Counter-Strike 2 versus Valorant? Shroud, TenZ a další profíci mají jasno
i Zdroj: Valve, Riot Games
Esport Valorant Článek Counter-Strike 2 versus Valorant? Shroud, TenZ a další profíci mají jasno

Counter-Strike 2 versus Valorant? Shroud, TenZ a další profíci mají jasno

Dominika Hudcová

Dominika Hudcová

13. 9. 2023 14:25

Příchod nejnovějšího pokračování série her Counter-Strike už je za rohem. Na Counter-Strike 2, jež doprovází veliký hype, se ale netěší jen skalní fanoušci předcházejícího Counter-Strike: Global Offensive, nová hra zaujala i komunitu podobně zaměřené, přesto však velmi odlišné hry - Valorantu. Rivalita mezi jednotlivými tábory do teď nechyběla, co nám tedy přinese CS 2 a jak se k tomu staví nynější profesionálové ve Valorantu?

Reklama

Od oznámení Counter-Striku 2 uplynulo několik měsíců a stále nejistý den vydání se blíží. Valve dosud oficiální datum vydání neupřesnilo, internetem však kolují domněnky o 23. září, což má údajně být uniklé datum, kdy bude spuštěna první sezóna Premieru. Napnutí fanoušci FPS her tak mají prostor k nepřetržitým dohadům o tom, která hra zaujme v této kategorii pozici krále. 

Nemálo známých osobností a profesionálních hráčů dostalo možnost zahrát si uzavřenou betu CS 2 a patří mezi ně dokonce i profíci Valorantu, kteří na hře Counter-Strike začínali. V hodnocení se někteří z nich nevyvarovali porovnání očekávaného CS 2 se stále poměrně novou FPS hrou od Riot Games.

Jedním z nich je bývalý CS:GO profesionální hráč za tým Cloud9 - Tyson „TenZ“ Ngo, který se vůči nové hře nezdržel pochval. Vyzdvihl krásnou grafiku, hezký vzhled skinů a také propracovanost kouřových granátů i molotovů. Upozornil však také na poměrně jasnou inspiraci Valorantem, jíž je například zvuková hranice viditelná na radaru. Na mapě se totiž nově ukazuje kolem hráče okruh značící dosah zvuků kroků, které postava vydává při chůzi.

Ani Michael „Shroud“ Grzesiek, který je též bývalým profesionálem v CS:GO, se nezdržel pozitivního hodnocení. Dokonce vzal zpět své původní vyjádření, že CS 2 není připravené ke spuštění a aniž by cokoliv vytknul, pochválil pokrok od své poslední návštěvy této hry. Snad jen prý „bude možná potřeba, aby to [CS 2] vypadalo hůř". Grafické efekty dle něj totiž vypadají na Counter-Strike až moc krásně. Stejně jako Tenz vyzdvihl především vzhled granátů či rozbíjení skla. 

Na popud fanoušků se Shroud pustil i do porovnání s Valorantem, avšak odpověděl stroze, jelikož je, jak se nechal slyšet, ještě moc brzo. Pro teď u něj stále vítězí Valorant, což má údajně mnoho důvodů, o které se bohužel nepodělil. Přesto však bude prý mít Counter-Strike vždy speciální místo v jeho srdci, už jen proto, že u něj vyrůstal a pojí se s ním vzpomínky na jeho tátu. Může se ale stát, že se jeho postoj v budoucnu změní, jenže to by muselo Valve na CS 2 ještě zapracovat, v což také doufá.

Vyjádřilo se i mnoho tvůrců obsahu z Valorantu a jeden z nich dal prostor i komunitě hráčů z obou proti sobě stavěných FPS her. Vybrané komentáře reagující na jeho dotaz, zda bude Counter-Strike 2 koncem Valorantu, zveřejnil ve videu. Dle mnohých z nich bylo možné poznat, zda patří názor fanouškovi Valorantu či CS her, přesto se komentující vesměs shodli, že s Valorantem konec nebude. Vybudovala se kolem něj totiž pevná komunita a ač humbuk kolem CS 2 může přetáhnout spoustu hráčů, nakonec se vrátí ke hře, která jim vyhovuje více. A vzhledem k tomu, že si Counter-Strike 2 zachovává herní princip původního CS:GO, může se pro hráče zvyklé na Valorant stát po čase opět repetitivním.

Nehledě na to, zda jste fanouškem Valorantu, nebo Counter-Strike her, je nutné nezapomínat, že jde stále jen o hry, u kterých jde o to se bavit. Není potřeba rozhodovat, která je lepší. Obě, i když sdílí podobný princip, jsou rozdílné a liší se v bodech, které jsou pro spoustu hráčů rozhodující. Neznamená to však, že se komunity nemohou prolínat a že si hráči čas od času nemohou zahrát i tu druhou hru.

ANKETA: Jakou hru hrajete nejčastěji vy?

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama