[CS:GO] Přineslo EPL S7 Finals stabilitu?
Esport CS:GO Článek [CS:GO] Přineslo EPL S7 Finals stabilitu?

[CS:GO] Přineslo EPL S7 Finals stabilitu?

Michael Douša

Michael Douša

28. 5. 2018 13:49

Díky EPL S7 finals se možná ustálí pořadí týmů v tabulkách.

Reklama

ESL Pro League – prestižní online liga pořádaná e-sportovou organizací ESL se nyní dočkala grandiozního finále a my nyní známe vítěze. ESL Pro League probíhá ve dvou fázích – online a LAN. V průběhu roku se týmy utkávají v online zápasech, které určí jejich finální pořadí, a nejlepších 16 se nakonec setká tváří v tvář na LAN. Letošní zakončení se odehrálo v Dallasu, USA a my jsme pro vás zanalyzovali tu nejzajímavější část, semifinále a finále.

Semifinále č. 1: Astralis vs. FaZe

Mnoho lidí si představovalo, že tento zápas uvidíme v pompézním finále, jakožto souboj titánů dnešní profesionální scény CS:GO. Souboj o titul nejlepšího týmu na světě mezi současnými jedničkami a jejich předchůdci. Dočkali jsme se ho ovšem o nějakou chvíli dříve, tedy v semifinále, a jeho průběh byl pro mnoho lidí vskutku překvapující.

Semifinále (ve formátu Best of 3) začalo na mapě Mirage. Dánové, kteří začali na CT straně, si velice rychle přebrali vedení vítězstvím pistolek a následujících dvou kol. Přestože FaZe odpovědělo dvěma vyhranými koly v řadě, Astralis se podařilo získat šest kol v řadě, takže skore vypadalo pro FaZe docela špatně, ovšem ne úplně beznadějně, 9-2. Díky triple killu od Ladislava „GuardiaN“ Kovácse FaZe získali ještě jedno kolo, ale hybnost Astralis byla neskutečná a tak zakončili první polovinu se skore 12-3. Tým Nikolaie „device“ Reedtze prokázal svou neskutečně dominantní pozici a FaZe už si ve druhé polovině ani neškrtli, zápas tedy skončil s ponižujícím skore 16-3.

[CS:GO] Přineslo EPL S7 Finals stabilitu?

Druhou mapou bylo Inferno, kde Astralis začali na straně teroristů a opět uzmuli první pistolové kolo, především díky svižnému triple killu od dánského in-game leadera, Lukase „gla1ve“ Rossandera. Podařilo se jim získat i dvě následující anti-eco kola a poté i první kolo s plným nákupem na obou stranách.

V šestém kole Andreas „Xyp9x“ Hojsleth a gla1ve vyhráli 2v4 a restartem ekonomiky FaZe prodloužili tak vítěznou linii až do 9-0. Poté se konečně FaZe trochu probudili a získali dvě kola, ovšem nepodařilo se jim vítěznou sérii udržet a tak skončila první polovina pro FaZe ještě hůře, než na první mapě, a to 13-2. Dánové vyhráli i druhé pistolové kolo a skore se ustálilo na 14-2. FaZe ještě z posledních sil vytáhli skore na 6, ovšem Peter „dupreeh“ Rasmussen a jeho tým hru utnuli ve dvacátém druhém kole se skore 16-6. S tímto čistým vítězstvím 2-0 se tedy Astralis v úžasné formě probojovali do finále.

[CS:GO] Přineslo EPL S7 Finals stabilitu?

2. semifinále: Liquid vs. Natus Vincere

Toto semifinále bylo samo o sobě docela neočekávané, protože Liquid s jejich formou byli v poslední době docela nevýrazní a jejich vítězství nad mousesports čekal málokdo.

Semifinále započalo mapou Dust 2, což byl výběr Liquid. Ti uzmuli první kolo s pistolemi jakožto counter-teroristé. Vzhledem k tomu, že se NaVi podařilo plantnout bombu v prvním kole, do třetího už vyšli s výhodou arzenálu a dvojité killy od Aleksandra „s1mple“ Kostylieva a Denise „electronic“ Sharipova dostaly rusko-ukrajinský celek zpět do hry a vyrovnali skore na 2-2. NaVi, velice rychle prokázali, že útok jim opravdu jde a ukořistili několik kol v řadě a skore se ustálilo na 9-4. Američané však konečně dostali dvě kola v řadě a ukončili první polovinu se stavem 9-6, takže vítězství bylo jak pro jednu, tak druhou stranu opravdu nejisté, ačkoliv do druhé poloviny vycházeli NaVi s menší výhodou.

[CS:GO] Přineslo EPL S7 Finals stabilitu?

Tuto výhodu ještě znásobili, když díky electronicově 1v3 vyhráli i druhé pistolové kolo a vytáhli svůj náskok na 12-6. Pak se náhle role proměnily a byl to právě Liquid, kdo se chopil zbytku zápasu. Za stavu 15-14 pro Liquid vsadili Američané na osvědčenou ruskou taktiku „rush B“ a velice těsně tak získali první mapu.

Druhá mapa, Inferno, začala s Liquid na straně counter-teroristů. Na ní díky triple killu od Russela „Twistzz“ Van Dulkena získali první pistolky a počali tak ukazovat svou dominanci na této mapě. První polovina tak skončila 11-4, protože Liquid se vždy podařilo zastavit pozdní útoky NaVi a získali osm kol v řadě.  Za zmínku jednoznačně stojí poslední kolo z celé poloviny, kdy Nick „nitr0“ Cannella získal hned čtyři killy s jeho AWP.

[CS:GO] Přineslo EPL S7 Finals stabilitu?

Liquid uzmuli i druhé pistolové kolo a začali se velice rychle blížit k místě ve finálovém zápasu, ale Natus Vincere se podařilo jejich momentum zastavit a získat pár kol pro sebe, ovšem ani to jim nepomohlo tento zápas vyhrát a Liquid tak ukončili zápas s trošičku sebejistějším skore 16-10.

 

Finále: Astralis vs. Liquid

Ve finále se formát trošičku obměnil, nehrálo se totiž best of 3, nýbrž best of 5. K vítězství tedy bylo potřeba získat tři mapy. Už před zápasem bylo téměř jisté, kdo z něj vyjde vítězně, jak trefně poznamenal hráč Havard „rain“ Nygaard z FaZe – vítězství Astralis je jisté, otázkou už jenom zůstalo, jestli se jim to povede, aniž by přenechali Liquid jedinou mapu.

První mapa, Dust 2, kterou si vybrali Liquid, skončila pro severoamerickou stranu absolutním fiaskem, protože Astralis, přestože to nebyl jejich výběr, přenechali Liquid pouze jedno jediné kolo za celou hru, takže své skore během velice rychlé mapy posunuli na 1-0 a přiblížili se tak k trofeji. Jediné prohrané kolo přišlo po velkém zklamání, kdy se Keithu „NAF“ Markovicovi a Twistzzovi málem podařilo obrátit 2v5 situaci, ovšem Emil „Magisk“ Reif je sám oba dva zneškodnil, a tak Liquid vyšli naprázdno. Další kolo však Dánové nakoupili hned dvě AWP, kvůli čemuž se jim nepodařilo pořádně otevřít ani jedno místo pro bombu, takže ztratili v první polovině jedno jediné kolo. Liquid tak na mapě vlastního výběru dostali velice nepěkně „přes ústa.“

[CS:GO] Přineslo EPL S7 Finals stabilitu?

Druhá mapa v pořadí byl Nuke, kde se Liquid ujali vedení na velice potřebném pistolovém kole. Docela se i rozjeli, takže vedli se skore 5-1, poté však překvapivě prohráli za 2v1 situace proti Lukasu „gla1ve“ Rossanderovi. To se ukázalo jako nejdůležitější kolo první poloviny, kde Astralis opět nabrali svou ztracenou sílu a v první polovině nedali svým oponentům už jedinou šanci, takže první polovinu uzavřeli se skore 10-5. Na straně counter-teroristů Liquid opět získali pistolky, především díky 1v3 clutchi od nitr0. Astralis ovšem odmítli hodit flintu do žita a napětí se jen a jen stupňovalo, dokud se nedošlo do 27. kola, kde skore vypadalo opravdu nadějně pro severoamerický tým – 14-13. Uzavřít mapu se jim však nepodařilo, Astralis poslední tři kola jen tak tak vyhráli, a tak si zaslouženě odnesli i druhou mapu.

Třetí mapa, Mirage, opět výběr Liquid. Tentokráte se Liquid ukázali v opravdu silné pozici a tak díky 1v2 clutchi od NAFa vyhráli první pistolky. Liquid se podařilo dominovat až do skore 7-1, kde ovšem nabrali sílu Dánové, kteří neusnuli na vavřínech a obrátili skore ve svůj prospěch, a to na 8-7 pro dánskou stranu. I druhé pistolky se neobešly bez dramatického clutche, tentokrát od Andrease „Xyp9x“ Hojsletha, což dalo Astralis ještě větší výhodu, a to skore 13-7. Liquid však posílili svou obranu a dotáhli hru až do třicátého kola, kdy NAFův triple kill předešel plantnutí bomby a získal tak první mapu pro Liquid se skore 16-14.

[CS:GO] Přineslo EPL S7 Finals stabilitu?

Mapa čtvrtá, Inferno, začala vítězstvím Liquid, kterým se podařilo získat pět z prvních šesti kol. Poté se Astralis podařil obrovský zvrat v kole, kdy měli eco, Xyp9x však získal čtyři killy a tak se skore zase začalo obracet. Liquid však nenechali Astralis vést moc dlouho, první polovina tak skončila 10-5 pro severoamerickou stranu. Druhá polovina začala quad-killem od Jonathana „EliGE“ Jablonowskiho, Astralis se však hrdinně bránili a nechali Liquid v druhé polovině získat už jenom jedno další kolo a ukončili tak celou hru 16-12 a získali tak druhou mezinárodní trofej během jednoho měsíce.

Celé ESL Pro League S7 skončilo takto:

1. místo – Astralis – 250 000 dolarů 2. místo – Liquid – 110 000 dolarů 3-4. místo – FaZe – 55 000 dolarů 3-4. místo – Natus Vincere – 55 000 dolarů 5-6. místo – mousesports – 32 000 dolarů 5-6. místo – SK – 32 000 dolarů 7-8. místo – OpTic – 24 000 dolarů 7-8. místo – Heroic – 24 000 dolarů 9-12. místo – Cloud9 – 22 000 dolarů 9-12. místo – NRG – 22 000 dolarů 9-12. místo – Space Soldiers – 22 000 dolarů 9-12. místo – Renegades – 22 000 dolarů 13-16. místo – Ninjas in Pyjamas – 20 000 dolarů 13-16. místo – MVP PK – 20 000 dolarů 13-16. místo – Grayhound – 20 000 dolarů 13-16. místo – Sharks – 20 000 dolarů

[CS:GO] Přineslo EPL S7 Finals stabilitu?

Že by konečně stabilita?

Poslední měsíce byla celá CS:GO profesionální scéna opravdu nejistá ohledně postu světové jedničky. Dlouhou dobu tento post udržoval tým FaZe, kteří ovšem v poslední době předváděli dost nepřesvědčivé výsledky, a tak je nahradili právě dánští Astralis. V posledních turnajích, tedy IEM Sydney, DreamHack Marseille, se jednoznačný vítěz neukázal, protože si i Astralis i FaZe odnesli jedno vítězství. Můžeme tedy konečně říct, že Astralis jednoznačně dominují profesionální CS:GO scéně? Jejich výsledky na ESL Pro League S7 jsou dostatečně přesvědčivé, že si můžeme troufnout toto říct. Nechat FaZe v semifinále pouze 9 kol za dvě mapy je dostatečně troufalý výsledek, troufám si zase tvrdit já.

[CS:GO] Přineslo EPL S7 Finals stabilitu?

A co Češi a Slováci?

Na celém turnaji jsme mohli vidět pouze tři zástupce československého regionu. Tím, kdo to z nich v tomto turnaji dotáhl nejdále, je Slovák Laco „GuardiaN“ Kovács z týmu FaZe, který se umístil na třetím až čtvrtém místě. Zbylí dva, Čech Tomáš „oskar“ Šťastný a Slovák Martin „STYKO“ Styk, jsou hráči v evropském celku mousesports. Na výkon tohoto týmu bych se tedy ještě rád zaměřil trošičku blíže, jelikož jsme se o něm v celém článku pořádně ani nezmínili, ačkoliv byli považováni za jednoho z favoritů tohoto turnaje.

[CS:GO] Přineslo EPL S7 Finals stabilitu?

Za tento rok se jim podařilo vyhrát hned dva mezinárodní turnaje a dostali se tak na druhé místo v celosvětovém žebříčku týmů a jistě si dělali zálusk i na místo první. Od té doby se jim však nijak nedařilo, vždy se dostali alespoň do čtvrtfinále, zato do finále ani jednou. Jak tedy dopadli v tomto turnaji?

Ve čtvrtfinále se utkali se severoamerickým týmem Liquid, kde si jako svou první mapu vybrali Mirage, mapu, na které jsou jednoznačně jedni z nejlepších. Tam vyhráli první pistolky a skore dotáhli na 3-0, ovšem Liquid si uzmuli další tři kola, a tak bylo skore dorovnáno. Další tři však připadly mousesports, to si však Liquid nenechali líbit a ukončili první polovinu šesti koly v řadě, takže skore se ustálilo na 9-6 pro Liquid. Mousesports však vyhráli i druhé pistolky a skore dorovnali, ovšem od té doby bylo skore velice, ale velice těsné. Týmy se střídaly v tom, že vždy když jeden vyhrál, druhý zase dorovnal, takže napětí bylo nepředstavitelné. Liquid však ještě jednou prokázali svou dominanci a vytáhli se na 15-12. Ani mousesports nehodili flintu do žita a tak se šlo do prvního přesčasu. Tam v první polovině získali Liquid dvě kola a mousesports jedno, a už už to začalo vypadat, že Liquid první mapu vyhrají, ovšem nizozemský in-game leader mousesports, Chris „ChrisJ“ de Jong, předvedl úžasný quad kill a mousesports se se skore 18-18 podařilo protáhnout hru i do druhého přesčasu. Tam se prakticky v první polovině opakoval scénář z toho prvního – Liquid získali první dvě kola, mousesports jedno, v druhé polovině však Liquid zazářili a i přesto, že si estonský hráč ropz z mousesports koupil autosniperku, získali první mapu pro sebe.

[CS:GO] Přineslo EPL S7 Finals stabilitu?

Druhá mapa, Dust 2, výběr Liquid. Tam už od začátku Liquid prokazovali absolutní dominanci a pomalu nenechali mousesports si ani škrtnout. Pravdou je, že Dust 2 není ve výběru map moc dlouho a tím, že mousesports pořád jezdí po turnajích, nemají pořádně čas tuto mapu trénovat. Tato mapa tedy skončila jednoznačným skore 16-4. Jak je to ovšem možné? Mousesports, u nichž není problém s tím, že by nebyli sehraní nebo s komunikací, by tedy měli fungovat perfektně.

Problémem byly v tomto zápase jednotlivé výkony hráčů. Zatímco na první mapě zářil finský hráč sunny, Estonec ropz za ostatními hráči dost pokulhával, jeho konečný poměr killů a smrtí byl menší než 1:2, což není úplně zářný výsledek. V druhé mapě zase zářil sunny, ovšem tentokrát nebyl ve své kůži oskar, který sice ke konci začal dávat ten potřebný damage, ale bylo až příliš pozdě. Takže co z toho můžeme vyvodit? Mousesports jsou založeni na jednotlivých výkonech klíčových hráčů. Je potřeba dohled oskara s AWP, rychlé, nečekané fragy od ropze, dodatečný dohled ChrisJ se scoutkou a jeho svižné pokyny a konstantní support od STYKa a Sunnyho. Jakmile jeden z klíčových faktorů nefunguje, celý tým to má o mnoho těžší.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama