Electronic Arts, Nvidia nebo Intel - jak investovat do akcií těchto společností a co je to index NASDAQ?
i Zdroj: Grunex.com
Zajímavosti Článek Electronic Arts, Nvidia nebo Intel - jak investovat do akcií těchto společností a co je to index NASDAQ?

Electronic Arts, Nvidia nebo Intel - jak investovat do akcií těchto společností a co je to index NASDAQ?

Komerční sdělení
25. 1. 2024 14:00

Pokud jde o kapitalizaci uvedených společností, je NASDAQ druhou největší burzou na světě po také newyorské NYSE. Oproti němu se vyznačuje důrazem na moderní technologie a indexuje velké americké elektronické a informační podniky. Jakým způsobem se vyznačuje burza NASDAQ? Jak lze získat přístup k investování na tomto trhu? Jak se NASDAQ liší od ostatních burz? NASDAQ - co to je?

Reklama

Index NASDAQ (US100) je jeden z nejčastěji sledovaných investorů a analytiků po celém světě, stejně jako průmyslové indexy Dow Jones (US30) nebo S&P 500 (US500). Kvůli velkému počtu společností ze technologického sektoru, včetně mladých firem ve fázi dynamického rozvoje, je NASDAQ někdy považován za ukazatel nálad investorů a celkového stavu technologického trhu ve Spojených státech. Index NASDAQ je složen z 100 největších (odtud US100) veřejných technologických společností na americkém trhu.

NASDAQ - uvedené společnosti

Na NASDAQ jsou přítomny nejdůležitější technologické společnosti, včetně Apple, Amazon, Microsoft, Google, Tesla, Netflix, Intel, Facebook, eBay, Electronic Arts, PayPal nebo NVIDIA. Kotace firem, které budují svůj moderní obraz a sází na inovace, jak v biotechnologickém průmyslu, tak ve službách nebo potravinářství, jsou také často k vidění na NASDAQ. Akcie společností Starbucks, PepsiCo, Monster Beverage, Moderna nebo Kraft Heinz jsou dostupné právě na této burze.

NASDAQ má také ve své nabídce dva vážené indexy - Nasdaq Composite a Nasdaq 100. První sleduje vývoj více než 3300 akcií uvedených na burze, nabízí investorům širokou škálu nástrojů, které tvoří jeho složení, a navzdory dominanci technologického odvětví není jednoznačně zaměřen. Nasdaq 100 je podmnožinou indexu Composite, do kterého patří největší společnosti uvedené na burze. Zvláštní váhu mají v něm Microsoft, Amazon, Apple, Facebook a Alphabet (Google).

NASDAQ - kotace

Investování na burze vyžaduje široké znalosti o cenách akcií a jejich volatilitě v čase. To neplatí pouze pro NASDAQ. Kotace cenných papírů a burzovních indexů jsou k dispozici na webových stránkách burzy, stejně jako ve vyhledávači Google nebo v makléřských službách a aplikacích.

Protože v nabídce NASDAQ jsou převážně technologické společnosti, předpokládá se vyšší zisk. Takové společnosti často investují značné finanční prostředky do svého rozvoje. Na rozdíl od společností působících v tradičnějších odvětvích může z toho vyplývat přesvědčení investorů o neustálém a nepřetržitém růstu. To však nemusí vždy být pravda, jak dokládá internetová bublina způsobená příliš optimistickými prognózami vývoje informačních společností v pozdních letech 90. let 20. století. Během několika týdnů klesla kapitalizace celé burzy o 10 %, což vedlo k mnoha bankrotům uvedených společností a celkové ztrátě ve výši 5 miliard dolarů.

Reklama
Reklama

Komerční sdělení

Autorem textu je zadavatel reklamy.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama