Velký souhrn: AMD Ryzen se v testech vyrovná Intelu, často s nižší cenou
Technologie Článek Velký souhrn: AMD Ryzen se v testech vyrovná Intelu, často s nižší cenou

Velký souhrn: AMD Ryzen se v testech vyrovná Intelu, často s nižší cenou

Filip Němeček

Filip Němeček

5. 3. 2017 17:37

Přinášíme souhrn zahraničních testů nových procesorů. Dobře dopadla také spotřeba.

Reklama

Nová řada procesorů Ryzen od AMD je bezpochyby jednou z největších událostí posledních let ve světě desktopových procesorů. AMD se konečně s vysokými modely rozhodlo zaútočit na to nejvýkonnější, co pro desktop nabízí Intel.

Od 2. března najdete tři Ryzen 7 procesory v obchodech s cenami v rozpětí 10 až 15 tisíc korun. Společně se zahájením prodeje padlo embargo na recenze. To znamená, že se na internetu objevily minimálně stovky benchmarků testující nové čipy ve všem možném a nemožném.

Velký souhrn: AMD Ryzen se v testech vyrovná Intelu, často s nižší cenou

Pár slov na úvod

Pokud vás neláká čtení dlouhých testů a grafů, tak jste na správné adrese. Níže se pokusíme co nejlépe shrnout, co nové Ryzen 7 procesory znamenají pro hráče a jak se jim daří po stránce výkonu. Benchmarky jsou vybírány tak, aby se co nejlépe přiblížili reálným herním situacím.

To znamená, že benchmark, kde jako grafická karta figuruje Titan X (třeba rovnou dvakrát) nebo se testuje na minimální rozlišení, nedávají moc smysl. Proto jsme se snažili vybrat takové výsledky, které budou nejlépe odpovídat „domácímu hernímu použití“.

Herní benchmarky

Hledat herní benchmarky zase nebylo tak jednoduché. Velká část z publikovaných se zabývá syntetickými testy (programy speciálně určené pro testování výkonu) či renderováním. Ukázalo se totiž, že nejlepší využití je pro Ryzen 7 v pracovních stanicích, ale o tom později.

Nejnovější Battlefield představuje vhodného kandidáta pro první graf výkonu od TechSpot. Jedná se o populární a náročnou hru. Navíc používá engine Frostbite 3, na kterém běží většina dalších EA her, dá se tak čekat, že výkon v nich bude podobný. Tmavší odstín představuje průměrné FPS, světlejší minimální, které bylo při hraní naměřeno. Úplně dole je předchozí AMD čip, jde o krásnou ukázku, jak moc se AMD posunulo.

Velký souhrn: AMD Ryzen se v testech vyrovná Intelu, často s nižší cenou

Druhý benchmark jsme si půjčili od švédského SweClockers. Zaklínač 3 ve Full HD a na ultra nastavení představuje dalšího vhodného kandidáta na porovnání výkonu. Výkon byl testován ve městě Novigrad, což je jedna z nejnáročnějších lokací ve hře. Zelená barva ukazuje průměrné FPS, červená minimální.

Velký souhrn: AMD Ryzen se v testech vyrovná Intelu, často s nižší cenou

GTA V je další hra, která kombinuje náročnost na hardware a popularitu mezi hráči. Výsledky pochází z webu Hardware.info. První benchmark ukazuje FPS v GTA V při použití GeForce GTX 960, druhý potom s GTX 1080. Druhý je delší a ukazuje, že s výkonnou grafikou se situace dost mění. Jedná se ale o jednotky FPS, takže určitě o nic, co by definitivně určilo vítěze.

Velký souhrn: AMD Ryzen se v testech vyrovná Intelu, často s nižší cenou

Velký souhrn: AMD Ryzen se v testech vyrovná Intelu, často s nižší cenou

V posledním našem vybraném benchmarku si ukážeme The Division ve Full HD, DirectX 12 a ultra nastavení. PC Gamer navíc otestovat nejvýkonnější model Ryzen 7 1800X s vypnutým SMT, což je hardwarová funkce pro lepší využití více vláken. Tento postup doporučilo hráčům samo AMD. V jiných hrách vypnutí znamenalo větší nárůst FPS. Jak můžete vidět, v případě The Division je prakticky jedno, jaký máte procesor.

Velký souhrn: AMD Ryzen se v testech vyrovná Intelu, často s nižší cenou

Shrnutí benchmarků

Herní benchmarky dokázaly to, co bylo naznačováno před zahájením prodeje. AMD Ryzen 7 zvládne (mnohokrát) dražšímu Intelu ve hrách obstojně konkurovat. Grafy také ukazují, že procesor zase takový vliv na FPS nemá. Hlavní je samozřejmě grafická karta. Při přípravě článku jsem viděl hromadu benchmarků, někde dokonce model 1800X vyhrál, jindy si vítězství podržel Intel. Vždy šlo ale o rozdíly, které při hraní stejně moc nepoznáte. Rozdíl 120 FPS versus 130 FPS vypadá v grafu důležitě, ale při hraní nebude hrát roli. Navíc při zvýšení detailů klesnou FPS u obou procesorů a rozdíl může být čtyři snímky za vteřinu. Každopádně zahraniční recenze se shodují, že výkon mohl být ve hrách lepší. Pro pracovní nasazení je ale Ryzen 7 super.

Pokud si chcete udělat hlubší představu o výkonu, tak si prohlédněte grafy na zahraničních webech, ze kterých jsme vycházeli. Odkazy najdete v článku a dole mezi zdroji.

Největší konkurentem pro nové AMD čipy zůstává Intel Core i7-7700K, které se jim s cenou okolo 10 tisíc dokáže ve hrách vyrovnat a také porazit i dražší Ryzen. Procesor i7-7700K totiž disponuje čtyřmi jádry s frekvencí 4,2 GHz (s Turbo potom 4,5 GHz). Na jednom jádře tak má znatelně vyšší takt. Navíc se dá předpokládat, že hry jsou optimalizované právě na 4jádrové procesory (jiné do příchodu Ryzen tvořili absolutní minoritu) a je tak možné, že chystané hry už budou umět lépe využít 8 jader a tím z Ryzen 7 vymáčknout více.

Samozřejmě, pokud vlastníte Intel procesor, který aktuální Ryzen v grafech poráží o několik FPS, tak nemá žádný smysl přecházet. Jestli ale plánujete nákup nového počítače, vyplatí se myslet na to, že Intel není jediný, kdo vám nabídne výkonný procesor.

Spotřeba

AMD si z minulosti pořád nese reputaci procesorů, které oproti rivalům šíleně žerou energii. Proto přinášíme ještě stručný souhrn, jak dopadla spotřeba v testech. Už dřívější benchmark ukázal, že AMD se s Ryzen dost polepšilo, co se týče spotřeby. Ukazuje to třeba porovnání z webu HotHardware. Testována byla spotřeba při nečinnosti a při zatížení. Hodnoty pocházejí z celého počítače, berte je proto pouze relativně a ne jako spotřebu samotných testovaných procesorů.

Velký souhrn: AMD Ryzen se v testech vyrovná Intelu, často s nižší cenou

Zvlášť Ryzen 7 1700 dopadl velmi slušně, ale ani u jeho výkonnějších kolegů se nedá říct, že by vybočovaly z řady. Mimochodem si všimněte monstrózní spotřeby staršího AMD čipu FX-9590. 

Těšíme se na Ryzen 5

Řada Ryzen 7 je super a Intel má konečně konkurenci. Pořád se ale nejedná o vhodné procesory pro většinu hráčů. Pokud se vám prostě nechce dávat 10 tisíc jenom za procesor, což je pochopitelné, tak už se začínejte těšit na prostřední řadu.

Ryzen 5 má dorazit někdy ve druhém kvartálu, takže v rozmezí dubna až konce června. Snad nejdéle v květnu by měly být procesory alespoň oficiálně představeny. AMD zatím potvrdilo modely Ryzen 5 1600X (6 jader, TDP 95W) a Ryzen 5 1500X (4 jádra, TDP 65W), čekáme ale více modelů. Podle dřívějších úniků by mohla řada Ryzen 5 nabídnout celkem 5 kousků.

AMD si v útoku na nižší Intel Core i7 a i5 větší a už stihlo oznámit, že „chystaný procesor Ryzen 5 1600X byl v interním testování o více 60 % rychlejší než konkurenční procesor Intel Core i5 7600K“.

Na další informace zatím musíme počkat, nechce se nám naprázdno spekulovat. A později nás čeká ještě Ryzen 3 pro méně náročné hráče.

Základní desky pro Ryzen

Architektura Ryzen přináší patici AM4, kterou nabízí desky s čipsetem X370 (umí SLI a CrossFire) nebo B350, který umí pouze CrossFire pro více Radeon grafik. Zatím jsme si představili nabídku od Gigabyte a MSI. Další budou následovat. Na CZC.cz už je v nabídce okolo 20 desek, ceny začínají nad 2 tisíci korun. Zatím jich ale moc není skladem, takže je výběr dost omezený.

Velký souhrn: AMD Ryzen se v testech vyrovná Intelu, často s nižší cenou

Líbil se vám článek? Dozvěděli jste se něco užitečného? Pokud ano, budeme rádi, když budete sdílet, ať si o výkonu Ryzen mohou přečíst také vaši kamarádi.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama