Hacknul GTA 6. Nyní čelí doživotí ve vězeňské nemocnici
i Zdroj: TAKE-TWO INTERACTIVE
Zajímavosti GTA 6 Článek Hacknul GTA 6. Nyní čelí doživotí ve vězeňské nemocnici

Hacknul GTA 6. Nyní čelí doživotí ve vězeňské nemocnici

Dominika Hudcová

Dominika Hudcová

23. 12. 2023 10:38 1

Osmnáctiletý teenager dokázal hacknout společnost Rockstar a zveřejnil několik videí z hraní GTA 6. Odsouzen byl k doživotí ve vězeňské nemocnici.

Reklama

Arion Kurtaj je teenager z Oxfordu ve Velké Británii a člen hackovací skupiny Lapsus$. Dokázal se nabourat do systému společnosti Rockstar a zveřejnil několik videí ze samotného hraní očekávaného dílu ze série her Grand Theft Auto. Spolu s dalšími útoky na společnosti Uber či Nvidia byl prohlášen za vysokou hrozbu pro veřejnost.

Kurtaj je zodpovědný za únik předčasného prototypového záznamu GTA 6 v roce 2022. Navíc se vývojáře pokusil vydírat tím, že pokud s ním nebudou komunikovat na Telegramu, zveřejní zdrojový kód hry. Byl ale zatčen ještě před tím, než dokázal napáchat další škody.

Lékaři byl prohlášen za nezpůsobilého stanout před soudem, kvůli jeho autismu. Zároveň však v posudku uvedli, že je vysoce pravděpodobné, že bude ve svých kriminálních aktivitách pokračovat, protože vyjadřoval úmysl se k hackování vrátit, jakmile to bude možné.

Přesto, že chystanou hru GTA 6 nijak významně jeho útok nepoškodil, Rockstar uvedl, že odstranění jeho hacku je mimo tisíce hodin zaměstnanců stálo 5 milionů dolarů. Porota také v průběhu soudního řízení zjistila, že byl Kurtaj zodpovědný i za hacknutí společnosti Nvidia.

Vzhledem k tomu, že se během vazby choval násilně a stále představuje přetrvávající hrozbu v oblasti kybernetické kriminality, byl umístěn do vězeňské nemocnice a až do té doby, než lékaři usoudí, že již hrozbu nadále nepředstavuje.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama