Rozhovor: 98DEMAKE – tvůrce demasterů populárních her
Gaming Článek Rozhovor: 98DEMAKE – tvůrce demasterů populárních her

Rozhovor: 98DEMAKE – tvůrce demasterů populárních her

Filip Němeček

Filip Němeček

7. 9. 2017 13:49

Toni z Finska ve videích ukazuje, jak by vypadaly populární hry pro PlayStation 1.

Reklama

Rozhovor: 98DEMAKE – tvůrce demasterů populárních her

Zatímco hry se tradičně dočkávají remasterů, kdy vydavatel připraví vylepšenou verzi, YouTube uživatel 98DEMAKE na to jde opačně. Vyrábí totiž „demake“ či demastery. Zkrátka ve videích ukazuje, jak by vypadaly populární hry, kdyby vyšly v dobách první generace PlayStation. Takto demasteroval třeba Assassin’s Creed, Rocket League a hromadu dalších. Zeptali jsme se ho proto, jak takový proces probíhá, co ho třeba vůbec nebaví a jaké má plány do budoucna.

For original English version of our interview with 98DEMAKE click here.

Mohl bys nám o sobě něco málo říct? Třeba jak dlouho už hraješ hry? Pamatuješ si tu první?
Jmenuji se Toni. Jsem z Finska a hry hraji celý život. První hry, které si pamatuji, jsou Super Mario Bros pro NES [Nintendo Entertainment System] a Duck Hunt, které bylo na stejné kazetce.
Jak takový „demasterovací“ proces vypadá? Vybereš hru, vytvoříš 3D modely, provedeš render a zveřejníš?
Jasně. Vyberu hru, kterou chci demasterovat, vytvořím 3D modely v programu Blender a textury ve Photoshopu. Potom udělám animace, render animací, nějaké menší úpravy vyrenderovaného výsledku a přidám zvuk. Následně vytvořím maketu obalu hry, natočím se, jak ji ukazuji a vydávám.
Je to časově celkem náročný proces, který zahrnuje mnoho činností!
Podle čeho vybíráš hry, ze kterých uděláš demaster?
Většinou jsou to hry, které mě osobně bavily nebo si o ně lidé řeknou. Také vybírám herní značky, které v 90. letech neexistovaly. Například udělat demake Rise of the Tomb Raider by bylo celkem zbytečné, protože Tomb Raider v podobné formě v té době existoval.
Existuje hra, kterou bys rád demasteroval, ale z nějakého důvod nemůžeš?
To opravdu ne. Určitě existují hry, které by byly extrémně náročné, ale zatím jsem nenarazil na žádnou, jenž jsem nemohl udělat.
Máš konkrétní cíl s tímto projektem?
Lidé opravdu rádi vidí své oblíbené hry v „klasickém“ formátu, i když to jsou pouze minuty. Můj cíl je vytvořit rozsáhlou kolekci demasterů. Takže když budeš hledat hru, tak si hned řekneš: „To jsem zvědavý, jestli 98demake tuhle už demasteroval!“
Co tě na tvorbě demasterů baví nejvíc?
Moje oblíbená část je určitě tvorba modelů a textur pro jednotlivé postavy. Je zábavné zkoušet je vytvořit tak, aby vypadaly jako jejich moderní protějšky a zároveň dodržovat omezení 90. let.
Je některá část demaster procesu nezáživná nebo nudná?
Neřekl bych přímo že nudná, ale animace jsou určitě nejnáročnější část. Je to spousta práce a občas může být dost nezáživná.
Tvoje poslední demastery jsou o dost lepší v porovnání s těmi prvními (například pohyblivé scény). Máš do budoucna v plánu/rád bys udělal další změny?
Trošku delší videa by byla super. Neplánuju je natahovat, ale mít alespoň 3minutová videa by bylo fajn. Také mám v plánu expandovat z prvního PlayStation například na Dreamcast [poslední konzole od Segy, vyšla v roce 2000] a tak podobně.
Jakou poslední skvělou hru jsi hrál? Plánuješ demaster nebo už jsi ho vytvořil?
Poslední skvělá hra byla pravděpodobně Doom (2016). Miloval jsem každou minutu hraní and rád bych udělal demaster ve stylu Quake, Doom sice v 90. letech existoval, ale neměl „pravou“ 3D verzi.

Autora demasterů můžete sledovat samozřejmě na YouTube, dále také třeba na Facebooku nebo Twitteru.

{control inquiry 63}
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama