Bard, velký jazykový model od Google AI, už umí česky
Zajímavosti Článek Bard, velký jazykový model od Google AI, už umí česky

Bard, velký jazykový model od Google AI, už umí česky

Adam Němec

Adam Němec

13. 7. 2023 14:47

S příchodem do EU dostal jazykový model i velký update.

Reklama

Google před dvěma měsíci na I/O konferenci slíbil globální dostupnost svého jazykového modelu a po krátkém čekání jsme se ho konečně dočkali. Google Bard byl spuštěn v celé EU a do své nabídky jazyků obdržel i češtinu a slovenštinu. Nabízí něco lepšího než jeho konkurence? Překvapivě ano.

Přívětivější a přehledný

Při prvním otevření chatbota vás přivítá uživatelské rozhraní velmi podobné ChatGPT, jen o něco přehlednější a vizuálně přívětivější. Při vytvoření nového chatu se v jeho horní části objeví malé okénko s pár návrhy na témata a to od rad jak začít psát román po navržení seznamu věcí pro výlet do Indie.

Bard, velký jazykový model od Google AI, už umí česky

Schopnosti a kvalita odpovědí

Ihned poté, co Bard vygeneruje svou první odpověď si můžete všimnout několika nových tlačítek. V pravém horním rohu okénka s odpovědí jsou hned dvě tato tlačítka, první z nich vám umožní projít tři různé koncepty odpovědí.

Například při odpovědi na dotaz týkající se portálu Grunex.com byla první odpověď obsáhlá a vše rozvedla v bodech, druhá byla velmi stručná a zkrátila obsah do pár vět a třetí rozepsala text do odstavců. Ihned ale nastal problém a to právě v uvedených informacích. Dle prvního konceptu byl Grunex založen v roce 2005, dle druhého zase v roce 2002 a dle třetího v roce 2008, žádná z těchto odpovědí nebyla správná, takže je důležité si informace stále ověřovat, ovšem ze všech testů byl toto jediný případ, kdy se chatbot takto drasticky mýlil. Je také nutné vzít v potaz, že Grunex zatím není globální známý a pravděpodobně proto se Bardovi hůře dohledávají správné informace.

Tlačítko reproduktoru vám umožní odpověď přehrát pomocí hlasového syntetizéru, něco co uvítá každý, kdo není fanoušek dlouhého čtení. Český hlas sice občas vyslovuje pojmy lehce krkolomně a anglické výrazy mu moc nejdou, ale svůj účel splní.

Další zásadní novinkou je možnost upravení napsaného dotazu, Bard po vaší úpravě okamžitě přizpůsobí svou odpověď, takže v případě dlouhého dotazu nemusíte vše kopírovat a znovu vkládat, ale stačí pouze doplnit požadované informace.

Jméno chatbota samo o sobě vybízí k tomu vyzkoušet, zda dokáže složit nějakou báseň. Tento pokus mi bohužel úplně nevyšel, báseň sice byla rozdělena na sloky a držela se zadaného tématu, ale v češtině ani angličtině se spíše nerýmovala.

Ve zkratce je tedy Google Bard velmi zajímavým pokusem Googlu dohnat svou konkurenci v oboru AI a všechny jeho novinky jsou velmi vítány. Až na pár ojedinělých omylů byl Bard schopen odpovídat na otázky stručně a srozumitelně a pokud jej upozorníte na chybu tak ji opraví, snad největší chybou je tedy, že tento Bard neumí moc dobře skládat básně.

Barde, jak bychom tě měli představit v článku na webu Grunex.com?

Bard, velký jazykový model od Google AI, už umí česky

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama