Jak nahrát elektronickou občanku do telefonu? Klíčové jsou eDoklady
i Zdroj: Fotobanka Freepik.com (s licencí)
Zajímavosti Článek Jak nahrát elektronickou občanku do telefonu? Klíčové jsou eDoklady

Jak nahrát elektronickou občanku do telefonu? Klíčové jsou eDoklady

Michal Komprda

Michal Komprda

25. 1. 2024 13:30

EDoklady nabízí občanům České republiky nový způsob, jak prokazovat svou totožnost a další údaje pomocí mobilního telefonu a jsou prostředkem k tomu, jak nahrát elektronickou občanku do telefonu.

Reklama

Prokazování se telefonem namísto plastového občanského průkazu se v České republice pomalu stává realitou. Pomůže k tomu aplikace eDoklady, která umožní prokazovat se občanským průkazem přímo z vašeho mobilního telefonu. Měla by tak ulehčit nejen komunikaci se státní správou. Jednotlivé orgány však budou tuto možnost zavádět postupně a tak je třeba si dát dobrý pozor, zda daná státní instituce má již povinnost elektronické prokázání totožnosti akceptovat.

Co jsou eDoklady?

Elektronická občanka je digitální kopie vašeho plastového občanského průkazu. EDoklady je aplikace, která je prostředkem k tomu, jak nahrát elektronickou občanku do telefonu. Aplikace eDoklady je něco jako digitální peněženka, protože v ní v budoucnu můžete mít i další doklady jako je řidičský průkaz, zdravotní průkaz, potvrzení o očkování nebo cestovní pas. 

Od 20.1.2024 je mobilní aplikace eDoklady ke stažení a prvním dokladem, který lze nahrát do “peněženky” je elektronická občanka. To znamená, že můžete mít digitální stejnopis občanského průkazu ve svém mobilním telefonu. Existuje i aplikace eObčanka, ta ovšem slouží defakto pouze ke zprovoznění čteček občanek, které v sobě mají čip.

Od 20. ledna je tedy možno využívat eDoklady ke komunikaci s ústředními správními úřady jako jsou ministerstva, Český statistický úřad, Český úřad zeměměřický a katastrální, Český báňský úřad, Úřad průmyslového vlastnictví, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a další. 

Od 1. července pak oficiálně budou přijímat další státní orgány jako jsou například:

  • policie, soudy
  • finanční úřady, úřady práce, ČSSZ, živnostenské úřady
  • katastrální úřady, matriční úřady
  • kraje
  • obce s rozšířenou působnostíkraje a obce s rozšířenou působností

Od 1. ledna 2025 přibydou ostatní orgány veřejné moci i soukromé osoby jako jsou například:

  • Okrskové volební komise
  • školy, vysoké školy
  • zdravotní pojišťovny
  • banky
  • notáři, exekutoři
  • a další

Jak nahrát elektronickou občanku do telefonu?

Pro zřízení elektronické občanky a eDokladů potřebujete mít platný plastový občanský průkaz, mobilní telefon s operačním systémem Android nebo iOS a některou formu digitální identity, jako je bankovní identita nebo datová schránka Stáhněte si aplikaci eDoklady z obchodu Google Play nebo App Store a přihlaste se pomocí své digitální identity. Aplikace si poté stáhne z evidence občanských průkazů vaši fotografii a podpis a vytvoří vaši elektronickou občanku. 

K prokázání totožnosti pomocí elektronické občanky a edokladů potřebujete mít u sebe mobilní telefon s nainstalovanou aplikací eDoklady a zapnutým Bluetooth. V okamžiku kontroly vyberete v aplikaci, který doklad chcete použít, a aplikace vygeneruje QR kód, který skenuje kontrolor pomocí elektronické čtečky. Čtečka poté ověří vaši totožnost lze nechat zobrazit jen ty údaje, které jsou potřebné pro danou situaci. Například při nákupu alkoholu se zobrazí jen vaše jméno a datum narození, nikoli vaše adresa nebo rodné číslo. Tímto způsobem máte větší kontrolu nad tím, jaké osobní údaje sdílíte.

Jak nahrát elektronickou občanku do telefonu? Klíčové jsou eDoklady
i Zdroj: https://edoklady.gov.cz/podpora-obcanu/clanky-a-navody/vyhody-edokladu

Kde můžete použít elektronickou občanku a edoklady?

Elektronickou občanku a edoklady můžete použít všude tam, kde byste normálně použili plastový občanský průkaz nebo jiný doklad. Například při:

  • návštěvě úřadů, jako jsou finanční, živnostenské, katastrální nebo matriční úřady
  • návštěvě zdravotnických zařízení, jako jsou lékárny, nemocnice nebo ordinace
  • návštěvě obchodů, restaurací nebo služeb, kde je potřeba prokázat věk, jako jsou prodejny alkoholu, tabáku nebo loterií
  • a další.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama