duel-steelseries-apex-m500-vs-cooler-master-masterkeys-pro-l
Technologie Článek Duel: Steelseries Apex M500 vs. Cooler Master Masterkeys Pro L

Duel: Steelseries Apex M500 vs. Cooler Master Masterkeys Pro L

Tomáš Brzek

Tomáš Brzek

25. 9. 2016 19:58

Důkladně jsem otestoval dvojici mid-endových mechanických klávesnic od známých výrobců.

Reklama

Důkladně jsem otestoval dvojici mid-endových mechanických klávesnic od známých výrobců SteelSeries a Cooler Master.

Steelseries Apex M500

Jako první začneme určitě mechanikou od SteelSeries, které jsem se nemohl dočkat už jen z toho důvodu, že mám od tohoto výrobce i myš a těšil jsem se, jak bude na stole tento komplet vypadat. Po vybalení z krabice na vás nečeká překvapivě nic jiného než klávesnice. Hned jsem si vyzkoušel klasické „cvakání“ protože jako celoživotního hráče PC her a uživatele membránových klávesnic mě tento zvuk hladí v uších.

Duel: Steelseries Apex M500 vs. Cooler Master Masterkeys Pro L

Klávesnice je zpracovaná naprosto skvěle, povrch jednotlivých kláves je matný, kdežto samotná klávesnice je z ještě matnějšího broušeného plastu. Výrobce udává, že v klávesnici najdete ocelový plát pro utužení konstrukce. Povrch a zpracování tedy sice není kovové, ale je nutné připomenut, že se zde nejedná o nejdražší klávesnici mezi konkurenty a její cena oproti nim se rovná zhruba polovině. Apex M500 nabízí jediný druh podsvícení – modrý. Mně osobně tahle absence výběru vůbec nevadí a není pro mě prioritou, protože klávesnice sice vypadá hezky v provedení RGB (celé spektrum barev), ale při hraní je to absolutně vedlejší záležitost, protože jako hráč koukáte na monitor, nikoliv na klávesnici.

Duel: Steelseries Apex M500 vs. Cooler Master Masterkeys Pro L

Co mě na Apex velmi potěšilo, byl výše zobrazený „cable management“ - systém zespoda klávesnice, kdy si můžete určit, podle rozložení vašeho stolu, kam kabel zespoda povede. Pro detailisty - kabel u této klávesnice je klasický pogumovaný. Samozřejmě klávesnice nabízí i stupačky pro zvýšení jejího sklonu.

Duel: Steelseries Apex M500 vs. Cooler Master Masterkeys Pro L

Ale teď to hlavní, spínače! Apex M500 zvolil spínače od Americko-Německé, mezi hráči notoricky známé firmy Cherry, dominanty v oblasti mechanických spínačů. Na klávesnici jsou spínače typu Red, tedy ideální volbou pro hráče. Cherry MX Red jsou nejlepší z toho důvodu, že nabízí v podstatě nejmenší odpor při stisku a jejich dráha sepnutí je lineární. Přesně víte, kdy klávesu domáčknete a kdy ne.

Na klávesnici se nachází funkční tlačítko s logem SteelSeries, které se využívá k ovládání intenzity podsvícení v kombinaci s horní řadou kláves (F5, F6,…), i k úpravě hlasitosti PC či ovládání hudby. Pomocí této klávesy je zde rovněž možnost vypnout klávesu Windows, aby se zabránilo nechtěnému stisku ve hře.

Duel: Steelseries Apex M500 vs. Cooler Master Masterkeys Pro L

Co se týče software pro ovládání klávesnice, vše ovládá SteelSeries Engine, který mám již dlouho právě kvůli myši, jak jsem zmiňoval. Software ihned po připojení M500 zaznamenal zapojení a nabídl konfiguraci klávesnice. Osobně jsem nikdy makra a podobné věci vůbec nepoužíval, takže tento druh přizpůsobení mě zcela míjí, ale věřte, že možností, co všechno si můžete nastavit, najdete v Enginu opravdu ale opravdu mnoho. Je zde i možnost zapnout určitý přednastavený profil klávesnice ve chvíli, kdy se spustí vaše oblíbená hra. V pravé části nalezneme i nastavení intenzity podsvícení a odezvy klávesnice.

Cooler Master Masterkeys Pro L

Po rozbalení modelu od Cooler Master jsem byl překvapen také, jelikož ke klávesnici nebyl zapojen kabel. Ten se nacházel v přihrádce i s nástrojem na vytahování kláves v případě čištění či montáže. Tento nástroj určitě v budoucnu přivítáte. Samozřejmě jsem si taky hned zkusil „cvaknout“ a už na první pocit se zdálo, že čas, než klávesa dosedne na spodní hranici, trvá maličko déle než u Apexu. Což není vůbec nic špatného, ale všimnout si toho lze hned po prvním stisknutí.

Duel: Steelseries Apex M500 vs. Cooler Master Masterkeys Pro L

Zpracování klávesnice je na podobné úrovni jako SteelSeries. Klávesnice se zdá bytelná a mohla by nějakou dobu vydržet i emotivnějším hráčům (jako mně). Dodám, že je také vyztužená ocelovým plátem. Vespod Masterkeys najdete stejnou vychytávku na organizaci kabelů jako Apex, akorát je nutné kabel malinko přiohnout. Možná se někdo z vás ptá, proč je na konci názvu to „L“? Cooler Master totiž vyrábí tuto klávesnici (tedy verzi RGB) i v edici S, kde chybí numerická oblast, a proto je klávesnice menší. Podsvícení zde hraje pravděpodobně hlavní roli a je nutné říci, že mě opravdu uchvátilo. Zezadu opět najdeme i stupačky pro zvýšení.

Duel: Steelseries Apex M500 vs. Cooler Master Masterkeys Pro L

Jako spínače Masterkeys nabízí také Cherry MX Red a pocit z nich je až na drobnosti opravdu stejný. Při testování se mi ale stala jedna zajímavost. Chvíli jsem si hrál s nastavením klávesnice a šel jsem ji otestovat bojem, virtuálním bojem tedy. Co mě ale ihned zarazilo, bylo problikávání „scoreboard“ při stisku klávesy Tab, jako bych klávesu mačkal 100x za vteřinu. Po restartu hry, odpojení/zapojení USB a restartu PC jsem začal být paranoidní a začal jsem si myslet, že jsem jí asi rozbil. Chvíli jsem hledal na internetu a zjistil příčinu – Klávesnice nabízí jakýsi „Rapidfire“ mód, kde si v horní řadě pomocí klávesy FN zvolíte, s jakou frekvencí má klávesnice odesílat stisk – já měl nastaveno 8x. Trapas.

V horní řadě máme také možnost naladit škálu barev RGB, tak mód podsvícení, zamknutí klávesy Windows, konfigurace maker či ovládání hlasitosti a hudby. Nachází se zde také klávesy na okamžité přepínání vámi nastavených profilů.

Duel: Steelseries Apex M500 vs. Cooler Master Masterkeys Pro L

Software ke klávesnici vypadá trochu zmatený a lehce pokulhává za konkurencí. Zdá se, jako by na tom Cooler Master ještě pracoval, protože grafické rozhraní třeba oproti SteelSeries je na mnohem nižší úrovni. Po zvláštní instalaci „Driveru“ a následně i „doplňku“ se konečně spustí aplikace, ve které ale jde maximálně volit barvy či módy podsvícení (což jde i přímo z klávesnice) a nahrávat uložené profily z minula, pokud nějaké máte.

Závěr a hodnocení

Tuto recenzi jsem napsal na Apex, a proto je vám možná jasné, že se přikloním k této klávesnici. Po testování obou dvou mechanik mně přišlo, že spínače na SteelSeries Apex M500 jsou lehce tišší a možná malinko těžší na zmáčknutí. Kdybych hodnotil vzhledovou stránku, jasně bych se přiklonil k RGB modelu Cooler Master Masterkeys Pro L, protože RGB podsvícení je prostě famózní. Pokud ale hledím na pocit ze hry jako takový, tak bych vybral Apex. Kdyby se někdo rozhodoval, kterou z nich vybrat, nedokázal bych mu poradit nic jiného, než aby si je vyzkoušel stejně jako já, protože vybírat mezi nimi je opravdu těžké. Špatně si totiž mezi těmito modely ale vybrat nelze.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama