Jak upravovat fotky? Nástroje a aplikace pro úpravu fotek.
i Zdroj: Grunex.com za použití AI Microsoft Copilot
Zajímavosti Článek Jak upravovat fotky? Nástroje a aplikace pro úpravu fotek.

Jak upravovat fotky? Nástroje a aplikace pro úpravu fotek.

Michal Komprda

Michal Komprda

23. 1. 2024 08:00

Existuje mnoho různých způsobů, jak upravovat fotky, od základních úprav, jako je úprava expozice a vyvážení bílé, až po pokročilejší úpravy, jako je retušování a práce s vrstvami.

Reklama

Upravovat fotografie je umění, které vyžaduje znalost základních principů kompozice, barev, světla a stínu, stejně jako ovládání různých programů a nástrojů, které vám pomohou dosáhnout požadovaného efektu. Upravovat fotografie můžete pro zábavu, pro zlepšení kvality vašich snímků, nebo pro profesionální účely, jako je prezentace vaší práce nebo pro reklamní účely.

Nástroje pro úpravu fotografií

  • Adobe Photoshop je profesionální software pro úpravu fotek, který nabízí širokou škálu funkcí a možností. Photoshop je ideální pro pokročilé uživatele, kteří potřebují úplnou kontrolu nad svými úpravami.
  • Adobe Lightroom je další profesionální software pro úpravu fotek, který se zaměřuje na správu fotografií a základní úpravy. Lightroom je ideální pro fotografy, kteří potřebují organizovat a upravovat velké množství fotografií.
  • Affinity Photo je profesionální software pro úpravu fotek, který je cenově dostupnější než Adobe Photoshop. Affinity Photo nabízí mnoho stejných funkcí jako Photoshop, ale má také některé jedinečné funkce, jako je podpora vrstvení SVG.
  • GIMP je bezplatný a open-source software pro úpravu fotek, který nabízí řadu funkcí podobných Adobe Photoshopu. GIMP je ideální pro uživatele, kteří hledají bezplatnou alternativu k Photoshopu.
  • Snapseed je mobilní aplikace pro úpravu fotek, která nabízí širokou škálu funkcí a možností. Snapseed je ideální pro uživatele, kteří chtějí upravovat fotografie na svém mobilním zařízení.
Název nástrojeVýhodyNevýhody
PhotoshopNejkomplexnější a nejprofesionální nástroj na úpravu fotek, podporuje vrstvy, masky, filtry, efekty, textury, křivky, úrovně, histogram, klonovací razítko, štětec, nůžky, text, 3D, video a dalšíDrahý, náročný na učení, náročný na systémové požadavky, vyžaduje předplatné
GIMPSkvělá alternativa k Photoshopu, podporuje vrstvy, masky, filtry, efekty, textury, křivky, úrovně, histogram, klonovací razítko, štětec, nůžky, text a dalšíMéně intuitivní a uživatelsky přívětivý než Photoshop, méně podporovaných formátů a pluginů, méně pokročilých funkcí
PhotopeaSkvělá online alternativa k Photoshopu, podporuje vrstvy, masky, filtry, efekty, textury, křivky, úrovně, histogram, klonovací razítko, štětec, nůžky, text a dalšíZávislý na internetovém připojení, méně stabilní a rychlý než offline nástroje, méně pokročilých funkcí, obsahuje reklamy
Zoner Photo StudioSkvělý nástroj pro správu, prohlížení a úpravu fotek, podporuje vrstvy, masky, filtry, efekty, textury, křivky, úrovně, histogram, klonovací razítko, štětec, nůžky, text, HDR, panoráma, focus stacking, bracketing a dalšíMéně komplexní a profesionální než Photoshop, méně podporovaných formátů a pluginů, vyžaduje předplatné
SnapseedSkvělý nástroj pro rychlé a jednoduché úpravy fotek, podporuje filtry, efekty, textury, křivky, úrovně, histogram, bílou rovnováhu, sytost, saturaci, teplotu, tón, vibranci, ostrost, šum a dalšíMéně pokročilý a flexibilní než offline nástroje, závislý na internetovém připojení, neumožňuje práci s vrstvami a maskami

 

Jak upravovat fotky 

Ořezání fotografie 

Ořezávání je základní úprava, která vám umožní změnit rozměry, tvar a kompozici fotky. Můžete si ořezat fotku podle pravidla třetin, které říká, že fotka by měla být rozdělena na devět stejných částí a hlavní objekty by měly být umístěny na průsečících liniích. Můžete si také ořezat fotku podle požadovaného poměru stran, například 1:1 pro čtvercové fotky, nebo 16:9 pro širokoúhlé fotky.

Úprava expozice fotky

Expozice je míra, jak moc je fotka světlá nebo tmavá. Pokud je fotka příliš světlá, ztrácí se detaily v jasných oblastech. Pokud je fotka příliš tmavá, ztrácí se detaily v tmavých oblastech. Můžete si upravit expozici fotky pomocí několika nastavení, jako jsou jas, kontrast, stíny, světla, černá a bílá. Snažte se dosáhnout rovnováhy mezi světlými a tmavými oblastmi, aby fotka byla dobře osvětlená a detailní.

Úprava barvy fotky

Barva je další důležitý aspekt fotky, který ovlivňuje její náladu a atmosféru. Můžete si upravit barvu fotky pomocí několika nastavení, jako jsou teplota, sytost, saturace, tón a vibrance. Teplota ovlivňuje, jak je fotka studená nebo teplá, tedy jak má hodně modré nebo žluté odstíny. Sytost ovlivňuje, jak jsou barvy na fotce silné nebo slabé, tedy jak jsou výrazné nebo bledé. Saturace ovlivňuje, jak jsou barvy na fotce čisté nebo špinavé, tedy jak mají hodně nebo málo šedé. Tón ovlivňuje, jak je fotka zelená nebo fialová, tedy jak má hodně nebo málo magentové. Vibrance ovlivňuje, jak jsou barvy na fotce vyvážené, tedy jak jsou stejně nebo různě syté. Snažte se dosáhnout přirozeného a harmonického barevného vzhledu, který odpovídá vašemu tématu a stylu.

Efekty a filtry

Efekty nebo filtry jsou přednastavené úpravy, které vám umožní změnit vzhled fotky jedním kliknutím. Můžete si vybrat z mnoha možností, jako jsou černobílý, sepie, retro, vintage, pop art, kresba, malba a další. Efekty nebo filtry vám mohou pomoci vytvořit zajímavý a originální výraz, ale měli byste je používat opatrně a s citem. Nezapomínejte, že méně je někdy více, a že efekty nebo filtry by neměly zakrýt vaši fotku, ale podpořit ji.

Retušování

Retušování fotografií je proces, kterým se odstraňují nežádoucí prvky, nečistoty, nedokonalosti nebo chyby z fotek, aby vypadaly lépe, přirozeněji nebo profesionálněji. Retušování fotografií se používá pro různé účely, jako je například zlepšení kvality, estetiky, realismu, nálady nebo stylu fotek, nebo pro úpravu vzhledu, výrazu, nálady nebo identity osob, objektů nebo scén na fotkách.

Retušování fotografií vyžaduje znalost a použití různých nástrojů, technik a metod, které se liší podle typu, formátu, rozlišení, stylu a účelu fotek.

  • Nástroje pro retušování fotek, jako je například klonovací razítko, bodový retušovací štětec, záplata, nůžky, štětec, vyplnit podle obsahu, retušovací barvy nebo tuše. Tyto nástroje vám umožní odstranit, přidat nebo upravit konkrétní objekty, osoby, nedokonalosti nebo oblasti na fotkách. Každý nástroj má svůj princip a způsob použití, který se liší podle programu, ve kterém ho používáte.

Mobilní aplikace pro úpravu fotografií pro Android i iOS

PicsArt: Jde o velmi kreativní aplikaci pro úpravu fotek, která nabízí více než 3000 nástrojů a filtrů, jako jsou efekty, textury, rámečky, nálepky, koláže, kreslení, malování, animace, video a další. PicsArt také nabízí možnost vytvářet a sdílet vlastní nástroje a filtry, a také se připojit k online komunitě milionů uživatelů.

Polarr: Rozhodně jde o jednu z nejinteligentnějších a nejinovativnějších aplikací pro úpravu fotek, která využívá umělou inteligenci k vytváření úžasných efektů, jako jsou sky replacement, face retouch, face liquify, face swap, face age, face gender, face emotion, face makeup a další. Polarr také nabízí základní a pokročilé nástroje pro úpravu expozice, kontrastu, barev a tónů, a také možnost vytvářet a sdílet vlastní filtry. 

Pixlr: Jedna z nejjednodušších a nejrychlejších aplikací pro úpravu fotek, která nabízí více než 100 nástrojů a filtrů, jako jsou efekty, textury, rámečky, nálepky, koláže, klonovací razítko, bodový retušovací štětec, záplata, nůžky, text, odstranění červených očí, vyplnit podle obsahu, retušovací barvy nebo tuše a další. Pixlr také nabízí možnost vytvářet a sdílet vlastní nástroje a filtry, a také se připojit k online komunitě milionů uživatelů. 

Prisma: Nabízí více než 300 přednastavených filtrů, které transformují vaše fotky do děl slavných malířů, jako jsou Van Gogh, Picasso, Monet, Munch, Dali a další. Prisma také nabízí základní nástroje pro úpravu expozice, kontrastu, barev a tónů, a také možnost vytvářet a sdílet vlastní filtry. 

Instagram: Slouží samozřejmě nejen pro úpravu fotek,byť nabízí více než 40 nástrojů a filtrů, jako jsou efekty, textury, rámečky, koláže, křivky, úrovně, histogram, bílá rovnováha, sytost, saturace, teplota, tón, vibrance, ostrost, šum, retuš, odstranění červených očí, HDR, panoráma, focus stacking, bracketing a další.

Úprava fotografií umělou inteligencí (AI)

V poslední době se rozmohly také nástroje pro úpravu fotek, které využívají umělou inteligenci. Aktuálně jich existují spousty a nejjednodušší je tedy vyhledat si je přímo na Googlu. Některé jsou placené, najdou se ale i řešení, která jsou k dispozici zdarma. Při výběru správné AI aplikace pro úpravu foto je důležité si ověřit inteligenci a schopnosti dané AI. Ty chytřejší a vyladěnější aplikace mohou být velmi užitečné a pomohou vám primárně v následujících směrech:

  • Úspora času a úsilí: AI nástroje pro úpravu fotografií mohou automaticky provádět úkoly, které by jinak byly časově náročné nebo náročné na dovednosti. To může být zvláště výhodné pro fotografy, kteří potřebují upravit velké množství fotografií, nebo pro ty, kteří nemají čas nebo dovednosti k úpravě fotografií ručně.
  • Zlepšení kvality: AI nástroje pro úpravu fotografií mohou být použity k automatickému vylepšení kvality fotografií, například k odstranění šumu, zvýšení ostrosti nebo zlepšení barev. To může pomoci fotografům vytvořit profesionálně vypadající fotografie, i když nemají mnoho zkušeností s úpravou fotografií.
  • Vytvoření nových kreativních možností: AI nástroje pro úpravu fotografií mohou být použity k vytvoření nových kreativních efektů, které by jinak nebylo možné vytvořit ručně. To může pomoci fotografům vyjádřit svou kreativitu a vytvořit jedinečné fotografie.
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama