Recenze: SteelSeries Rival 100 – v jednoduchosti je síla
Technologie Článek Recenze: SteelSeries Rival 100 – v jednoduchosti je síla

Recenze: SteelSeries Rival 100 – v jednoduchosti je síla

Filip Němeček

Filip Němeček

15. 2. 2017 15:25

V recenzi jsme se podívali na novou a jednoduchou myš od zavedeného SteelSeries.

Reklama

Testovaná myš Rival 100 s logem SteelSeries vypadá na první pohled jako standard, který moc nezaujme. Nezajímavý první dojem ale zmizí hned při prvotním uchopení. Hned je totiž poznat velmi kvalitní zpracování, mačkat můžete, jak chcete, nikde se nic nepohne. To samozřejmě neplatí pro tlačítka. Při testování jsem zatím v ruce neměl nekvalitně zpracovanou myš, Rival 100 ale posouvá laťku o něco výše. Tuto myš se nebudete bát jen tak hodit třeba do batohu.

Recenze: SteelSeries Rival 100 – v jednoduchosti je síla

Díky konzervativnímu symetrickému designu se myš velmi dobře uchopuje a padne do ruky. Sice mi třeba konkrétně G402 od Logitech sedne více, její specifické tvary ale nemusí vyhovovat každému. U Rival 100 bych tento problém nečekal, díky standardním tvarům padne dobře nejspíše většině hráčů. Menší problémy jsem měl po dlouhém držení, kdy je cítit právě univerzálnost tvarů. Možná je to způsobeno častým střídáním myší, po delším používání si zřejmě nebude problém zvyknout.

Zpracování myši je na jedničku

Pochválit je třeba SteelSeries také za zvolený povrchový materiál. Výrobce nevymýšlel nic exotického a vsadil na matný černý plast. Skvělé působí na ruku a hlavně na něm nejsou prakticky vidět žádné nečistoty. Lepší materiál vybrat nešel. Víceméně to samé lze prohlásit o dvojici gumových plošek po stranách myši. Opět si není na co stěžovat.

Recenze: SteelSeries Rival 100 – v jednoduchosti je síla

Dvojice tlačítek funguje spolehlivě, pouze si ze začátku musíte zvyknout na trošku tužší stisk (minimálně v porovnání s myšmi, které jinak používám). Rovněž hodnocení kolečka je rychlé. Funguje jak má a stisk je registrován pouze v případě, že ho opravdu máte v úmyslu stisknout. Na problém jsem narazil u předního z postranních tlačítek, dá se na něj dosáhnout ale je to celkem namáhavé. Zde samozřejmě záleží na délce vašeho palce a uchycení myši.

Pro konfiguraci periferií používá SteelSeries svůj Engine software, aktuálně ve třetí verzi. Potěší možnost zálohy konfigurace na servery výrobce, stačí si založit účet. Nastavovat můžete pro jednotlivé hry a Rival 100 podporuje také Gamesense technologii. Barva podsvícení tak může reprezentovat životy, počet nábojů a spoustu dalšího. Zamrzí jen omezená podpora her (Counter Strike: Global Offensive, Dota 2 a Minecraft).

Recenze: SteelSeries Rival 100 – v jednoduchosti je síla

Kromě tlačítek a maker se velká část konfigurace myši věnuje senzoru. A zde nastávají problémy. Použitý senzor sice zvládne maximálně 4000 DPI, jenže u takto vysokých hodnot je to buď 2000, nebo 4000. Nic mezi tím prostě nenastavíte. Jinak je možné citlivost měnit po krocích o hodnotě 250 DPI.

Chcete vysoké DPI? Na výběr je pouze 2000, nebo rovnou 4000

Mimo citlivosti lze nastavit polling rate, zrychlení/zpomalení a také zajímavou funkci „angle snapping“. O co jde? Myš se snaží upravovat pohyb kurzoru a dorovnávat drobné výkyvy, které nemáte v úmyslu. Doopravdy to funguje. Zkoušel jsem různá nastavení v grafickém editoru, a pokud nastavíte vysoké angle snapping, tak je velmi těžké nakreslit nerovnou čáru. Ale i při menším nastavení to dost pomáhá a v jiných případech se neplete.

Jinak samozřejmě si v nastavení můžete vyhrát s RGB podsvícením loga a kolečka. Kromě klasiky a dýchání je zde také ColorShift režim. Barva plynule přechází mezi několika barvami, musíte se ale spokojit s výběrem od výrobce. Zde si vlastní barvy nenastavíte. Software je jinak intuitivní a vše se snadno nastaví. Jedním tlačítkem navíc můžete vrátit provedené změny.

Recenze: SteelSeries Rival 100 – v jednoduchosti je síla

Nastává čas, si v posledním odstavci SteelSeries Rival 100 shrnout. Myš nenabídne hromadu funkcí, tlačítek či netradiční design. O to se ale ani nesnaží. Jako skvěle zpracovaný kousek s přesným senzorem obstojí na jedničku. Škoda pouze nastavení vyšších hodnot citlivosti, kde mezi 2000 a 4000 DPI nic jiného není. Potěší také technologie angle snapping, za předpokladu, že máte využití. Jako bonus si můžete vybrat z několika barevných provedení. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama