Bývalého ředitele Playstationu nudí úspěch live service her
Gaming Článek Bývalého ředitele Playstationu nudí úspěch live service her

Bývalého ředitele Playstationu nudí úspěch live service her

Lumír Havlíček

Lumír Havlíček

15. 5. 2023 15:46

Bývalý prezident Playstationu Šúhej Jošida prohlásil, že chce, aby se herní průmysl nadále kreativně rozvíjel.

Reklama

Bývalý prezident PlayStationu Šúhej Jošida prohlásil, že chce, aby se herní průmysl nadále kreativně rozvíjel. Uvedl to při rozhovoru pro The Guardian a dodal, že talent vývojářů je přesně tím, co herní scénu žene kupředu. Podle něj je ale „nuda“ vidět v seznamu nejprodávanějších titulů dominovat ty se službou live service.

Co je live service hra?

Jde o druh videohry, která je navržena tak, aby byla průběžně aktualizována a podporována vývojáři i po jejím původním vydání. Tyto hry často nabízejí online hru pro více hráčů s pravidelnými aktualizacemi obsahu, opravami a případně rozšířeními. Cílem je udržet hráče aktivní a plně zainteresované do hry po dlouhou dobu, jde tedy o pravý opak her pro jednoho hráče, ve kterých po dohrání hlavního příběhu a vedlejších misí není co dělat. Příklady oblíbených live service her jsou League of Legends, Counter Strike: Global Offensive, Fortnite, Apex Legends, Destiny 2, World of Warcraft či Rainbow Six Siege.

Jenom live service hry by byly "nuda"

„Herní průmysl neustále roste a já doufám, že bude i nadále vyhledávat především ty kreativní tvůrce a jejich nápady. Sledovat každý rok stejný Top 10 nejprodávanějších her založených na live service službě by pro mě byla trochu nuda,“ řekl Jošida.

Hry, které podporují live service, jsou aktuálně čím dál populárnější. Jedná se o službu, která počítá s přidáváním dodatečného obsahu po dlouhou dobu, s množstvím mikrotransakcí nebo zahrnuje předplatné. Titul tak dokáže udržet aktivní fanoušky i několik let.

Do roku 2025 dvanáct live service her, ale...

Společnost Sony si uložila ambiciózní cíl uvést do roku 2025 celých dvanáct nových her v live service službě. Nedávno přibrala vývojářské studio Firewalk, které pracovalo na titulech jako je Call of Duty, Destiny nebo Apex. Především oni by měli dopomoci splnit stanovené cíle. Ruku k dílu přidají i studia jako Bungie a Haven Interactive.

Sony se ale chce zaměřit především na velké exklusivní tituly, které by pomohly definovat značku PlayStation. Jošida vysvětlil, že experimentování stojí za tolika zrušenými projekty, u kterých přehodnotili koncept a vydali se jinou cestou.

Pro PS5 je tedy rok 2023 velmi důležitý. Aktuálně máme za sebou vydání velkého rozšíření Horizon Forbidden West – Burning Shores, Final Fantasy XVI vychází 22. června a očekávaný Marvel’s Spider-Man 2 má údajně vyjít v září letošního roku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama