Subjektivně: Návrat Call of Duty do minulosti bude náročná a nebezpečná cesta
Gaming Článek Subjektivně: Návrat Call of Duty do minulosti bude náročná a nebezpečná cesta

Subjektivně: Návrat Call of Duty do minulosti bude náročná a nebezpečná cesta

Filip Němeček

Filip Němeček

23. 4. 2017 20:48

Call of Duty má před sebou zlomový rok.

Reklama

Subjektivně: Návrat Call of Duty do minulosti bude náročná a nebezpečná cesta

Asi už to víte. Call of Duty se letos po dlouhé době vrátí k historickému konfliktu. Jmenuje se WWII a fanoušci historie či Call of Duty 2 se konečně dočkají toho, po čem volali už od série Modern Warfare.

Byť to díky Battlefield 1 a nespokojenosti hlučné komunity může vypadat jako jednoduché rozhodnutí, věřím, že to ze strany vydavatele a vývojářů vyžadovalo odvahu. Také nejde o kopírování konkurence, Call of Duty vždy studia vyvíjí tři roky, takže před oznámením BF1 se na hře už pracovalo. Pokud se tedy Activision nerozhodl dosavadní projekt zrušit a začít nanovo. Letos ale vychází také Destiny 2, takže vydavatel už lákavou sci-fi akci má připravenou.

Nyní se dostáváme k tomu, proč by WWII nemuselo dopadnout vůbec dobře. Ačkoliv je 2. světová válka atraktivní a dlouho se jí hry nevěnovaly, pro Call of Duty, jak ho z posledních dílů známe, nejde o vhodné zasazení.

V Call of Duty se běžně běhá po zdech

Modern Warfare 3, Black Ops III, Infinite Warfare či další aktuální díly se odehrávaly v obdobích, která jim přinesla maximální svobodu. Tvůrci mohli přinést mise rozházené po celé planetě, či klidně ve vesmíru. Mohli si vymyslet všemožné sci-fi vychytávky pro zbraně, killstreaky a mnoho dalšího. V Call of Duty se už běžně běhá po zdech, máte dvojitý skok a celkově se třeba Black Ops 3 přiblížilo hodně Titanfall.

Subjektivně: Návrat Call of Duty do minulosti bude náročná a nebezpečná cesta

Minulost = méně možností

Vůbec si nedovedu představit, na čem chtějí Sledgehammer Games postavit multiplayer. Na klasickém střílení ve stylu Call of Duty 2? To dnešní komunitě nebude stačit. První Titanfall schytal hromadu kritiky za prázdnost multiplayeru. Zbraní nebylo 50 a nemohli jste si na každou přidat stovku vylepšení a různé kamufláže. Vidím to rovněž u Battlefield 1. Hra mě baví dlouhodobě, ale z Battlefield 4 mi chybí tlumiče, moderní zbraně, helikoptéry a dalo by se pokračovat. Navíc předchozí Battlefield nenabízel díky sci-fi vychytávkám výrazně odlišný gameplay. Přece jen pořád běháte po velkých mapách a střílíte protivníky, akorát místo helikoptéry potkáte koně nebo občas vzducholoď. Call of Duty se v tomto směru vyvinulo víc.

Nabídka killstreaků se smrskne asi na radar, dělostřelectvo a možná nálet nebo psy ve stylu World at War. Zbraně si také tvůrci moc vymýšlet nemohou, jinak jim o tom komunita dá dostatečně vědět. Zkuste si navíc představit ikonické historické zbraně pokryté tygrovanou kamufláží. To asi také moc fungovat nebude.

Historické zbraně pokryté tygrovanou kamufláží?

Singleplayeru pomohou známé bitvy 2. světové války. Těžko čekat, že si tvůrci nechají ujít vylodění v Normandii nebo tvrdé bitvy v okolí Stalingradu. Pravděpodobně ale nebudete člen speciální jednotky, který dostal nejlepší současné vybavení a po světě (nebo mezi hvězdami) pronásleduje nebezpečného a ikonického záporáka. Spoustu nezapomenutelných momentů z příběhu předchozích Call of Duty her má na svědomí právě moderní technika.

Subjektivně: Návrat Call of Duty do minulosti bude náročná a nebezpečná cesta

Nejméně zkušené studio

Jak mnoho z vás ví, vývoj Call of Duty her mají na starost tři studia. Infinity Ward sérii vytvořilo a může se chlubit jejím vystřelením do vesmíru a mezi prodejní hity. Také asi víte, že po Modern Warfare 2 následoval celkem bolestivý rozchod s vydavatelem a zakladatelé studia odešli a vytvořili Titanfall společně s EA. Pak tu je Treyarch, který má zase dobře prodávané Black Ops. No a do třetice nejméně zkušený tým Sledgehammer Games má zatím na kontě pouze Advanced Warfare a pomáhal s vývojem Modern Warfare 3. A právě tento tým má na starost přinést obří změnu a poprat se s podáním druhé světové války v roce 2017.

Opět silná konkurence

Stejně jako před rokem bude mí také letošní Call of Duty: WWII silnou konkurenci, přímo od Activision to bude Destiny 2 a EA přichystá minimálně Star Wars: Battlefront II. První Battlefront sice trpěl spoustou nedostatků, ale prodával se velmi dobře. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama