Co je eSIM, jaké přináší výhody a jak nahrát eSIM do mobilu
i Zdroj: Fotobanka Freepik.com (s licencí)
Článek Co je eSIM, jaké přináší výhody a jak nahrát eSIM do mobilu

Co je eSIM, jaké přináší výhody a jak nahrát eSIM do mobilu

Michal Komprda

Michal Komprda

19. 2. 2024 05:00

Díky eSIM se loučíme s plastovými kartami a otevíráme dveře k flexibilnější a pohodlnější budoucnosti. Zodpovězme si, co je eSIM a jak ji nahrát do mobilu.

Reklama

Prakticky každý moderní mobilní telefon používá SIM kartu, která slouží jako identifikátor předplatitele. Tento malý plastový obdélník obsahuje vaše telefonní číslo a plní důležitou funkci ověření, že jste platícím zákazníkem daného mobilního operátora. Bez SIM karty není možné volat ani se přihlašovat do mobilních sítí.

Standardní SIM karta, vyvinutá v roce 1991, si udržuje svou relevanci i po více než třech desetiletích. Jedná se o vysoce efektivní nástroj pro správu služeb ze strany operátorů a zároveň umožňuje uživatelům snadno přenášet své telefonní číslo mezi různými telefony. Stačí jednoduše vyjmout SIM kartu ze starého telefonu a vložit ji do nového.

Fyzické SIM karty, ačkoliv slouží svému účelu už od roku 1991, pomalu zastarávají. Pro mnohé uživatele chytrých telefonů se stávají spíše překážkou než užitečným nástrojem. Naštěstí existuje moderní alternativa – eSIM.

Co je eSIM? 

ESIM je virtuální SIM karta integrovaná přímo do telefonu. Nabízí stejné funkce jako fyzická SIM karta, včetně:

  • Připojení k síti operátora
  • Přidělení telefonního čísla

Výhody oproti běžné SIM

  • Rychlost. Rychlé a snadné zřízení bez nutnosti čekání na doručení SIM karty.
  • Dostupnost. Možnost aktivace tarifu online.
  • Zlepšení voděodolnosti telefonů
  • Více místa uvnitř telefonu, např. pro větší baterii
  • Snazší změna operátora
  • Snazší získání eSIM než SIM mimo EU

Na rozdíl od fyzické SIM karty eSIM nemá žádná fyzická omezení. Místo vkládání plastového čipu do telefonu si jednoduše stáhnete eSIM do telefonu.

Samozřejmě jak tomu bývá, je tu i druhá strana mince. Většina z nás se s klasickou SIM kartou setká v momentě, kdy dočasně používáme starší nebo půjčený telefon. V takovém případě jednoduše přemístíme SIM kartu ze svého telefonu do cizího a můžeme hned začít telefonovat. S nástupem eSIM se ale tento proces stává o něco složitější. Už nemůžeme jednoduše přehodit čip, jelikož eSIM je pevně zabudována v telefonu. Místo toho se musíme spolehnout na online aktivaci, která může v závislosti na operátorovi a typu zařízení vyžadovat i interakci s rozbitým telefonem.

Dostupnost eSIM u mobilních operátorů

Všichni tři hlavní tuzemští operátoři už dnes nabízí podporu eSIM pro telefony a další zařízení. Na stránkách jednotlivých operátorů je poté k nalezení seznam podporovaných zařízení z jejich nabídky. Mimo velké operátory se do světa eSIM pustili i jiní, menší, operátoři jako třeba Mobil.cz. eSIM nabízí i virtuální operátor Kaktus od T-Mobile, ovšem pouze pro stávající zákazníky.

Jak nahrát eSIM do mobilu?

Vyhněte se dlouhému bádání a zkoušení a rovnou navštivte stránky Vašeho telefonního operátora, kde naleznete potřebné instrukce pro aktivaci eSIM. Aktivace je možná i za pomocí QR kódu nebo Voucheru. U daného operátora a typu zařízení se způsob aktivace může lišit.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama