GamesCom 2017: Hororový FPS Syndrome a novinka Erased ve VR
Gaming Článek GamesCom 2017: Hororový FPS Syndrome a novinka Erased ve VR

GamesCom 2017: Hororový FPS Syndrome a novinka Erased ve VR

Jakub Osička

Jakub Osička

31. 8. 2017 09:27

Na GamesComu jsme si vyzkoušeli i klaustrofobickou virtuální realitu s mutanty a dozvěděli se o chystané novince zasazené do prostředí podzemní kolonie v Rusku.

Reklama

Posledním zážitkem z prezentací na letošním GamesComu pro mě byla další virtuální realita. Tentokrát jsem se vydal do menšího stánku studia Bigmoon Entertainment, kde na mě čekalo představení novinky Erased a hororového FPS pro virtuální realitu s názvem Syndrome.

Bigmoon se podepsali na spoustě projektů. Mají za sebou třeba vývoj 3D modelů a prostředí do závodních simulátorů WRC 3 a WRC 5, kompletní vývoj Trapped Dead: Lockdown, Demons Age nebo třeba porty několika her z PC verzí na konzole (např. Alehkine's Gun).

Erased

Po přátelské konverzaci s jedním z vývojářů, který zároveň působí jako učitel vývoje PC her, jsme se pustili do díla a vrhli se rovnou na chystanou novinku. V Erased se vydáte po stopách vojenského výzkumného týmu, který se vydává do městečka, které bylo zničeno obrovskou termonukleární bombou. Možná vám už na první pohled napoví srp a kladivo na grafických poutačích - zmíněné město bylo situováno v Rusku a zničila jej gigantická bomba Tsar.

Výzkumníci zjišťují, že si přeživší dokázali vytvořit životaschopnou kolonii v podzemí. Jenže po dlouhých letech bez kontaktu s vnějším světem se podzemní civilizace změnila. Šílení diktátoři, nelítostní vojáci a kanibalové na vás čekají. Hra bude dostupná pro HTC Vive, Oculus Rift i PlayStation VR, ale zatím si na ni budeme muset počkat. Aktuálně je totiž vydání plánováno až na první kvartál 2019.

Syndrome

Syndrome už je na světě nějaký ten pátek, ale nyní byl vydán rovněž pro VR. Sci-fi hororový FPS přichází na HTC Vive, Oculus Rift a rovněž i PlayStation VR. Odehrává se na vesmírné lodi, kde se probouzíte, aniž byste tušili, co se zde událo. Posádka je buď mrtvá, nebo se z ní stalo něco podstatně horšího, zlejšího a zabijáčtějšího a vám nezbývá nic jiného, než najít zbraně, uchránit si holý život a přijít na to, co se vlastně na lodi událo.

Zážitek to byl zajímavý. Hra je sice temná a atmosféra velmi tísnivá, ale ve skutečnosti nejde o typickou hororovku s jumpscare momenty. Ve VR se při procházení stísněným prostředím budete možná opravdu cítit trochu klaustrofobicky a při prvním setkání s nepřítelem se rozhodně s headsetem na hlavě cítit příjemně nebudete (myšleno v dobrém). Vizuální zpracování hře zkrátka sedí a dalším umocněním jsou pak zvukové efekty.

Na druhou stranu pro mě ale byl opět problém zvyknout si na plynulý pohyb s ovladačem, zatímco jsem seděl na jednom místě. Bohužel se i tentokrát dostavila motionsickness a utvrdil jsem se v tom, že VR opravdu nedělá mému mozku dobře - i tentokrát musím ale zdůraznit, že jde o velmi individuální problém. Ani v takovém případě ale nemusíte zoufat - Syndrome si totiž můžete zahrát i v běžné verzi přímo na Steamu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama