Recenze: SteelSeries Arctis 3 - zázrak s omezením
Technologie Článek Recenze: SteelSeries Arctis 3 - zázrak s omezením

Recenze: SteelSeries Arctis 3 - zázrak s omezením

Jakub Osička

Jakub Osička

25. 8. 2017 14:15

Základní řada značky Arctis otevírá brány do nového světa headsetů SteelSeries.

Reklama

Recenze: SteelSeries Arctis 3 - zázrak s omezením

Ač jsou často herní tituly hodnoceny zejména svým grafickým zpracováním, obrovskou práci na celkovém dojmu odvede zvuk. Dojem z vnímaného prostoru, pomoc při orientaci a hlavně podklad celého zážitku - to vše nám zvukové efekty zprostředkovávají. Kapitolou samou o sobě je potom poslech hudby při nenáročných odreagovačkách. Abychom ale kýženého zážitku dosáhli, chce to i pořádnou reprodukci a SteelSeries slibuje, že jejich sluchátka Arctis nabídnou to nejlepší. Pojďme hodnotit - recenze SteelSeries Arctis 3 je tady!

Nadčasový design

Pojďme pěkně postupně. Zastavím se totiž hned na začátku při rozbalování produktu. Arctisy najdeme pečlivě uložené v propracované designové krabici se stručným návodem, aktivačním kódem pro účely softwaru a doplňujícími samolepkami. SteelSeries prostě dbalo na celkový vzhled a pozornost věnovali i detailům.

Samotná sluchátka jsou k dispozici ve dvou barvách a myslím, že tady výrobce rozhodně nepochybil. Černé provedení působí konzervativně, nenápadně a bude vyhovovat všem uživatelům, kteří netouží po výrazném kousku. Naopak bílá i přes naprosto stejnou konstrukci dodává Arctisům na atraktivitě svou výrazností a potěší uživatele, kteří hledají krásná sluchátka, která půjdou vidět. Není vůbec divu, že si vysloužila prestižní ocenění Red Dot Award za produktový design.

Recenze: SteelSeries Arctis 3 - zázrak s omezením

Vlastnosti a charakteristiky

Tělo je vyrobeno z kvalitního pevného, ale lehkého plastu s příjemnou matnou úpravou povrchu. Jejich velikost si můžete upravit pomocí napnutí vyměnitelné textilní pásky s jednoduše vzorovanou texturou. Materiál je rovněž příjemný a na hlavně jej skoro neucítíte. Sluchátka jsou lehká, ale z mé zkušenosti sedí na hlavě opravdu dobře. Samozřejmě nevydrží na jednom místě při rychlých pohybech, ale k tomu koneckonců nejsou určena. Náušníky jsou vyrobeny z příjemného prodyšného "AirWeave" materiálu a uši se v nich příliš nepotí. Mušle můžete protočit o devadesát stupňů, což oceníte hlavně při přenášení.

Kabel je odpojítelný a skládá se ze dvou částí. První, nejdelší část vede přímo do sluchátek a na druhém konci nabídne speciální konektor. K ní pak připojíte buď koncovku s dvěma rozdělenými 3,5 mm jacky pro sluchátka a mikrofon, nebo kratší, která obojí slučuje do jednoho 3,5 mm jacku, což je praktické při použití s mobilem, tabletem či notebookem. Uvnitř těla tepou 40 mm neodymové měniče se slušným frekvenčním rozsahem 20 - 22 000 Hz.

Mikrofon najdete schovaný v těle sluchátek na levé straně s vysunovacíí konstrukcí. Je dvousměrový, což může občas vést k náchylnosti na snímání ruchů z okolí, a umí zaznamenat rozsah 100 - 10 000 Hz s odporem 2 200 ohmů. S jeho kvalitou je to všelijaké. Nahrávky sice nabídnou ucházející kvalitu, ale rozhodně nečekejte nic převratného. Výrobce sice slibuje studiovou kvalitu záznamu, ale do té má headset určitě daleko. Pro běžnou komunikaci je ale více než dostatečný a s konkurencí se minimálně nemusí stydět soupeřit. Při komunikaci ve hrách s ním nebudete mít problém.

Recenze: SteelSeries Arctis 3 - zázrak s omezením

Zvuk "bez" a "se SteelSeries Engine"

Když jsem Arctis zapojil do zvukové karty bez instalace softwaru a nechal si hlavu rozdrtit první náloží metalcoru (proč začínat pomalu), překvapil mě příjemně čistý zvuk a to ve středech i výškách. Na můj vkus mi přišly ale poměrně potlačené basy - pro srovnání třeba starší SteelSeries Siberia 200 je mají rozhodně násobně výraznější - porovnával jsem souběžně při testu. Na druhou stranu jsem si vlastně příliš stěžovat nemohl. Zvuk nabízí i bez dalšího nastavování solidní prostorovou rozlišitelnost a pro herní účely je jako dělaný. Celkově na mě ale výstup působil trochu nudně a průměrně - zvlášť když jsem měl vedle sebe vypůjčené Siberie 200.

Pak jsem si ale uvědomil, že v dané cenové kategorii bych by mělo SteelSeries reprezentovat něco trošku vyspělejšího a začal jsem pátrat po nastavení softwaru. Jak už jsem zmiňoval výše, Arctis 3 připojíte k PC jen přes 3,5 mm jack, takže je rozpoznání headsetu pro software vlastně nemožné. SteelSeries se proto rozhodli přibalit ke trojkové řadě sluchátek i produktový klíč, který musíte aktivovat na svém SteelSeries účtu. Bez registrace se tedy neobejdete, je to všechno trochu zdlouhavé, ale odměnou vám pak bude něco neskutečného!

Recenze: SteelSeries Arctis 3 - zázrak s omezením

Software, který odvede dokonalou práci

Softwarové doladění zvuku posunulo sluchátka do jiného vesmíru. SteelSeries Engine vám po přihlášení doinstaluje ovladače speciálně pro sluchátka a ihned po vyzkoušení rozhodně poznáte rozdíl. Zvuk mnohonásobně zhutní a příjemně se zakulatí se zachováním čistých tónů. Absence ráznějších basů je rázem pryč a naopak si jednoduchým tažením posuvníku můžete zajistit ještě brutálnější bass-boost. Skoro se mi takto markantní změně nechtělo věřit. Pokud si navíc umíte vyladit nastavení ekvalizéru, můžete si vytvořit potěšení pro uši dle svého gusta. Troufám si tvrdit, že software opravdu vše zachraňuje a právě díky němu dokážete ze Arctis 3 vyždímat skutečné maximum.

K dispozici je zde i virtuální SteelSeries 7.1 surround zvuk, který je podle mého názoru ale velmi přeceňovaný a snad u každých sluchátek, u kterých jsem jej měl možnost vyzkoušet (Arctis 3 nevyjímaje), vede ke zkreslení kvality produkce, což uslyšíte zejména při poslechu písniček. Pořád ale nekončíme. Máme tady ještě nastavení mikrofonu, ve kterém skutečně oceníte redukci ruchů okolí a hlavně noise gate, který funguje podobně jako jej znají muzikanti z elektrických kytar - eliminuje nežádoucí zvuk a šumění signálu. Funguje výborně. V záznamu se ovšem jinak zásadní zlepšení samotné kvality nekoná a mé dojmy z mikrofonu tak jinak zůstávají stejné jako na začátku.

Recenze: SteelSeries Arctis 3 - zázrak s omezením

Shrnutí

Pokud hledáte stylový headset k použití pouze s PC, Arctis 3 je v důsledku velmi dobrou volbou. Jistě - kvalitní herní headsety pořídíte i za nižší cenu, ale stále se pohybujeme spíše na ose střední třídy, ve které tento model nabídne neuvěřitelné softwarové řešení s opravdovým významem pro zlepšení zvuku, perfektní design a kvalitní zpracování. Na druhou stranu bez SteelSeries Engine doplňku je zvukový dojem poloviční. Primárně bych sluchátka doporučil pouze na využití s počítačem. Nadšení asi nebudete z průměrného mikrofonu, který rozhodně neodpovídá ambicím, které si klade SteelSeries na svých produktových stránkách. Pro běžné použití ve hrách ale dostačuje. Nákupem headsetu čistě pro herní účely a poslech hudby u stolního PC zkrátka rozhodně neprohloupíte.

SteelSeries Arctis 3 můžete koupit na CZC.cz v černé nebo bílé variantě.

  • Čisté tóny, solidní prostorový dojem
  • Výborný zvuk se softwarovým řešením
  • Kulaté středy, jasné výšky, silné basy (opět se softwarem)
  • Design
  • Kvalitní materiály
  • Slabší mikrofon
  • Bez softwaru degradace hudebního zážitku
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama