EA zrušilo pokračování kultovní klasiky. Tvůrci jsou zdrcení!
Gaming Článek EA zrušilo pokračování kultovní klasiky. Tvůrci jsou zdrcení!

EA zrušilo pokračování kultovní klasiky. Tvůrci jsou zdrcení!

Josef Ventrča

Josef Ventrča

8. 4. 2023 13:25

Vývojář American McGee oznámil, že nedávno ohlášené Alice: Asylum nevznikne. Firma EA projekt zatrhla.

Reklama

S Alenkou se už nově do Říše divů nepodíváme. Tedy alespoň ne díky kultovní psychologické akční sérii Alice od amerického vývojáře Americana McGeeho. Vydavatelský gigant Electronic Arts, který vlastní duševní práva značky, totiž tvůrcům oznámil, že další díl financovat nebude. A taky odmítl poskytnout licenci. Autor dílů American McGee’s Alice a Alice: Madness Returns poté naznačil, že s vývojem her skončí nadobro.

Dlouhé úsilí přišlo vniveč

Přitom se McGee s jeho týmem o restart hráči oblíbené franšízy snažili zhruba deset let. Pro v pořadí třetí díl s názvem Alice: Asylum nejdřív založili účet na Patreonu, aby získali peníze pro tvorbu produkčního a designového plánu. Od začátku však přiznali, že záleží pouze na Electronic Arts, zda vývoj doopravdy dostane zelenou. Lidé se přesto rozhodli projekt podpořit. V únoru letošního roku pak tvůrci vydali video s konceptovými kresbami postav, zbraní apod., a tím vysvitla jiskra naděje, že by pokračování mohlo vzniknout.

Jenže American McGee narazil při obnovených jednáních s Electronic Arts. Autor titulu v příspěvku na Patreonu uvedl, že vydavatel financování odmítl kvůli interní analýze duševního vlastnictví, tržním podmínkám a podrobnostem návrhu na výrobu. Rovněž nepovolil poskytnutí licence, protože značka Alice je důležitou součástí katalogu her společnosti EA, a tak její prodej nebo vypůjčení práv nepřichází v úvahu.

McGee končí s tvorbou her

Po ztroskotaném jednání tvůrčí tým uvedl, že vyčerpal veškeré své možnosti, jak třetí hru s Alenkou realizovat, a tak je s projektem nadobro ámen. „Už nemám žádné nápady ani energii, které bych mohl využít pro tvorbu nové hry,“ uvedl American McGee v příspěvku na Patreonu, kde taky dodal, že nemá zájem vytvářet jiné projekty. „Nemám zájem o realizaci nových herních nápadů v kontextu současného prostředí pro vývoj her,“ pokračoval McGee, a tím defacto uvedl, že s výrobou videoher končí.

Dalším krokem tedy bude uzavření Patreon účtu. Dosud vytvořený obsah si vývojáři ponechají, ale nebudou se již snažit o získání finančních prostředků pro hru Alice: Asylum. „Pokud se někomu podaří přesvědčit EA, aby Asylum vytvořila, chtěl bych dát jasně najevo, že netoužím se podílet na tomto ani na jakémkoli jiném vývoji souvisejícím s Alenkou,“ rázně vysvětlil McGee. 

Na konci příspěvku pak poděkoval lidem, kteří se na projektu podíleli i všem podporovatelům.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama