Šmídl se vrátil ve velkém stylu a vyhrál závod na Sepangu!
Esport Článek Šmídl se vrátil ve velkém stylu a vyhrál závod na Sepangu!

Šmídl se vrátil ve velkém stylu a vyhrál závod na Sepangu!

Vojtěch Hájek

Vojtěch Hájek

9. 10. 2017 18:21

Michal Šmídl po své absenci v Itálii opět usedl do vozu Big Shock a hned oslavil další vítězství.

Reklama

Michal Šmídl po své absenci v Itálii opět usedl do vozu Big Shock a hned oslavil další vítězství. Závod můžete shlédnout zde.

V kvalifikaci to bylo velmi těsné mezi Šmídlem a jeho hlavním rivalem v šampionátu Martinem Štefankem ve voze Republic of Gamers. Štefanko z boje na jedno kolo vyšel vítězně s časem o necelé čtyři setiny rychlejším, než zajel Šmídl. Na třetím místě se kvalifikoval Jaroslav Honzík v Thrustmasteru se ztrátou přes šest desetin. Petr Zoubek s minimálním tréninkem vytáhl svůj vůz Avast na čtvrté místo. Vojtěch Polesný, vítěz posledního závodu, na Zoubka ztratil pět setin a umístil se na šestém místě. Malý rozdíl byl i mezi Sýkorou a Baškem, pouze dvě setiny dělily šesté a sedmé místo.

Šmídl se vrátil ve velkém stylu a vyhrál závod na Sepangu!

Start závodu ale zvládl lépe Michal Šmídl, který se protáhl na první místo před Štefanka, kterému se nepodařilo odstartovat moc dobře. Michal Blažek měl vynikající start a vytáhl se na třetí místo, následoval ho i Karel Baško, který šel na čtvrté místo. Jaroslav Honzík se propadl až na páté místo. Chybu po startu udělal Robin Lukáš, který se roztočil na trati a propadl se na poslední místo. Chyby se nevyvaroval ani Vojtěch Polesný, který si udělal výlet mimo trať a šel až na deváté místo. Petr Zoubek zvolil odlišnou strategii od ostatních a na startu nasadil tvrdou směs pneumatik, zatímco ostatní startovali na střední.

Jaroslav Honzík ale rychle našel svou rychlost a během pár zatáček se dostal zpět před Baška i Blažka na třetí místo, nicméně Šmídl se Štefankem utekli už o více než pět sekund. Blažek po závodě řekl, že Honzíka před sebe sám pustil, protože mu bylo jasné, že nemá cenu s ním bojovat.

Ve čtvrtém kole se Zoubek potopil na vnitřek Baška a Blažka do první zatáčky, nicméně se nedokázal vyvarovat kontaktu, který jeho vůz Avast roztočil a propadl se na předposlední místo. Díky chybám ostatních jel Martin Koštialik na pěkném sedmém místě, které zvládal i bránit před Vojtou Polesným.

Rozestup mezi prvními dvěma závodníky byl velmi malý, celou dobu mezi sebou měli rozestup kolem jedné sekundy. Štefanko sem tam naznačil i útok na Šmídla do první zatáčky, ten si však dobře držel obrannou stopu.

V sedmém kole Koštialik pocítil velký tlak nejen od Polesného ale i Zoubka a po menší chybě se propadl za oba tyto závodníky. Nicméně se nováček ve voze DX Racer začíná cítit více pohodlně a v souboji působil velmi dobře. Zoubek následně zaútočil i na Vojtu Polesného, následoval těsný souboj na rovince, avšak v druhé zatáčce Polesný ťukl do zádi Zoubkova vozu, který se následně roztočil. Polesný na něj sportovně počkal, nicméně se před oba závodníky opět dostal Martin Koštialik.

Na konci devátého kola se neukázal v nejlepším světle Karel Baško, který to na poslední chvíli poslal v předposlední zatáčce na vnitřek Michala Blažka, což moc nevyšlo a Blažek se roztočil v oblacích kouře a propadl se až za Zoubka na deváté místo. Karel Baško po závodě konstatoval, že za dotek mohl lag hry. Nicméně ještě během hry dostal penalizaci průjezd boxy.

Blažek, Polesný a Sýkora v desátém kole zajeli do boxů pro čerstvé pneumatiky. Robin Lukáš zajel do boxů, ale opět nazul středně-tvrdou směs, tudíž ho čekala ještě jedna zastávka kvůli pravidlu použití alespoň dvou různých směsí. Petr Zoubek se ihned vyšvihl na páté místo a pokračoval ve své jízdě na tvrdých pneumatikách. Navíc následně ještě zaútočil na čtvrtého Koštialika, který se dokázal vyvarovat všech větších kontaktů a jel velmi dobrý závod. Zoubkovi však na starých středních pneumatikách během chvíle podlehl.

Ve dvanáctém kole do boxů zamířili Šmídl, Štefanko a Honzík. Z boxové uličky vyjeli ve stejném pořadí. Po zastávkách Šmídl našel lepší tempo a začal si rychle budovat náskok na Štefanka, který na tvrdých pneumatikách zvolil špatné tlaky a to mu zničilo rychlost. To platilo i ve zbytku pole, kdy se rozestupy mezi piloty značně navýšily. Před dvacátým kolem se začal na pátého Jana Sýkoru dotahovat Vojtěch Polesný, který rozhodně neměl příliš povedený závod s několika chybami a kontakty.

Devět kol před koncem do boxů zajel Petr Zoubek, který přezul na středně-tvrdé pneumatiky. Z boxové uličky vyjel na trať na šestém místě za Sýkorou a Polesným na čerstvé sadě rychlejších pneumatikách. Ihned je začal dotahovat a ve dvacátém kole se mohl radovat, neboť souboj Polesného se Sýkorou vyvrcholil po druhé zatáčce kolizí. Polesný se dotkl zádi vozu T-Mobile a oba se Sýkorou se dostali do smyku, za což jim Zoubek poděkoval zdviženým palcem a vrátil se na čtvrté místo, kde jel před svým pitstopem. Polesný nevypadal moc spokojeně, ale Sýkoru opět pustil před sebe na páté místo. Případné tresty se v tomto případě budou řešit až po závodě.

Souboj mezi Sýkorou a Polesným pokračoval, což dovolilo dotáhnout se Koštialikovi, Blažkovi a Baškovi. Koštialik ale udělal velkou chybu a roztočil se místo toho, aby bojoval s Polesným a Sýkorou o páté místo. Propadl se na deváté místo, nebýt té chyby by pravděpodobně skončil na dobrém sedmém místě. Blažek s Baškem velmi tvrdě bojovali a jejich ztráta na Sýkoru a Polesného opět narostla. Polesný i Sýkora také bojovali velmi tvrdě, ale Sýkora pokračoval ve skvělé obraně svého pátého místa.

Tři kola před koncem se v boxech objevil Robin Lukáš, který přezul na super-měkké pneumatiky ve snaze zajet alespoň nejrychlejší kolo závodu.

V předposledním kole nabral souboj Blažka a Baška na obrátkách a bojovalo se opravdu tvrdě, piloti si střídali pozice, ale nakonec Blažek neuhlídal opotřebované pneumatiky a souboj opustil smykem mimo trať. O chvilku později se v předposlední zatáčce dotkli znovu Sýkora s Polesným, ale Sýkora pokračoval dále na pátém místě.

Šmídl se vrátil ve velkém stylu a vyhrál závod na Sepangu!

Jako první cílovou čárou projel Michal Šmídl se značným náskokem na Štefanka, za ním si pro další třetí místo dojel Jaroslav Honzík. Pro hezké čtvrté místo si dojel Petr Zoubek po závodě na alternativní strategii s několika většími incidenty, které ho dvakrát poslaly na chvost pole.

Nejrychlejší kolo závodu nakonec získal Michal Šmídl, Robin Lukáš měl plné ruce práce s pouštěním vozů o kolo napřed a nedokázal tak zužitkovat své super-měkké pneumatiky.

Šmídl se vrátil ve velkém stylu a vyhrál závod na Sepangu!

Náskok Michala Šmídla v šampionátu opět narostl, nyní je mezi ním a druhým Štefankem 11 bodů. Jaroslav Honzík se dále zabydluje na svém třetím místě se ztrátou 59 bodů na druhého Štefanka a náskokem 31 bodů na čtvrtého Polesného. Ten je ale na dostřel Petru Zoubkovi, který na něj ztrácí pouhé dva body. Od šestého místa dále jsou rozestupy menší. Penalizaci -5 bodů obdrží tým TP-Link, který do závodu na Sepangu nenastoupil, neboť nedokázal najít náhradu za Chlebce a Liščáka.

Šmídl se vrátil ve velkém stylu a vyhrál závod na Sepangu!

Do konce sezony nám zbývají už jenom dva závody, tím dalším bude závod v italském Mugellu. Vy mezitím můžete hlasovat pro jezdce závodu zde v Malajsii a poslat své tipy na na výsledek dalšího závodu v naší soutěži o hodinky Certina.

Autor textu: Tadeáš Zíka

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama