Final Fantasy 7 remaky zůstanou konzolovou exkluzivitou PlayStationu
i Zdroj: Square Enix
Gaming Final Fantasy VII Článek Final Fantasy 7 remaky zůstanou konzolovou exkluzivitou PlayStationu

Final Fantasy 7 remaky zůstanou konzolovou exkluzivitou PlayStationu

Václav Brixí

Václav Brixí

9. 3. 2024 14:35

Vedení společnosti Sony nedávno potvrdilo, že remaky Final Fantasy 7 zůstanou na konzolích exkluzivně pro PlayStation. Podobně by tomu mohlo být i u série Final Fantasy 16.

Reklama

Podle informací dostupných díky portálu Washington Post se potvrzují domněnky kolující v herním průmyslu již nějaký ten pátek. Ačkoliv nebyly detaily smluvního ujednání o ponechání exkluzivního vydání doposud oficiálně zveřejněny,  je prý celá situace téměř jistá. A hráčům, kteří mají doma konzoli od konkurenční společnosti Microsoft tak pomalu mizí naděje na hraní jednoho z nejpopulárnějších dílů série. 

První část Final Fantasy 7 Remake vyšla v roce 2020 na PS4. O více než rok později následovala vylepšená verze s podtitulem Intergrade, která posléze rozšířila pole působnosti i na PC. Nejnovějšího přírůstku Final Fantasy 7 Rebirth se pak na konci února dočkali jen hráči s konzolí PlayStation 5. Dle vyjádření vývojářů by měl být titul exkluzivní pro PlayStation minimálně po dobu prvních tří měsíců. Hráči na PC tedy pravděpodobně nebudou muset čekat příliš dlouhou dobu, než se budou moci ponořit do pokračování jejich oblíbeného příběhu.

Podle slov zástupce společnosti Sony, Christiana Svenssona, byl o exkluzivní vydání na PS5 zájem jak ze strany Sony, tak ze strany vývojářů ve studiu Square Enix. Uzavírání exkluzivních dohod s vývojáři třetích stran je podle něj v současném herním průmyslu stěžejní. Final Fantasy byl vždy jedním z hlavních pilířů v nabídce PlayStationu a Svennson si nemůže spolupráci se Square Enix vynachválit. Na jejich adresu ostatně sděluje, že jsou: “[…] jedni z nejlepších v oboru, kteří dokážou překonat velká očekávání svých fanoušků a předvést, co všechno lze s hardwarem PlayStationu udělat.”

Spolupráce si váží i producent Final Fantasy remaků, Yoshinori Kitase. Ten zmiňuje především, jakou kvalitu přináší vydávání pouze na jedné platformě:

Kdyby se nejednalo o jedinou platformu, mapa světa by nebyla plynulá a herní design by možná musel výrazně ustoupit.

Stěžejní roli japonských vývojářských studií si uvědomuje i konkurenční Xbox. Jeho šéf Phil Spencer se již dříve vyjadřoval k tomu, jak důležitý je pro Xbox i jeho hráčskou základnu přinášet tyto tituly i na jejich hardware. Prodlevy jsou ale opravdu dlouhé. Kupříkladu Final Fantasy 14 se hráči na platformě Xbox dočkali až více než 10 let po jeho původním vydání. Zdali tomu bude tak i v případě aktuálního Final Fantasy 16 zatím nevím, ale budeme vás o dalším vývoji informovat.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama