Drama kolem nové streamovací platformy! Mezi českými streamery se strhla přestřelka
Gaming Článek Drama kolem nové streamovací platformy! Mezi českými streamery se strhla přestřelka

Drama kolem nové streamovací platformy! Mezi českými streamery se strhla přestřelka

Jarmil Černý

Jarmil Černý

20. 6. 2023 19:58

Světem streamerů po delší době hýbe nová streamovací platforma.

Reklama

Světem streamerů po delší době hýbe nová streamovací platforma. Kick.com založil streamer Tyler „Trainwreck“ Niknam, který se intenzivně věnuje hazardním hrám. Platformu představil na konci roku 2022 po tom, co Twitch, vlastněný Amazonem, hazardní hry na svojí platformě zakázal. Jedním z hlavních investorů Kicku je také Ed Craven, spoluzakladatel hazardního webu Stake.

Kick získává na popularitě pokaždé, když se vyrojí kontroverzní kauza kolem Twitche, což se v poslední době děje téměř na pravidelné bázi. Naposledy vyvolala mezi tvůrci obrovskou vlnu nevole změna pravidel Twitche zaměřující se na partnerství streamerů s třetími stranami a možnosti streamování na jiných platformách, kterou Twitch ale expresně odvolal.

Kick vítá nové tváře z řad populárních streamerů

Kick navíc obratem oznámil velké partnerství s jedním z nejpopulárnějších streamerů Twitche. Félix Lengyel vystupující pod přezdívkou xQc si díky neexkluzivní smlouvě s Kickem přišel na 70 milionů dolarů s možností získat dalších 30 milionů ve výkonnostních bonusech. 

Hned následující den zveřejnila video propagující svůj nový kanál na platformě Kick kontroverzní streamerka Amouranth. Ta na Twitchi ráda provokuje publikum livestreamy, které jsou v rámci Twitch pravidel na hraně, především jde o nošení velmi úsporných oděvů.

K situaci se vyjádřil spajKK i RTHWLDN

Není tedy divu, že se vášnivá debata strhla i mezi českými a slovenskými streamery. Debatu vykopl spajKK, který na novou platformu a její metody získávání nových tvůrců reagoval spíše negativně.

Většinové publikum si na Twitteru ale nezískal a setkal se spíše s opačnými názory. Adam Jícha alias RTHWLDN naopak vidí budoucnost spíše v YouTube, který začal livestreamovací služby poskytovat už před několika lety. Jedním z hlavních oponentů byl v diskuzi také streamer Sweezy. Ten už měl možnost vyzkoušet si obě platformy.

Spajkk svoji myšlenku nakonec dále rozvedl, svůj postoj k finančním partnerstvím streamerů s novou platformou však nezměnil. Poodhalil však, že v minulosti existovala nabídka facebooku, která streamerům slibovala za exkluzivní smlouvu na půl roku dokonce jeden milion.

Jak funguje platební model Kick.com?

Jedním z hlavních předmětů diskuze je distribuce výdělku z livestreamů tvůrců. V případě Twitche si platforma takové zisky s tvůrci rozděluje v poměru 50% na 50%, případně nově a za přísných pravidel 70% na 30% ve prospěch tvůrce. V případě Kicku je to 95% pro streamery a 5% pro platformu, což někteří členová komunity považují za neudržitelný podnikatelský model. 

Paradoxem také je, že nová platforma doručuje živé přenosy skrze AWS IVS, což je systém Amazonu, na kterém běží také Twitch. Kick tak prakticky platí vlastníkům Twitche za využívání jejich technologie. Podle bývalého zaměstnance Twitche a Amazonu, který se podílel na tvorbě této architektury, může mít Kick zhruba 8x až 10x dražší provoz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama