Jak zlikvidovat počítač, když definitivně odejde do křemíkového nebe
Partnerský obsah Článek Jak zlikvidovat počítač, když definitivně odejde do křemíkového nebe

Jak zlikvidovat počítač, když definitivně odejde do křemíkového nebe

Jarmil Černý

Jarmil Černý

12. 7. 2023 15:48

Žádná technologie není nesmrtelná, platí to i pro počítače.

Reklama

Žádná technologie není nesmrtelná, platí to i pro počítače. Až vaše PC jednoho dne definitivně doslouží a takzvaně „odejde do křemíkového nebe“, budete stát před rozhodnutím, co se zařízením udělat. Měli byste jej hodit do nejbližší popelnice, nebo likvidaci pečlivě promyslet a udělat několik nezbytných kroků?

Jak už možná tušíte, druhá varianta je správně. Správná likvidace je důležitá za prvé kvůli ochraně životního prostředí a za druhé kvůli zabránění úniku vašich osobních dat a údajů. Připravili jsme pro vás návod, jak zacházet se starým nebo zcela nefungující počítačem, který už neplánujete používat.

1. Zjistěte, jestli jde počítač opravit

Ještě než se s počítačem nadobro rozloučíte, důkladně prověřte, zda už to opravdu „má za sebou“. Pokud vlastníte staré PC s rozsáhlými hardwarovými závadami (například zničená základní deska), pravděpodobně se jej nevyplatí opravovat. Pro jistotu se ještě obraťte na T servis, aby stav zařízení zanalyzoval. 

V případě potíží s operačním systémem ale nemusí být všem dnům konec, protože na první pohled neřešitelné potíže mívají snadné řešení. Zde je výpis 3 hlavních způsobů, jak opravit Windows 10 rychle a bez zásahu ajťáka:

  • Použijte Opravu spouštění systému – když počítač nejde zapnout, tento šikovný nástroj vám možná vytrhne trn z paty. Pokusí se najít příčinu problémů a případně je rovnou opravit. 

  • Spusťte Obnovení systému – máte potíže s ovladači, nebo vás dlouhodobě trápí nefunkčnost některých aplikací? Vyzkoušejte nástroj Obnovení systému, pomocí kterého operační systém vrátíte do okamžiku, kdy ještě fungoval.

  • Obnovte systém z bitové kopie – pokud jste si v minulosti vytvořili zálohu v podobě bitové kopie systému (například na USB flash disk), můžete ji použít a zachránit tak nefungující Windows či jiný operační systém.

Jestli ani jeden z uvedených způsobů opravy operačního systému nezabírá, přenechte počítač IT servisu, který vaše potíže vyřeší. Byla by škoda PC likvidovat jen kvůli malé softwarové komplikaci.

2. Zálohujte si všechna data

Pokud jste počítač využívali několik let, pravděpodobně v něm máte uložených hromadu cenných dat, od fotek až po dokumenty. Než PC zlikvidujete, rozhodně si vytvořte zálohu všech dat, například na externí disk nebo na cloudové úložiště. Díky tomu se nestane, že by s likvidací počítače zmizely i vaše důležité soubory.

3. Vymažte z disku všechna dat

Provedli jste pečlivou zálohu? Výborně, teď následuje další důležitý krok: vymazání všech dat z pevného disku, aby se k nim po vyhození počítače nikdo nedostal. 

Nemáte-li v počítači citlivé informace, bude stačit, když pevný disk zformátujete. Nicméně i po zformátování stále ještě existuje teoretická šance na obnovu dat.

Pakliže na disku uchováváte informace a údaje, ke kterým by se neměl nikdo dostat, využijte k promazání úložiště propracované nástroje jako Eraser, HDD Low Level Format Tool nebo Disk Wipe, které se postarají o definitivní odstranění dat. 

4. Nechte pevný disk fyzicky zlikvidovat

Tento krok není vždy nutný, ale jestliže chcete mít 100% jistotu, že data z vašeho starého PC už nikdy nikdo neuvidí, nechte IT odborníky, aby pevný disk odstranili a šetrně provedli jeho fyzickou likvidaci. 

Likvidaci disku ocení především firmy uchovávající na počítačích napříč firmou tisíce cenných dat, která by se neměla dostat do cizích rukou. Zničení disku každopádně neprovádějte sami. 

5. Odvezte počítač do sběrného dvora, nebo prodejci

Už víte, že počítač nefunguje, takže jste provedli zálohu dat a následně obsah disku smazali. Teď ještě zbývá vyřešit, jak počítač vhodně a správně zlikvidovat.

Nefungující počítač ani notebook rozhodně nevyhazujte do koše nebo do klasické popelnice, protože se jedná o elektroodpad, který do smíšeného smetí nepatří. Stejně tak počítač nepatří do popelnice s nápisem „Elektro“, protože je určená na menší elektroniku (například baterie nebo mobily).

 Máte v zásadě 3 hlavní způsoby, jak se starého PC zbavit.

  1. Odvezte počítač do sběrného dvora, kde už se o jeho likvidaci postarají.

  2. Předejte počítač prodejci, který vám ho prodal – prodejce má ze zákona povinnost od vás elektroodpad převzít a postarat se o jeho ekologickou likvidaci. 

  3. Zeptejte se známých a kamarádů, jestli neznají někoho, kdo by součástky z nefungujícího PC využil (například pro účely výuky ve škole).

Pokud se počítače zbavíte některým z výše uvedených způsobů, máte jistotu, že jste jej správně vyprovodili ze světa. Teď už zbývá jediné: pořídit si nový počítač a užívat si další roky nerušené práce a zábavy. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama