Češi bojují v EMEA Masters o postup do hlavní fáze
i Zdroj: Michal Konkol/Riot Games
Esport League of Legends Článek Češi bojují v EMEA Masters o postup do hlavní fáze

Češi bojují v EMEA Masters o postup do hlavní fáze

Jakub Kavka

Jakub Kavka

14. 8. 2023 17:00

Tradiční turnaj pro nejlepší týmy jednotlivých národních lig v rámci evropského ERL ekosytému je připraven rozehrát další kapitolu.

Reklama

EMEA Masters (dříve EU Masters) jsou v rámci League of Legends ekosystému unikátní. Utkávají se zde týmy druhého sledu, aby prověřily sílu národních lig. S trochou nadsázky se lze tuto soutěž nazvat Ligou mistrů. Pro spoustu hráčů jde také o možnost na sebe upozornit a získat místo v elitní evropské smetánce.

Do EMEA (dříve EU) regionu bylo nově zařazeno Turecko, které mělo v minulosti samostatný region, a nově zde vznikla také arabská liga sdružující týmy ze Severní Afriky a Blízkého východu.

Jarní turnaj ovládli Turci a jejich přítomnost rozhodně přidala na soutěžní atraktivitě celé soutěže. K vidění byl zejména nečekaný krach favorizovaných týmů z Francie, jejichž liga je považována za nejlepší evropskou ligu mimo LEC, který dosti pomohl nováčkům i zaběhnuté konkurenci. I samotné předkolo (kvalifikace do hlavní fáze) se s nově příchozími týmy proměnilo v nelítostnou bitvu. Dosud byla tato fáze turnaje považována za nudnou a neatraktivní, díky změnám v systému se jí ale podařilo dát nový náboj.

Se stejným očekáváním se bude sledovat i letošní předkolo. V tom opět startují šampióni a dvojky slabších národních lig (včetně té československé) a trojky z papírově silnějších soutěží. Naše domácí soutěž bude zastoupena týmy Entropiq a BRUTE. Motivací pro domácí zástupce bude především dorovnání výkonu eSuby z minulého roku, kdy se jí podařilo probojovat do elitní šestnáctky.

Zkušenosti z tohoto turnaje má i Entropiq. Jejich poslední vystoupení bylo plné očekávání, bohužel tým do hlavní fáze neproklouzl a zůstal hluboko v poli poražených. Nováčkem budou hráči BRUTE, kteří měli skvělý split a zaslouženě si vybojovali účast mezi evropskou konkurencí.

Favorité kvalifikace jsou jasní, překvapí někdo ze slabších lig?

Mezi hlavními adepty na postup do hlavní fáze jsou rozhodně celky z Francie, Turecka a Německa. Přesto může nastat podobná situace jako loni, kdy naši zástupci z eSuby proklouzli do playoff a šokovali tureckého favorita Papara SuperMassive.

Od francouzské trojky Team GO se očekává hladký postup a potvrzení kvality francouzské ligy. Rozhodně do počtu nebudou ani mistři balkánské ligy EBL, tým Diamant Esports, kteří jsou pravidelnými účastníky hlavní části soutěže. Velká pozornost bude také upřena na arabské celky Anubis Gaming a Nigma Galaxy. Při premiéře v minulém roce se zástupcům arabské ligy podařilo postoupit až do hlavní části, kde pořádně potrápili několik favoritů.

Skupina D

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama