Dojmy: Perception - Jak jsem se (ne)chtěl bát
Gaming Článek Dojmy: Perception - Jak jsem se (ne)chtěl bát

Dojmy: Perception - Jak jsem se (ne)chtěl bát

Jakub Osička

Jakub Osička

2. 8. 2017 11:47

Hororovka se slepou dívkou v hlavní roli je už nějakou dobu na trhu. Přesto stojí minimálně za připomenutí.

Reklama

Dojmy: Perception - Jak jsem se (ne)chtěl bát

Když jsem se rozhodl nainstalovat Perception a klikl na magické tlačítko "Download" na Steamu, přemýšlel jsem, k čemu jsem se to vlastně upsal. Jasně - není to horká novinka, titul už je k zakoupení k dispozici poměrně dlouho a hororovky vlastně moc nemusím. Často mi připadá, že atmosféra strachu v některých titulech nahrazuje nepříliš konzistentní příběh či repetitivnost lokací (čest výjimkám). Perception aspoň přinášel poměrně originální námět a vlastně to vypadalo na celkem zajímavou zápletku.

Nevidoucí Cassie

Pokud jste o hře náhodou ještě nečetli, zbystřete zraky. Sakra, to není vhodný obrat. Vaše nové alterego, hlavní postava Cassie, je totiž slepá. Ptáte se, jak může vypadat samotná hra, když hlavní hrdinka nevidí? Cassie si osvojila schopnost echolokace a dokáže si pomocí zvuků vykreslovat cestu před sebou. Už tady si dovolím tvrdit, že tento námět je opravdu to nejoriginálnější, co hra nabízí. 

Dojmy: Perception - Jak jsem se (ne)chtěl bát

Cassie provází zvláštní sny, ve kterých se opakuje vidina tajemného a na první pohled opuštěného domu. Rozhodne se odhalit jeho tajemství a zjistit, proč ji sny pronásledují. Právě tady přechází hlavní role na vás - když stojíte před obrovským sídlem. Samozřejmě se vydáte dovnitř a už během prvních minut zjistíte, že tu nejste sami. Jakási nadpřirozená bytost vás v domě neuvítá zrovna přívětivě a začíná cesta za poznáním, na které se budete muset postavě vyhýbat. Vtipné je, že si můžete na začátku zvolit, zda hlavní postava bude mluvit pouze minimálně, nebo zda bude upovídanými monology provázet příběhem. Zvolil jsem samozejmě druhou možnost.

Překvapivě celistvé rozuzlení a překvapivá absence strachu

Zpočátku Vás atmosféra určitě nadchne. Znovu zmiňuji, že echolokace funguje perfektně a grafické vykreslování nejbližšího okolí pomocí zvuků je atraktivní. Nejlepším pomocníkem pro vás bude slepecká hůl, kterou si můžete ťuknout před sebe a odhalit tak nové prostředí. Stejně tak velmi oceňuji zvukový podkres hry, který se opravdu silně podílí na výsledném zážitku. Setkání s bytostí na začátku ve vás opravdu vyvolají paniku a první dojem z úvodní hodiny hraní bude nejspíš silný.

Postupem jsem ale zjistil, že vyhnout se nadpřirozenému nepříteli není zas takový oříšek. Vlastně někdy máte pocit, že byste museli mlátit do hrnců a u toho hrát na klavír, aby na vás zaútočil. Samozřejmě to je veliká nadsázka, ale strach velmi brzo přechází a naučíte se s bytostí "vycházet". Do jisté míry se to snaží vynahradit alespoň zvuk, který znovu vyzdvihuji.

 

Dojmy: Perception - Jak jsem se (ne)chtěl bát

Nápadité je využívání další techniky kromě slepecké hole. Často využijete svůj mobilní telefon. Na druhém konci je totiž váš oddaný partner, který vám pomůže třeba s vysvětlením, na co že se to vůbec díváte. Příběhem vás budou provázet různé flashbacky a audionahrávky a i když má scénář hry určité zvláštní mezery, zápletka nakonec nabídne zajímavé rozuzlení. Záměrně k němu nechci říkat více, protože bych se rád vyvaroval spoilerů, bez kterých by asi děj pořádně nešel popsat.

Závěrečné shrnutí

Perception rozhodně přináší unikátní zážitek, který vás minimálně v prvotní fázi nadchne. Vývojáři z toho všeho mohli vytřískat víc a přidat vypočítavější a děsivější elementy, ale rozhodně nemůžu říct, že by jí to ublížilo velmi výrazně. Má totiž podporu v podobě vynikajícího audia, pěkného rozuzlení jinak malinko průměrně podaného příběhu a za vyzkoušení určitě stojí. Zamrzí jen kratší délka a v podstatě nulová motivace k tomu, abyste hru procházeli více než jedenkrát. Nakonec jsem se opravdu moc nebál, za což jsem svým způsobem hře i malinko vděčný. Důvody k tomu jsem zmínil už v úvodu a i tak hra obstála celkem dobře.

6.8/10

Dojmy: Perception - Jak jsem se (ne)chtěl bát

Na Steamu tuto hru najdete k zakoupení za 22,99 €.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama