Recenze: Trust GXT 880 - Bílá princezna
Technologie Článek Recenze: Trust GXT 880 - Bílá princezna

Recenze: Trust GXT 880 - Bílá princezna

Jakub Osička

Jakub Osička

9. 5. 2017 22:07

Další z našeho speciálu o mechanických klávesnicích představí Trust GXT 880.

Reklama

Recenze: Trust GXT 880 - Bílá princezna

Náš seriál věnovaný mechanickým klávesnicím pokračuje a blíží se také první soutěž. Zatím ale nepředbíhejme - nejprve vám přinášíme pohled na poslední klávesnici, kterou jsme otestovali - Trust GXT 880. Kromě matného designu sladěného do tmavých barev nabídne vlastní spínače nebo programování maker přímo na svém těle. Pojďme se na ni blíže podívat.

Provedení

Co se velikosti týče, klávesnice ničím nepřekvapí. Je vybavena kompletním spektrem kláves včetně numerického bloku a dále jsou zde jen čtyři další tlačítka, která umožňují zapnutí Gaming Mode (deaktivace kláves, které jsou ve hrách nežádoucí), zapnutí/vypnutí podsvícení a také výběr jeho typu a úrovně. Rámečky jsou zkosené a mírně protáhlé, ale i přesto klávesnice disponuje obyčejnými rozměry 47,5 x 16,8 x 2,3 cm.

Recenze: Trust GXT 880 - Bílá princezna

Kabel měří 170 cm, není odpojitelný, ale zato dostal velmi bytelné opletení, které je i přes svoji tloušťku poddajné. Na těle nenajdete žádné rozšiřující porty. Velmi chválím zkosené boční části, které jsou vyrobeny ze specifického matného plastu, který je nejen elegantní, ale také příjemný na dotyk.

Spínače

Trust také vsadil na vývoj vlastních spínačů a model GXT 880 osadil lineárními GXT-White. Jejich udávaná vydrž by měla dosáhnout na 50 milionů úhozů.Stejně jako v případě Cherry MX snímačů je celková délka trajektorie při zamáčknutí 4 mm a k aktivaci dochází už v polovině, tedy při stisku o 2 mm. Vyžadovaná síla na zamáčknutí uvádí hodnotu 45 g a při stisku vydávaji klávesy malinko vrzající zvuk pružin následovaný průměrně hlasitým docvaknutím. Profil kláves je obyčejný, nesnížený.

Recenze: Trust GXT 880 - Bílá princezna

Žádné duhové animace, jen sněhově bílá

Zajímavé je, že se Trust rozhodl i v této cenové kategorii zůstat při zemi, a do jednotlivých kláves vložil pouze jednobarevné (bílé) diody zabezpečující podsvícení. Nečekejte tedy žádné duhové abstraktní animace. Klávesnice zkrátká nabízí hlavně jednoduchost i v kategorii designu.

 

Psaní

Na klávesnici se píše poměrně pohodlně a klávesy díky standardnímu profilu zkombinovanému s nižším odporem zapadají s jistotou. Doklepnutí sice zní zvláštně a doprovází ho občasné zavrzání, ale s mírně vyšší hlasitostí je u mechanik většinou prostě potřeba počítat. S velmi podobnými snímači jsem se setkal už při první recenzi Cooler Master Masterkeys Pro L, která je osazena přímo Cherry MX Brown s mírně vyšší operační sílou (55 g). Oproti nim je Trust přeci jen tišší, ale rozdíl v různé potřebné síle ke stisku možná vůbec nepoznáte. Chvílemi mi dokonce přišlo, že se Cherry MX Brown jeví jako poddajnější.

Recenze: Trust GXT 880 - Bílá princezna

Právě zde se hodí podotknout zcela zásadní doporučení pro případy, kdy budete nakupovat jakoukoliv mechanickou klávesnici: Nespoléhejte se na srovnávání spínačů různých výrobců jen na základě uváděných parametrů. Ideální je klávesnici vyzkoušet a zjistit, jak vám mechanismus spínačů sedne.

Software a přizpůsobení

Neexistuje. To je poměrně zvláštní fakt - v dnešní době se výrobci skoro přetrhnou jak proto, aby mohli svým zákazníkům nabídnout nabušené softwarové řešení, které pak nabídne něco navíc. Trust je v tomto ohledu ale skromný. Žádnou aplikaci pro tento model nevyvinul a vše musíte nastavovat ručně přímo na klávesnici, což sice může pro řadu hráčů představovat výhodu v rychlosti a jednoduchosti, ale zároveň také nevýhodu spočívající v absenci nějakého sofistikovanějšího řešení. K nastavení všech možností slouží kombinace FN a specifických kláves makro kláves, které fungují pod běžnými F1 - F4.

Recenze: Trust GXT 880 - Bílá princezna

Trust GXT 880 obsahuje vlastní snímače GXT-White

Nemůžete se těšit ani na bohaté úpravy osvětlení. Jak už bylo zmíněno, RGB spektrum tento model nemá a zvládá svítit pouze čirou bílou barvou, která má alespoň několik základních typů podsvícení (statické, dýchání, jednoduchá animace apod.). Je ale třeba zdůraznit, že je nastavení řešeno velmi intuitivně, takže i přes omezenější možnosti vše ovládnete rychle a jednoduše.

Recenze: Trust GXT 880 - Bílá princezna

Cena

Trust GXT 880 zakoupíte v českých obchodech za částku 2 999 Kč. Je tedy dosud nejlevnějším kouskem, který jsme v našem speciálu otestovali. Za tuto cenu získáte dobře technicky zpracovanou klávesnici, která se svým designem nesnaží šokovat a bohužel nenabídne žádnou vyšší úroveň přizpůsobení. Vlastní spínače společnosti Trust jsou rovnocenným soupeřem Cherry MX a při průměrné úrovni hlasitosti nabídnou solidní komfort při psaní i hraní.

Souhrn

  • Relativně příznivější cena
  • Zpracování a materiály
  • Intuitivní programování maker
  • Bytelný, ale poddajný opletený kabel
  • GXT-White jsou důstojným soupeřem pro Cherry MX
  • Minimální možnosti přizpůsobení a chybějící software
  • Pro někoho chybějící RGB podsvícení
  • Velká konkurence v dané cenové kategorii
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama