Jak poznat podvodný e-shop. Tipy, jak nenaletět.
i Zdroj: Grunex.com za použití AI Microsoft Copilot
Zajímavosti Článek Jak poznat podvodný e-shop. Tipy, jak nenaletět.

Jak poznat podvodný e-shop. Tipy, jak nenaletět.

Michal Komprda

Michal Komprda

15. 1. 2024 08:00

Podvodné internetové obchody se na internetu vyskytují stále častější a mohou způsobit ztrátu nejen peněz, ale také osobních údajů. Zde je několik tipů, jak poznat podvodný e-shop.

Reklama

Triky a dovednosti virtuálních zlodějíčků jsou stále sofistikovanější a internetoví padouši stále vynalézavější, proto nelze v tomto článku obsáhnout veškerou metodiku, jak přesně řešit konkrétní případy, nicméně si představíme pár obecných pravidel, které by měl uživatel ověřit a zkoumat v každé situaci.

Tipy, jak poznat podvodný e-shop.

Ceny jsou příliš nízké. Jedním z nejčastějších příznaků podvodného e-shopu jsou příliš nízké ceny. Pokud je cena zboží nebo služby výrazně nižší než je obvyklé, je to podezřelé. Podvodníci často nabízejí zboží za nižší ceny, aby přilákali zákazníky.

E-shop má málo informací. Dalším příznakem podvodného e-shopu je nedostatek informací o společnosti, která ho provozuje. Na webových stránkách často chybí kontaktní údaje, obchodní podmínky nebo informace o vrácení zboží. Podvodníci často používají webové stránky, které obsahují pouze základní informace, aby se vyhnuli odpovědnosti.

Webové stránky mají gramatické chyby, nebo jsou špatně přeložené. Podvodníci často používají špatně přeložené webové stránky. Pokud si všimnete gramatických chyb nebo špatného překladu, je to podezřelé.

E-shop je registrován v zahraničí. Pokud je e-shop registrován v zahraničí, může být obtížnější ho stíhat, pokud vás podvede. Podvodníci často registrují své e-shopy v zahraničí, aby se vyhnuli právním problémům. Toto však neplatí u všech eshopů, některé velmi známé zahraniční značky své eshopy provozují právě v zahraničí i když mají české internetové stránky. Je tedy třeba si dobře ověřit, zda jde o vyhlášený a dobře známý eshop.

Jak nenaletět podvodníkům?

Před nákupem si o e-shopu zjistěte více. Přečtěte si recenze zákazníků, nebo si ověřte, zda je e-shop registrován na stránkách České obchodní inspekce. Česká obchodní inspekce vede seznam podvodných e-shopů. Recenze zákazníků vám mohou poskytnout cenné informace o tom, zda je e-shop důvěryhodný. Alarmující může být i situace, kdy má e-shop příliš pozitivních recenzí. Podvodníci si často kupují pozitivní recenze, aby vypadali důvěryhodněji. 

Nekupujte zboží, které není na skladě. Podvodníci často nabízejí zboží, které není na skladě, aby získali čas na to, aby zmizeli s penězi zákazníků.

Zkontrolujte URL adresu: Podvodníci často vytvářejí falešné stránky, které vypadají jako oficiální stránky známých společností. Před nákupem se ujistěte, že URL adresa odpovídá adrese oficiálního webu.

Hledejte zabezpečení: Pokud se na stránce nachází zámek vedle URL adresy, znamená to, že stránka je zabezpečena protokolem HTTPS. Tento protokol zajišťuje, že vaše osobní údaje jsou šifrovány a chráněny před útoky hackerů.

Zkontrolujte zásady ochrany osobních údajů a vrácení zboží: Podvodné stránky často nemají zásady ochrany osobních údajů a vrácení zboží. Pokud se na stránce nenachází tyto informace, může to být podezřelé.

Hledejte gramatické chyby: Podvodné stránky často obsahují gramatické chyby a nekvalitní design. Pokud stránka vypadá amatérsky, může to být podezřelé.

Použijte webový skener: Existují webové skenery, které vám pomohou zjistit, zda je stránka podezřelá. Tyto skenery kontrolují URL adresu, zabezpečení, zásady ochrany osobních údajů a další faktory.

Zkontrolujte, zda má e-shop platné SSL certifikát. SSL certifikát zajišťuje bezpečnost přenosu dat mezi vaším počítačem a e-shopem. 

Zkontrolujte, zda má e-shop kontaktní údaje, které jsou snadno dostupné. Kontaktní údaje by měly obsahovat telefonní číslo, e-mailovou adresu a adresu sídla společnosti. Pokud jsou kontaktní údaje obtížně dostupné, je to podezřelé. Pokud máte podezření, že by mohlo jít o podvodný eshop, můžete zkusit na uvedené číslo zavolat, zda není hluché či případně zjistit, jak s vámi bude člověk na telefonu jednat.

Zkontrolujte, zda má e-shop obchodní podmínky. Obchodní podmínky by měly být jasné a srozumitelné. 

Použijte platební metodu, která vám umožňuje vrátit peníze. Pokud vás e-shop podvede, budete mít větší šanci získat zpět své peníze, pokud jste použili platební metodu, která vám to umožňuje. Mezi takové platební metody patří například platba kartou, nebo platba přes PayPal. Zkontrolujte, jestli daný e-shop vůbec nabízí možnost bezpečné platby. 

Jak poznat podvodný e-shop. Tipy, jak nenaletět.

Co dělat, když naletím? 

Zkontaktujte obchodníka. Pokud jste si objednal zboží, které jste neobdržel, kontaktujte obchodníka a požádejte o vrácení peněz.

Kontaktujte svoji banku. Pokud jste zjistili, že jste se stali obětí podvodu, situaci řešte neprodleně, neboť rychlost je zde klíčová k potenciálně úspěšnému vyřešení situace  a navrácení peněz  zpět. 

Pokuste se odstupit od smlouvy. Pokud jste si objednal zboží, které jste neobdržel, můžete odstoupit od smlouvy. Odstoupením od smlouvy se smlouva ruší a prodávajícímu vzniká povinnost vrátit vám zaplacené finanční prostředky.

Můžete zvážit podání trestního oznámení. Pokud jste přišel o velkou částku peněz, můžete podat trestní oznámení na policii. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama