Apex M800 - vrcholový šampion

Jakub Osička

Jakub Osička

9. 5. 2017 22:13

V dalším díle speciálu o mechanických klávesnicích se podíváme na high-end od SteelSeries.

Reklama

Recenze: SteelSeries Apex M800 - vrcholový šampion

SteelSeries nám do seriálu recenzí mechanických klávesnic poskytlo svoji vlajkovou loď, masivní high-end model Apex M800. Pokud si libujete v designovém provedení herního příslušenství, tato kráska vás nadchne. Při pohledu na cenu se vám sice mohou protočit panenky, ale na druhou stranu od klávesnice můžete očekávat maximální výbavu a komfort.

Provedení

Rozměry klávesnice značí, že se nejedná o žádného drobečka. Výška činí 17,4 cm, šířka 51 cm a váha celých 1390 g! Na stůl tak dostanete pořádný kus hardwaru. Osazena je kompletním základem kláves včetně numerického bloku a navíc šesti dalšími makro-klávesami po levé straně. Na toto netradiční umístění jsem si musel chvíli zvykat, protože s levým okrajem klávesnice mám zkrátka asociovaná tlačítka Esc, Tab, Caps Lock a jejich sousedy.

Recenze: SteelSeries Apex M800 - vrcholový šampion

Obr s velkým mezerníkem a dvojitým USB kabelem

Netypický, ale příjemný je také veliký mezerník s dvojnásobnou výškou. V horní zadní části se nachází také dva USB porty pro snadné připojení dalšího příslušenství. Jejich umístění bohužel může být trochu nešikovné, ale samozřejmě záleží, na jakém stole klávesnici budete provozovat. Kabel je neodnímatelný, opletený, dlouhý 2 metry a čítá dva USB konektory.

Spínače

Přestože SteelSeries ve svých modelech často používá Cherry MX spínače, pro tuto krasavici vyvinuli ve spolupráci se společností Kailh vlastní řešení spínačů – QS1 Switch s udávanou životností až 60 milionů stisknutí. Tyto spínače přinášejí unikátní vlastnosti. Hloubka jejich stisku je pouhé 3 mm (o 1 mm kratší než Cherry MX) a bod jejich aktivace nastává už po urazení vzdálenosti 1,5 mm (o 0,5 mm kratší než Cherry MX). Už na první pohled mají klávesy daleko nižší profil, než u většiny konkurenčních modelů.

Recenze: SteelSeries Apex M800 - vrcholový šampion

Navíc vyžadují vyvinutí síly pouhých 45 cN (centinewtonů) a nevydávají ani příliš hlasitou zvukovou odezvu. V důsledku tak klávesnice přináší opravdu znatelnou rychlost rozpoznání úderů, což je vyžadováno zejména u profesionálního hraní počítačových her. A přesně tam Apex cílí.

Psaní

Jak se na klávesnici píše? Přirovnal bych to k ladnému tanci na křišťálovém parketu. Občas opravdu máte pocit, že vám prsty po klávesách jen kloužou, ale přesto jsou všechny stisky dokonale zaznamenány díky rychlým a snadno zapadajícím spínačům. Aktivace po stisku na vzdálenost pouhých 1,5 mm je nepřehlédnutelná. Právě v tomto momentě byla nadobro vyvrácena moje skepse týkající se výhod mechanických klávesnic – rozdíl opravdu znatelný je. Pro hráče, kteří vyžadují co nejrychlejší odezvu a nejkratší reakční dobu, je Steelseries Apex M800 vstupenkou do ráje.

Recenze: SteelSeries Apex M800 - vrcholový šampion

Na druhou stranu pro psaní dlouhých textů může být odpor kláves až příliš nízký. Netvrdím, že by psaní nebylo pohodlné, ale při delším vytížení bych uvítal spíše větší jistotu stisku. To je ovšem velmi individuální pro každého uživatele.

Software a přizpůsobení

Vaším nejlepším přítelem se při customizaci klávesnice stane software SteelSeries Engine 3, který přináší takřka neomezené možnosti. Můžete nastavovat makra a vlastně i po částech přeprogramovat kompletně celou klávesnici. Samozřejmostí je individuální podsvícení všech kláves v kompletním RGB spektru. Můžete vytvářet všemožné světelné vzory, využívat reaktivního osvětlení při stisku nebo třeba hrát přímo na klávesnici hada (ano – doslova na klávesnici).

Recenze: SteelSeries Apex M800 - vrcholový šampion

Apex M800 nabídne všechno, ale nebude to zadarmo

Software nabízí také implementaci do různých mainstreamových her. Vyzkoušel jsem například applet pro Counter-Strike: Global Offensive a vše fungovalo perfektně – na klávesnici vám podsvícení ukáže stav životů, náboje v zásobníku a další informace. Na druhou stranu je otázkou, jak moc vám tyto vychytávky pomohou při reálném soustředění na hru. Umožnění takových funkcí je ale trendem dnešní doby, takže Apex rozhodně nezůstává pozadu a snaží se nabídnout to nejlepší.

Cena

Rozbíjejte prasátka! Dostáváme se totiž k nejméně příznivé části – SteelSeries Apex M800 není žádný levný špás. Je to samozřejmě pochopitelné. Výrobce tento model prezentuje jako to nejlepší, co jsou schopni hráčům nabídnout. Na klávesnici je sice její hodnota znát a celkově jsem vůči ní měl jen velmi málo výtek, ale na druhou stranu je potřeba se zamyslet nad tím, zda jste vůbec schopni tento potenciál využít. V českých obchodech ji navíc najdete spíše zřídka. Na oficiálním webu SteelSeries ji můžete zakoupit za 199 EUR, což je asi necelých 5 400,- Kč.

Recenze: SteelSeries Apex M800 - vrcholový šampion

Souhrn

  • Obrovské možnosti přizpůsobení
  • Spínače QS1 Switch
  • Perfektní rychlost
  • Na míru pro hráče
  • Komplexní software
  • Rozšiřující porty
  • Applety
  • Cena
  • Pro psaní delších testů nemusí být velká citlivost vhodná

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama